Ads Top

Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία: Παράγοντας σταθερότητας (video)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Α.Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ.Μπορίσοφ.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ανέφερε.
Ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο πρωθυπουρεγός και ανέφερε πως συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικό διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Σε ότι αφορά τις υποδομές, το ένα αφορά την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και το δεύτερο την σιδηροδρομική διασύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων και πολιτών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπηαν ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως το κοινό πρόσημο είναι κοινή ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία στην Βαλκανκή χερσόνησο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Σέρβος Αλ Βούτσιτς

Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον Ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάφορα Projects τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και πολιτικό ενδιαφέρον για τα έθνη και τις χώρες μας. Ταυτόχρονα συζητήσαμε για έργα υποδομής. ανέφερε.
Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Βούλγαρος Μπόικο Μπορίσοφ

Τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Εμείς με τον Αλέξη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι φίλοι μας από τη Σερβία να πάνε και να λάβουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει» υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
«Εμείς δεν θέλουμε να μας πούνε ακριβώς το έτος, αλλά η νέα γενιά και ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ποια είναι η προοπτική για να μπορούν να κάνουν τα μέγιστα μετά οι πολιτικοί. Να κάνουν ό,τι περνάει απ’ αυτούς ώστε να εξασφαλίσουν για τους λαούς τους αυτή την ευημερία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.
Χαρακτήρισε τεράστια τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτών που δεν είναι και υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει η προοπτική, να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο για να μην εγκαταλείπουν την περιοχή».
Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι ότι «οι τρεις λαοί μαζί (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία) δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, είμαστε δέκα φορές πιο δυνατοί» καθώς «δημιουργούμε τέτοιες προοπτικές οικονομικές ούτως ώστε και οι άλλοι συνάδελφοι από τα Δυτικά Βαλκάνια θα έχουν το ενδιαφέρον και όφελος να αναπτυχθούν όλα αυτά».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τώρα που αποχωρεί η Βρετανία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με το πιο όμορφο κομμάτι της Ευρώπης (ενν. Δυτικά Βαλκάνια)».
Είκοσι χρόνια μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, «όλα είναι πιο ήσυχα», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. «Υπάρχουν οι φιλοδοξίες άλλων χωρών να έχουν επιρροή. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να μας αγαπούν αλλά όχι και να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα εδώ στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με στεναχωρεί».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, έρχεται λίγο πιο αισιόδοξος από την Τεργέστη «όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας, της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλάι πλάι και αναλαμβάνουν δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τον άξονα βορρά-νότου και τον άξονα 8 για τη Βουλγαρία».
«Οταν έρχονται χρήματα κανείς μετά δεν θέλει να διαλύσει τα έργα υποδομής. Αυτό σημαίνει σταθερότητα» σημείωσε και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των έργων υποδομής στη διασύνδεση των χωρών της περιοχής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία προς Βελιγράδι αλλά και Χαλκιδική λέγοντας πως οφείλεται στις καλύτερες διασυνδέσεις. «Ανοίξαμε περισσότερες συνοριακές διαβάσεις, ο κόσμος κινείται, υπάρχει ανταλλαγή τουριστών» σημείωσε.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία, όπως είπε, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Σερβίας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής διασύνδεσης και των οδικών αξόνων που συνδέουν τις τρεις χώρες, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα και της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ (το πρώτο εξάμηνο του 2018) τη «στρατηγική του Δούναβη».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.