Ads Top

Οι λύσεις για το ΑΠΘ -Τι λέει ο ΟΚΑΝΑ για το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών

Όσα -έστω καθ’ υπερβολή- θίγουν στην επιστολή τους οι 471 φοιτητές του ΑΠΘ σχετικά με τα ζητήματα παραβατικότητας εντός του camp του Πανεπιστημίου είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Όπως γνωστές είναι και οι λύσεις αυτών των προβλημάτων, ασχέτως εάν κανείς, ούτε κυβερνήσεις ούτε πρυτανικές αρχές, τόλμησε να τις εφαρμόσει. Η εξάλειψη του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών, για παράδειγμα, προϋποθέτει τρεις απλές κινήσεις.
Πρώτον, καλύτερη επιτήρηση εκ των έσω, δηλαδή αποτελεσματικότερη φύλαξη από την εταιρεία security, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο αυτό από τις πρυτανικές αρχές. Όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται στα χαρτιά ως φύλακες, μεταξύ αυτών και αρκετοί συγγενείς καθηγητών, είναι εγκατεστημένοι στα γραφεία ως διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πρυτανικές αρχές, αλλά δεν τολμούν να το αγγίξουν.
Δεύτερον, καλύτερη αστυνόμευση. Ελληνική Αστυνομία και διοίκηση του Πανεπιστημίου οφείλουν να συνεργαστούν ώστε, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος και χωρίς να θεωρηθεί ότι παραβιάζεται συστηματικά ο αναχρονιστικός, έστω, θεσμός του ασύλου, να απομακρυνθούν οι διακινητές από το camp. Η προηγούμενη ανάλογη εμπειρία της πλατείας Χημείου αποδεικνύει ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και αποτέλεσμα.
Τρίτον, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η λειτουργία της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης εντός του “ΑΧΕΠΑ”, στην πλευρά που γειτνιάζει με το ΑΠΘ, αποτελεί πόλο έλξης διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία αστυνόμευσης εντός του camp ψαρεύουν με άνεση τα θύματά τους. Η λύση ασφαλώς και δεν είναι η κατάργηση της μονάδας. Ωστόσο, η μετακίνησή της στο άλλο άκρο του οικοπέδου του νοσοκομείου, προς την πλευρά της Αγίου Δημητρίου, θα περιόριζε αν δεν θα έλυνε το πρόβλημα, καθώς θα επέτρεπε την απρόσκοπτη αστυνόμευση και την απομάκρυνση των διακινητών προς όφελος τόσο των εξαρτημένων ατόμων όσο και του ΑΠΘ.

Νίκος Ηλιάδης

Τι λέει ο ΟΚΑΝΑ για το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ


Να υποστηριχθεί το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά, ταυτόχρονα, να περιφρουρηθεί προκειμένου να μην δρουν ανεξέλεγκτα οι έμποροι ναρκωτικών ζητούν αρμόδιοι του ΟΚΑΝΑ, που με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των ναρκωτικών, διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής με την υποστήριξη της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Συγκεκριμένα, τη δράση ενημέρωσης πραγματοποίησε η υπηρεσία Streetwork του ΟΚΑΝΑ, που δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στο campus του ΑΠΘ με εξορμήσεις, κινητοποιώντας τους χρήστες ουσιών να μετακινηθούν στα ειδικά διαμορφωμένα στέκια που παρέχονται από τους επισήμους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΠΠΑ κ.ά), αφήνοντας έτσι χώρο στους φοιτητές.
«Το πρόβλημα στο ΑΠΘ προϋπήρχε αλλά γιγαντώθηκε με την αύξηση της κινητικότητας χρηστών στο δρόμο, οι οποίοι είτε είναι άστεγοι είτε φιλοξενούνται προσωρινά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του streetwork Γιάννης Εμινίδης, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα με τους δύο θανάτους χρηστών μέσα στην πανεπιστημιούπολη.
«Πολλοί από τους χρήστες σκληρών ναρκωτικών, οι οποίοι παρακολουθούν προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, βρίσκουν στα κυλικεία του ΑΠΘ, έναν φιλόξενο χώρο για να πιουν έναν καφέ και να περάσουν την ώρα τους. Όμως, ειδικά για το πανεπιστήμιο, δεν ισχύει το γεγονός ότι όπου συχνάζουν χρήστες, βρίσκονται και διακινητές γιατί εδώ γίνεται κυρίως διακίνηση χασίς» διευκρίνισε ο κ. Εμινίδης.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι προτάσεις του είναι συγκεκριμένες και αφορούν σε χωροταξικές παρεμβάσεις μέσα στο campus και περισσότερη φύλαξη.
«Υπάρχει ένα ζήτημα με τη φύλαξη αυτού του τεράστιου χώρου και θα ήταν χρήσιμο να γίνουν οργανωμένες προσπάθειες περιφρούρησης των αξιών του Πανεπιστημίου, όπως το άσυλο τόσο από το ίδιο το πανεπιστήμιο όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές». Επίσης, πρόσθεσε, «η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και να δώσει λύσεις ώστε να μην υιοθετούνται λύσεις-σκούπα».

Στέκια αποφόρτισης από την πιάτσα

Κρίσιμης σημασίας είναι η δημιουργία «στεκιών αποφόρτισης από την πιάτσα», όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Εμινίδης, ο οποίος εκτιμά ότι με τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης ανθρώπων που ζουν στον δρόμο, θα δίνεται η δυνατότητα άμεσων λύσεων, που αφορούν παραπομπές για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ή, ακόμα, πληροφόρησης για το πού μπορούν να κοιμηθούν ή να κάνουν ένα μπάνιο.
«Και κάποια στιγμή», επισήμανε, «πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για τη δημιουργία των ‘shooting rooms’, που λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Στη σημερινή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ, προβλήθηκαν δύο ταινίες στο κυλικείο της Πολυτεχνικής, ενώ κοινωνικοί επιστήμονες και ειδικοί θεραπευτές παρείχαν πληροφορίες και διένειμαν στους φοιτητές ενημερωτικό υλικό.
Παρέμβαση έκαναν και φοιτητές από τις «Επιτροπές αγώνα ΑΠΘ» με πανό όπου αναγράφονταν «Οχι στις πιάτσες του θανάτου. Πανεπιστήμιο και κοινωνία ‘ελεύθερα’ από ναρκωτικά».


ΑΠΕ-ΜΠΕ ,makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.