Ads Top

Ημέρα μνήμης – 98 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

“Όχι στην παραχάραξη της ιστορίας” είναι το βασικό σύνθημα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για άλλη μία χρονιά σήμερα 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ). Ξεχωριστή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), καθώς οι προσπάθειες για κοινή διοργάνωση απέτυχαν. Βασική απαίτηση πάντως των Ποντίων είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία.
Η κεντρική εκδήλωση μνήμης της ΠΟΕ θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πόντιου, χαιρετισμούς από τους προέδρους της ΠΟΕ και της ΔΙΣΥΠΕ, ομιλία από τη δρ. Ελένη Θεοχάρους, ευρωβουλευτή της Κύπρου και ακτιβίστρια, πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.
Στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στις 6.30 μ.μ. στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, όπου θα γίνει επίσημη αλλαγή προεδρικής φρουράς, με εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του πόντιου αντάρτη. Ομιλητής θα είναι ο δρ. Andrew Woolford, πρόεδρος της IAGS (Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών). Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.
Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) διοργανώνει σήμερα, στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει πορεία μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης με κατάληξη στο Λευκό Πύργο. Επικεφαλής θα είναι μαυροφορεμένες γυναίκες και άγημα Ποντίων. Στο Λευκό Πύργο, στις 8 μ.μ., στρατιώτες του Γ’ Σώματος Στρατού θα υποστείλουν την ελληνική σημαία σε ένδειξη πένθους και θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα. Στην εκδήλωση συμμετέχει η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων του νομού Θεσσαλονίκης και θα πάρουν μέρος φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές τους εκπρόσωποι σωματείων και φορέων από διάφορες περιοχές του ελληνισμού (Βλάχοι, Ηπειρώτες, Θράκες, Κρήτες, Κύπριοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσαναίοι κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες που έγιναν από επιφανείς προσωπικότητες για ενότητα των Ποντιακών Ομοσπονδιών δεν καρποφόρησαν, αντιθέτως, όπως έγραψε και η “ΜτΚ” (φύλλο 14.5.2017), δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις τους. Η νέα πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των σωματείων του Πόντου άρχισε να παίρνει μορφή το Σεπτέμβριο του 2016 με τη συγκρότηση της Επιτροπής Καθολικής Ποντιακής Ενότητας. Η Επιτροπή συγκάλεσε νέα ποντιακή συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 2 Απριλίου, στην οποία εκτός των άλλων επιδιώχθηκε να υπάρξει συμφωνία για τη συνδιοργάνωση μιας εκδήλωσης από όλες τις ομοσπονδίες της Θεσσαλονίκης τη 19η Μαΐου, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνονται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στις 11 π.μ. τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (πλατεία Αγίας Σοφίας).
Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και απότισης φόρου τιμής την Κυριακή και τη Δευτέρα, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του δήμου. Αποκορύφωμα η κεντρική εκδήλωση στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών το βράδυ της Δευτέρας, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση του έργου του Φίλωνα Κτενίδη “Η καμπάνα του Πόντου”, καθώς και μοιρολόγια, απαγγελίες και δρώμενα που θα παρουσιάσει η χορωδία του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μπίλλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.