Ads Top

«Εθνικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους»

Ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Εργασίας, εξέφρασε την αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και κατέστησε σαφές ότι εθνικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους. Έμφαση στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και σε προγράμματα νέων θέσεων.
Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς εκεί «είναι το πιο κρίσιμο υπουργείο για την έκβαση της μάχης που έχουμε αναλάβει να δώσουμε από το 2015 και μετά για την αντιμετώπιση μια πρωτοφανούς κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας».
«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας».
Εξέφρασε τη βάσιμη αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως για να προσθέσει ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, πίσω από τα οποία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας.
Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνολικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε προγράμματα που δεν σπαταλούν χρήματα μέσα από μεσάζοντες και αέναες καταρτήσεις, για να προσθέσει ότι πάνω από το 1/3 στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που παρέχουν και κατάρτιση, βρίσκουν εργασία μετά το τέλος των προγραμμάτων και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε εμφατικά για το τι θεωρεί η κυβέρνηση θετική είδηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να κάνω έναν παραλληλισμό για το τι θεωρούν η πλειοψηφία των ΜΜΕ θεωρεί ως αξιόλογη είδηση, θετική άξια ανάδειξης και το τι θεωρούμε εμείς σημαντική. Κατά τη δική μας αντίληψη, η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή μείωση της των ποσοστών ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας. Είναι αποτελέσματα εργώδης προσπάθειας και δυσκολιών των τελευταίων δύο ετών».
Δεν είναι υπερβολή να πω, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ότι πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Προωθούμε με νομοθετική ρύθμιση τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία, από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση, ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την διαχρονική αδιαφάνεια τον ανορθολογισμό και τον κατακερματισμό που διέκρινε το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.
Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2015 παραλάβαμε, είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού. Δήλωσε επίσης πως, όσον αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ψευδή απασχόληση καθώς και στο σημαντικό έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο αποτελεί κρίσιμο φορέα προστασίας των εργαζομένων.

Έφη Αχτσιόγλου

Η υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι ανταποκρίθηκαν σε αυτές με απόλυτη συνέπεια.
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία έθεσε δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος ήταν να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες επιπτώσεις της κρίσης. Την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα κρίση και την ανθρωπιστική κρίση που σάρωσε την ελληνική κοινωνία 2010-2014. Ο δεύτερος στόχος ήταν να θέσει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που ιστορικά, απουσίαζαν τα τελευταία χρόνια. Στόχος δύσκολος, καθώς κληθήκαμε να τον υλοποιήσουμε σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και ασφυκτικής επιτροπείας.
Η πρώτη κεντρική πολιτική δέσμευσης ήταν η αντιμετώπιση της ραγδαίας φτωχοποίησης ενός πολύ μεγάλου τμήματος του και σε αυτή τη δέσμευση ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.