Ads Top

Σε Ιδιώτη Αναθέτει Ο Δήμος Θεσσαλονίκης Την Αποκομιδή Των Σκουπιδιών

Σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα «βουνά» των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.
Σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια ξεπερνούν τους 1.500 τόνους και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να καθαρίσουν οι δρόμοι καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Μετά από αυτή την εξέλιξη και την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τη στάση τους.
Ενώ χθες είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η αποκομιδή σε γειτονιές με έντεκα απορριμματοφόρα, οι συμβασιούχοι σήμερα πήραν πίσω την απόφαση αυτή. Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ακινητοποιημένα όλα τα οχήματα, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του κεντρικού δήμου.
«Οι εργαζόμενοι είδαν στη Διαύγεια την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες και δεν επέτρεψαν σήμερα να βγει κανένα απολύτως αυτοκίνητο στους δρόμους. Από την περασμένη Τετάρτη που κάνουν τις καταλήψεις δεν επιτρέπουν ούτε στο προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία κι εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στο αμαξοστάσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ψαρράς.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα πρόσθεσε πως «Δευτέρα πρωί θα δεχτούμε τις προσφορές των τριών εταιριών που έχουν απορριμματοφόρα και μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Εδωσα εντολή να επικοινωνήσουμε και με τους τρεις και να έρθουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους».
Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ν.Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, από την πλευρά της υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «σαν απάντηση στην ανάρτηση στη Διαύγεια αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε σε κανένα απορριμματοφόρο να πραγματοποιήσει αποκομιδή».
Γι’ αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει κοινή συνεδρίαση στο ΣΜΑ της Πυλαίας, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά την κίνηση της διοίκησης Μπουτάρη να παραχωρηθεί η αποκομιδή σε ιδιώτη, ενώ το απόγευμα θα δώσουν το παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης οι κάδοι ξεχειλίζουν από τα σκουπίδια, ενώ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες η κατάσταση είναι αφόρητη.

«Του Είπα Ότι Κάνουν Λάθος Και Ότι Δεν Θα Μείνω Με Τα Χέρια Δεμένα»


Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης με τους συμβασιούχους της καθαριότητας, μετά την απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και του διοικητικού συμβουλίου να προσκαλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Όλα αυτά όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 1500 τόνοι σκουπίδια πλημμυρίζουν τη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή που ο υδράργυρος βρίσκεται ψηλά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέβει ακόμη πιο ψηλά.
Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Ενημερώσαμε και τον εισαγγελέα. Παράλληλα κάναμε και μία επαφή με τον επίτροπο για να προκηρύξουμε ένα διαγωνισμό ιδιωτών τις επόμενες ημέρες όσον αφορά την καθαριότητα της πόλης, τόνισε στο www.praktroreio-macedonia.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κόστος είναι: μεταξύ 150.000-200.000 ευρώ και η αποκομιδή θα γίνει μέσα σε τρεις ημέρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις προσφορές. Τη Τρίτη θα ανοίξουμε τις προσφορές και θα πάρουμε τις αποφάσεις. Προσωπικά είπα τους συμβασιούχους ότι κάνουν λάθος. Αυτά που θα δουλέψουν θα τα πληρωθούν και δε θα χάσουν τα χρήματά τους. Δε θέλησαν να δουλέψουν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με την αποκομιδή σκουπιδιών σε νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης πως: ?αύριο θα βγει η απόφαση του Σκουρλέτη. Αν δεν συμφωνήσουν τότε θα εφαρμόσουμε το διαγωνισμό. Δεν μπορώ να αφήσω την πόλη να βρωμάει και να γίνεται εστία μόλυνσης. Έχω μιλήσει και με τη διεύθυνση υγιεινής της Περιφέρειας να ψεκάσουν τα σκουπίδια. Η κατάσταση είναι τραγική. Τους είπα εγώ τους συμβασιούχους ότι κάνετε λάθος και ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον σας. Έτσι αφήνετε και παράθυρο να μπουν ιδιώτες στην καθαριότητα.  
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ,analitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.