Ads Top

Λίφτινγκ στις ιστορικές πλατείες της πόλης

Σε εκτεταμένο λίφτινγκ σε ιστορικές πλατείες και πεζοδρόμους όπως και σε παιδικές χαρές πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσει την εικόνα που παρουσιάζουν πολυσύχναστα σημεία της πόλης καθώς και να διαμορφώσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους. Τα έργα, που θα εξελιχθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός, ύψους 700.000 ευρώ, για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης σε πλατείες, πεζόδρομους και σε υπαίθριους αθλητικούς χώρους στο κέντρο αλλά και σε περιφερειακές γειτονιές της πόλης.

Στον άξονα της Αριστοτέλους

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, παρεμβάσεις θα εκτελεστούν μεταξύ των άλλων στην πλατεία και στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους όπως επίσης στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος και στον άξονα Δημητρίου Γούναρη – Ροτόντα – Αψίδα Γαλερίου.
Ανάλογες εργασίες έχουν προγραμματιστεί ακόμη για τις πλατείες Ναβαρίνου και Αρχαίας Αγοράς όπως και για τις πλατείες Αίνου, Γαλοπούλου, Καλλιθέας, Τερψιθέας και Μηνά Πατρικίου. Στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας θα υλοποιηθούν επισκευαστικές παρεμβάσεις στο Μπεζεστένι, στο αθλητικό πάρκο της Νέας Ελβετίας, στο γήπεδο στη συμβολή της Φράγκων με την Ολυμπίου Διαμαντή και στα γήπεδα μπάσκετ της Βοσπόρου, της Καισαρείας και του “One Salonica”.
Μεταξύ των άλλων προβλέπεται να αποκατασταθούν οι χαλασμένες πλάκες και να αντικατασταθούν τα στοιχεία του αστικού εξοπλισμού που έχουν υποστεί φθορές.

Στις παιδικές χαρές

Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει στην προκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού, ύψους 800.000 ευρώ, ο οποίος αφορά την ανακατασκευή και συντήρηση παιδικών χαρών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για την ασφάλεια των παιδιών.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας θα αντικατασταθούν από τις παιδικές χαρές παιχνίδια παλιά ή φθαρμένα, θα κατασκευαστούν καινούργιες περιφράξεις όπου αυτό είναι αναγκαίο και θα αντικατασταθούν τυχόν χαλασμένα δάπεδα.
Όπως προβλέπεται από τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, εργασίες επισκευής και συντήρησης θα υλοποιηθούν στις ακόλουθες παιδικές χαρές:

Στην πρώτη δημοτική κοινότητα:
1. Πλατεία Αρχαίας Αγοράς.
2. Πλατεία Ναβαρίνου.
3. Πεδίον Άρεως.
4. Ραιδεστού.
5. Μεσολογγίτη (Σαράντα Εκκλησιές).

Στη δεύτερη δημοτική κοινότητα
6. Χαλκίδος – Κερδυλλίων.
7. Μπαλόγλου – Παπαθανασίου.
8. Πλατεία Γαλοπούλου.
9. Αγίων Πάντων – Κολωνιάρη.
10. Λαγκαδά – Κατσάνη – Αγίου Αθανασίου (κοιμητήρια Αγίας Παρασκευής).
11. Λιγδών – Ιβάνωφ – Αγίων Πάντων (εργατικές κατοικίες Αξιού).
12. Αγίου Νέστορος – Αγίου Δημητρίου – Λαγκαδά.
13. Κλαυδιανού – Μερόπης – Ερατούς – Καπετάν Άγρα.
14. Πλατεία Περιστεριών.

Στην τρίτη δημοτική κοινότητα
15. Πλατεία Τερψιθέας.
16. Πολυδώρου – Επταπυργίου.
17. Επταπυργίου – Γιαλούρου – Ιππάτρου.

Στην τέταρτη δημοτική κοινότητα
18. Αγίου Δημητρίου – Κατσιμίδου.
19. Άνδρου – Σιδηροκάστρου – Αλοννήσου.
20. Αγίας Μαρίνας -Ίριδος – Ισιδώρου.
21. Βιάνδρου – Καθ. Ανδριώτη – Πολυκλείτου – Αδαμίδη.
22. Τυρολόης – Τυδέως – Διαγόρα – Εμπεδοκλέους.
23. Τυρολόης – Ολύνθου – Τρίτωνος.
24. Δημ. Τσιαπάνου – Γκούρα – Αθηναγόρα.
25. Γρηγορίου Λαμπράκη – Σταγειρίτη – Αλεξάνδρου Σπανού.
26. Τσιαπάνου – Τσάμη – Μανδηλαρά.
27. Τσέλιου – Χωνιάτη – Επιδαύρου.
28. Αμφιπόλεως – Δημητσάνης – Δορυλαίου.
29. Βοσπόρου – Αμφιπόλεως – Αμφίσσης.
30. Καλλιπόλεως – Καισαρείας – Νίγδης – Βοσπόρου.
31. Ανατολικής Θράκης – Τραϊανού – Τενέδου.

Στην πέμπτη δημοτική κοινότητα
32. Παρασκευοπούλου – Μιχαηλίδη – Μεγάλου Αλεξάνδρου.
33. Ορέστου – Δελφών.
34. Μαντινείας – Μητροπούλου – Τομπάζη – Γαμβέτα.
35. Μητροπούλου – Στρ. Δούσμανη – Τομπάζη – Γαμβέτα.
36. Μάρκου Μπότσαρη – Μορφέως – Τομπάζη.
37. Χειμάρρας – Κανάρη – Μάρκου Μπότσαρη.
38. Πλατεία Καούδη (Μακεδονίας – Καρακάση).
39. Λογοθέτου (Ποσειδώνιο).
40. Μαρασλή – Φαίδρας (Αίνου).
41. Πλαστήρα – Μυσιρλή.
42. Πάρκο Κρήτης – Μηνά Πατρικίου.
43. Δημητρακοπούλου – Χαιρωνείας (Ουζιέλ).
44. Χατζηδάκη – Μπακάλμπαση – Μερκουρίου.
45. Αγίου Ελευθερίου.
46. Αλκμήνης (πίσω από το γήπεδο του Άρη) – Δημ. Παπαδοπούλου – Τζαβέλα.
47. Κήπος της μουσικής (Μπότσαρη).
48. Κήπος των ρόδων.
49. Κήπος της άμμου.
50. Πάρκο Φωκά.

Στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας
51. Γενναδίου.
52. Γυμναστηρίου – Τρικούπη – Ορτανσίας.
53. Μιαούλη – Αθανασίου Διάκου – Αγίου Σπυρίδωνα.
54. Ελευθερίας – Γληνού – Κουντουριώτου..

Κατεδαφίσεις κτισμάτων

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να διαθέσει κονδύλια περίπου 830.000 ευρώ για την κατεδάφιση κτισμάτων τα οποία είτε έχουν κριθεί επικίνδυνα είτε βρίσκονται σε οικόπεδα που σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν.

Μεταξύ των άλλων θα εκτελεστούν κατεδαφίσεις κτισμάτων στην οδό Λαχανά 13, στη συμβολή της Μιαούλη με τη Σόλωνος, στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ της Σαπφούς, της Βουτυρά, της Καβακίων και της δυτικής εισόδου, στο ρέμα Λύτρα Δόξης και στο ρέμα Πολυγνώτου όπως και στο οικόπεδο μεταξύ της Επιδαύρου, της Ευρυσθέως, της Ευρυβιάδου και της Πεστών. Ακόμη, προγραμματίζεται να κατεδαφιστούν κτίσματα στις οδούς Κωλέττη και Κορίνης όπως επίσης στην οδό Αρματολών 2, στην Επταπυργίου 157, στη Στεφάνου Δραγούμη 15 και στη συμβολή της λεωφόρου Όχι με τη Μαύρης Πέτρας.

Ο δήμος μας αλλάζει τα φώτα

Τα φώτα της πόλης αλλάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προχωρώντας στην αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και στην τοποθέτηση σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης σε κεντρικούς δρόμους και σε πάρκα μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας “Jessica”.
Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στη Βασιλίσσης Όλγας, στη Βασιλέως Γεωργίου, στη λεωφόρο Στρατού και στην Εθνικής Αμύνης, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα στις οδούς: Γρηγορίου Κολωνιάρη, Αγίων Πάντων, Μοναστηρίου, Αναγεννήσεως, Λαγκαδά, Πολυτεχνείου, Δωδεκανήσου, Σαλαμίνας, Γεωργίου Παπανδρέου, 25ης Μαρτίου, Νικολάου Πλαστήρα, Μιχαήλ Ψελλού, Γρηγορίου Λαμπράκη, Ανατολικής Θράκης, Παπάφη, Αγγελάκη, Νικολάου Γερμανού και Μανόλη Ανδρόνικου.
Στο πλαίσιο του έργου, που είναι συμβατικής δαπάνης περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, θα αντικατασταθούν 2.800 συμβατικά σώματα με νέα χαμηλής κατανάλωσης. Η εξοικονόμηση πόρων όσον αφορά τις δαπάνες για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ το χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν και επιπλέον 70.000 ευρώ ετησίως από τη μείωση των δαπανών που απαιτούνται για συντηρήσεις του δικτύου.


makthes.gr/Βαρβάρα Ζούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.