Ads Top

Σόιμπλε: Μη ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις ΔΝΤ για Ελλάδα

Ο γερμανικός τύπος αναπαράγει νέες επικριτικές δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών για το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Στη σχεδιαζόμενη κατασκευή νέου αεροδρομίου στην Κρήτη αναφέρεται το Focus.
Η διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας διατηρείται και κατά γενική ομολογία αποτελεί βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Αυτή θα πρέπει σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ να περιλαμβάνει και δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένα αίτημα που συναντά τη σκληρή αντίσταση του Βερολίνου. Η διαμάχη Βερολίνου και ΔΝΤ διατηρείται και στις αναφορές του γερμανικού τύπου με αφορμή σημερινές αιχμηρές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών για το Ταμείο από το Βερολίνο, οι οποίες αναπαράγονται από μερίδα γερμανικών εφημερίδων, όπως η οικονομική Handelsblatt και η Bild, με ανάρτηση στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε το Ταμείο για μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις. «Στην παρούσα φάση ερίζουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πάνω από 1% για τα επόμενα 40 χρόνια», επισήμανε, για να συμπληρώσει με σαρκαστική διάθεση, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ότι «έτσι εξηγείται άλλωστε και το ότι όλα τα προγράμματα (σ.σ. για την Ελλάδα) ήταν μάταια». Όπως επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 1% ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει την ψαλίδα προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Τουριστική ακμήκαι νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη

«Tο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στο ισχυρό ρεύμα των τουριστών», γράφει το Focus

Στη δρομολόγηση της κατασκευής νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργεί το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus. Όπως επισημαίνεται, «εξαιτίας της τουριστικής ακμής η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναθέσει την κατασκευή ενός μεγάλου αεροδρομίου στην Κρήτη». Το δημοσίευμα αναφέρεται «σε προσωρινή εντολή κατασκευής και μίσθωσης ποσοστού 54% του νέου αεροδρομίου που εξασφάλισε μια ελληνο-ινδική κοινοπραξία (ΤΕΡΝΑ-GMR)», προσθέτοντας ότι «το ελληνικό δημόσιο θέλει να διατηρήσει μερίδιο της τάξης του 46%».
Το Focus επισημαίνει ότι «το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στο ισχυρό ρεύμα των τουριστών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2016 οι αφίχθησαν εκεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες».

Επιφυλακτικότηταστιςχρηματαγορές λόγω Ελλάδας και Ιταλίας

Στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών στις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές συμβάλλουν και τα προβλήματα της Ελλάδας με το χρέος, γράφει η FAZ

Για κλίμα επιφυλακτικότητας εκ μέρους των επενδυτών στις χρηματαγορές της Ευρώπης κάνει λόγο σύντομο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως σημειώνει, «οι ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές παρουσίασαν κάποια εξασθένηση την Τρίτη. Για την επιφυλακτικότητα των επενδυτών υπάρχουν τρεις λόγοι: οι ανησυχίες γύρω από το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ιταλία, τα προβλήματα της Ελλάδας με το χρέος και η εκ νέου πτωτική τάση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη».
Ο τελευταίος παράγοντας, εκτιμά η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «ενδέχεται να είναι ο λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τόσο σύντομα την εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική (σ.σ. το ευρύτατο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων)».


Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.