Ads Top

Οι… κάθετοι κήποι της Θεσσαλονίκης

Της Βαρβάρας Ζούκα

Τον πρώτο κάθετο κήπο σε δημοτικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα θα ποτίζεται μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, σχεδιάζει να δημιουργήσει ο κεντρικός δήμος της πόλης. Σε μία κίνηση γεμάτη συμβολισμούς αυτός ο πρώτος πράσινος κήπος θα διαμορφωθεί στο κτίριο όπου στεγάζεται η διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, επί της οδού Κλεάνθους 18, στην περιοχή της Τούμπας.
Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του κάθετου κήπου στο κτίριο της οδού Κλεάνθους προχωρά στο πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Global Water Partnership”. Από πλευράς κεντρικού δήμου το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.
“Η πρωτοβουλία αυτή νοηματοδοτεί κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη Θεσσαλονίκη και έχει να κάνει με την αναβάθμιση του αστικού χώρου μέσα από τη δημιουργία ενός κάθετου-πράσινου κήπου στο κτίριο της διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος. Θέληση της διοίκησης του δήμου είναι να προωθήσουμε αυτή τη συνέργεια, που έχει να κάνει με πιλοτικές εφαρμογές για τη διαχείριση του νερού, και κατά τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος.

“Πρασινίζει” το κτίριο του… πρασίνου

Το δημοτικό κτίριο που θα αποκτήσει τον πρώτο κάθετο κήπο είναι αυτό όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν στην ευθύνη τους τον τομέα του πρασίνου. Πρόκειται για το πενταώροφο κτίριο της οδού Κλεάνθους 18, όπου μεταφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες που υπάγονται στη διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, οι οποίες παλαιότερα στεγάζονταν στην οδό Παπαρρηγοπούλου, στην περιοχή Βαρδαρίου.
Ο κάθετος κήπος σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών θα διαμορφωθεί στην πρόσοψη του κτιρίου της οδού Κλεάνθους 18 και θα αναπτυχθεί σε μία επιφάνεια περίπου 35 τ.μ. Η άρδευσή του θα γίνεται από το βρόχινο νερό, το οποίο θα συλλέγεται για αυτό το σκοπό. Ειδικότερα το νερό της βροχής θα συλλέγεται από την οροφή του κτιρίου και του δώματος που αυτό διαθέτει μέσα από τις υφιστάμενες υδρορροές. Η αποθήκευσή του θα γίνεται σε υπόγεια δεξαμενή, από την οποία και θα αντλείται στη συνέχεια, για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης του κάθετου κήπου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί οι σχετικές μελέτες για την υλοποίηση του έργου πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα, ενώ κατά τους επόμενους δύο μήνες πρέπει να έχουν προωθηθεί και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις.
Εξάλλου ένα καινοτόμο σχέδιο για την οικολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων εφαρμόστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στον άξονα της 28ης Οκτωβρίου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία των περίφημων κήπων βροχής. Ειδικότερα διαμορφώθηκαν δενδροδόχοι ειδικής κατασκευής για τη συλλογή του βρόχινου νερού.
Το εδαφικό υπόστρωμα που χρησιμοποιήθηκε στις δενδροδόχους βιοκατακράτησης λειτουργεί σαν φίλτρο, ενώ τα ιθαγενή φυτά που τοποθετήθηκαν αποδομούν τους ρύπους, ώστε το βρόχινο νερό να καταλήγει καθαρό στους κεντρικούς σωλήνες αποχέτευσης της πόλης. Οι παρεμβάσεις στον άξονα της 28ης Οκτωβρίου υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης “Integrated Green Cities”, η οποία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας “Ελλάδα-Βουλγαρία 2007 – 2013”.

Φυτεμένο δώμα δίπλα στα απορρίμματα

Στο μεταξύ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση από το δήμο Θεσσαλονίκης του πρώτου φυτεμένου δώματος σε δημοτικό κτίριο. Το πράσινο δώμα δημιουργήθηκε στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ο οποίος λειτουργεί στην περιοχή του Φοίνικα. Στο χώρο αυτό συγκεντρώνονται τα απορρίμματα που παράγονται σε καθημερινή βάση από τους Θεσσαλονικείς, πριν να αρχίσει η μεταφορά τους στο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή της Μαυρορράχης.
“Το φυτεμένο δώμα έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο από την εγκατάστασή του παρουσιάζει εξαιρετική ανάπτυξη”, επισημαίνει το τμήμα συντήρησης κήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, που είχε και την ευθύνη επίβλεψης των εργασιών κατασκευής του πράσινου δώματος.
Σε αυτό το πρώτο φυτεμένο δώμα που δημιουργήθηκε στο χώρο του ΣΜΑ τοποθετήθηκαν 1.300 φυτά του μεσογειακού τοπίου, τα οποία αναπτύσσονται σε μία επιφάνεια περίπου 140 τ.μ. Στο φυτεμένο δώμα κυριαρχούν τα φασκόμηλα, οι λεβαντίνες, οι λαδανιές και η ρίγανη. Το δώμα έχει διαμορφωθεί στο κτίριο όπου τοποθετήθηκε η τέταρτη πρέσα, την οποία προμηθεύτηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του ΕΣΠΑ για τη συμπίεση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες με τη διαμόρφωση του φυτεμένου δώματος επιτυγχάνονται από τη μία πλευρά η βελτίωση του μικροκλίματος και από την άλλη πλευρά η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το αρμόδιο τμήμα της διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη που προκύπτουν από τη δημιουργία του φυτεμένου δώματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση των ρύπων και της μόλυνσης του αέρα, η ενίσχυση της ηχομόνωσης του κτιρίου και η βελτίωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.