Ads Top

Prem Watsa: Οι προϋποθέσεις για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνική οικονομίας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Ινδοκαναδος μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ασφαλιστική εταιρεία Eurolife στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings τόνισε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αλλάξει σελίδα και ότι εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις όπως η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και η άρση των capital controls τότε το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού ο κ. Watsa εκτίμησε ότι αυτά μπορούν πολύ γρήγορα να αποκλιμακωθούν αν ισχύσουν οι προϋποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε κάτι το οποίο όπως σημείωσε έγινε και στην Πορτογαλία ωστόσο στην Ελλάδα η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης που έχει βιώσει η χώρα.
O Prem Watsa επανέλαβε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι η Fairfax είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Fairfax, η οποία κατέχει σημαντικά μερίδια στη Eurobank, την Eurolife, τη Grivalia, την Praktiker Hellas και στον όμιλο Μυτιληναίος, υπογράμμισε, επίσης ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα ήταν το Grexit υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει με κάθε τρόπο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί επιλογή.
O Prem Watsa πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη περνάει από τη δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος και ότι η Ελλάδα παρά τους κίνδυνους του παρελθόντος έχει κάνει σημαντικά βήματα
Όπως κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα, ο κ. Watsa θα έχει επαφές με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της πολιτειακής ηγεσίας για οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Οι επενδύσεις της Fairfax στην εγχώρια αγορά ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ σε κλάδους όπως ο χρηματοπιστωτικός, του real estate και της ενέργειας.
Ο κ. Watsa ανέπτυξε σήμερα βράδυ τις απόψεις του για τις παγκόσμιες εξελίξεις και το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα... συστατικά τα οποία απαιτούνται για να συνθέσουν ένα πραγματικό success story για την Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Ο Prem Watsa έχει στο παρελθόν υποστηρίξει ότι το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας, έχει δηλώσει πολύ αισιόδοξος για τον τραπεζικό κλάδο και συνεχίζει να «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Fairfax θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην απογευματινή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ αύριο Τετάρτη, στην οποία θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Watsa,  η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και διαθέτει την ικανότητα να προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή φιλικών προς την επιχειρηματικότητα πολιτικών.
Επισημαίνεται ότι στην πλειοψηφία τους, οι εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών ομίλων που έχουν ασχοληθεί με την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Fairfax, έχουν στο παρελθόν ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχιστεί το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα για να αποφευχθεί ένα νέο 2015, εκτιμώντας ότι η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με την οικονομική και δημοσιονομική ομαλότητα αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Fairfax για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, οι επενδύσεις της στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,277 δισ. ευρώ (στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2016 – εξαιρουμένης της Eurolife). Πιο αναλυτικά, η Fairfax έχει επενδύσει 926,7 εκατ. ευρώ στην Eurobank, 35,5 εκατ. ευρώ στην Μυτιληναίος, 295,9 εκατ. ευρώ στην Grivalia Properties και 18,9 εκατ. ευρώ στην Praktiker και σε άλλες συμμετοχές. Επίσης, η Fairfax έχει αποκτήσει το 80% της Eurolife, σε συνεργασία με τον καναδικό ασφαλιστικό ταμείο Omers, με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 421 εκατ. ευρώ.
Νωρίτερα χθες, ο κ. Watsa δήλωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης. «Για να το αξιοποιήσει  πλήρως, τα νέα ταλέντα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα και να τους δοθεί η τεχνογνωσία αλλά και η χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ανθίσουν. Μία νέα γενιά επιχειρηματιών, τολμηρών και δημιουργικών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μας χαροποιεί να βλέπουμε ότι εταιρίες στις οποίες έχουμε επενδύσει, όπως είναι η Eurobank, έχουν αναγάγει σε υψηλή προτεραιότητα το να βοηθούν νεοφυείς επιχειρηματικές προσπάθειες να επιτύχουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.