Ads Top

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα-Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις (video)


Λίγο καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για τρεις ημέρες στα Κύθηρα, τα οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες.


Αργά χθες το βράδυ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσης τους.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, αυτή την ώρα υπάρχει μόνο ένα ενεργό μέτωπο στα ΝΔ του νησιού, τονίζοντας ωστόσο, πως οι συνεχείς αλλαγές στη φορά των ανέμων μπορεί να αλλάξουν και πάλι την κατάσταση και να υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Ο κ. Καπάκης επισήμανε πως στο νησί βρίσκονται σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα κατάσβεσης και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις απ` όλη την Ελλάδα, σημείωσε πως δεν υπήρξαν ζημιές στα σπίτια των οικισμών από τους οποίους η φωτιά πέρασε δίπλα, ενώ είπε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση που αντιμετωπίζονται.
Μαύρη μέρα για τα Κύθηρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο δήμαρχος του νησιού, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, επίσης μέσω της ΕΡΤ, και τόνισε πως έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. Ο κ. Χαρχαλάκης πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται στο νησί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι, ενώ ανέφερε ότι επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των οικισμών Αραιοί και Μυλοπόταμος, που εκκενώθηκαν χθες, καθώς οι εστίες στα κεντρικά του νησιού έχουν ουσιαστικά κατασβεστεί. Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει είναι η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις αυτοψίες που θα διενεργήσουν οι μηχανικοί αυτή την εβδομάδα. Τέλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την τουριστική κίνηση στο νησί.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος, ενώ αναμένονται σε λίγο και άλλες δυνάμεις στο νησί.
Να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις συνομιλίες που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την περιφερειάρχη Αττικής και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μιλώντας στο Α` Πρόγραμμα, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης,απέδωσε τη δυσκολία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στη συνεχή αλλαγή της φοράς των ανέμων και στο δύσβατο της περιοχής. Ανάλογη θέση διατύπωσε και η Πυροσβεστική, επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Για τεράστια καταστροφή έκανε λόγο ο δήμαρχος Κυθήρων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έθεσε θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων, εκτίμηση που απέρριψε η Πυροσβεστική.
Σε δηλώσεις της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τόνισε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.
Εν τω μεταξύ, οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, στην Υάμεια Μεσσηνίας και στα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας.
Ειδικότερα, στην Υάμεια Μεσσηνίας, εξακολουθούν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.
Επίσης, στα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας, επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, προκειμένου να θέσουν και αυτοί υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.
Πηγή: Α’ Πρόγραμμα,ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.