Ads Top

«Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε» – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (video)

Tης Τζένης Χαραλαμπίδου

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας, που απασχο-λούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης», το 1948, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας. Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2017 είναι: «Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο με πάνω από 300. 000.000 πάσχοντες και με μια αύξηση της νόσου που άγγιξε το 18% μεταξύ 2005 και 2015.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων με κατάθλιψη υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια, το 2015, αριθμός που ισοδυναμεί με το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία του πληθυσμού και αφορούν στο έτος 2014,
το 4,7% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, καταγράφοντας αύξηση 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009 (2,6%)
Κατάθλιψη φέρεται να εμφανίζουν 3 στους 10 άνδρες
Σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες (σύμφωνα με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες μοιράζονται πιο εύκολα το πρόβλημα και αναζητούν συχνότερα εξειδικευμένη βοήθεια)
Το 7,6% του πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές
Το 38,3% δήλωσε ότι βίωσε «αρνητικά» συναισθήματα

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτημα αναφορικά με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη συχνότητα εμφάνισης του. Σύμφωνα με τις απαντήσεις:
«σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του» έκανε το 3,3% του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2016:
634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη,
οι ιατρικές συνταγές που κόπηκαν για κατάθλιψη ήταν 3.101.164

Συμπτώματα της νόσου

Η κατάθλιψη είναι δυνατόν να επηρεάσει τον καθένα, ακόμα και ένα άτομο το οποίο φαίνεται να ζει σε σχετικά ιδανικές συνθήκες ζωής, και τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν είναι:
να νιώθει κάποιος ότι είναι ασήμαντος, αβοήθητος και χωρίς ελπίδες
να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το φυσιολογικό
να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
να παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες
να έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους
να έχει συναισθήματα φορτισμένα με λύπη ή θλίψη
να νιώθει ενοχή χωρίς να υπάρχει λόγος
να εμφανίζει έλλειψη ενέργειας και αισθήματα κόπωσης
να διατυπώνει σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονικής διάθεσης

«Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε!»

Κύριος στόχος της φετινής καμπάνιας ενημέρωσης του ΠΟΥ είναι να ενημερωθούμε όλοι για την πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, καθώς και των παραγόντων κινδύνου, της κατάλληλης θεραπευτικής διαχείρισης των ασθενών και την ενδυνάμωσή τους με την συμμετοχή τους σε δραστηριότητες στην κοινότητα. Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μιλήσουμε ανοιχτά, καθώς το στίγμα γύρω από την ασθένεια, παραμένει ένα εμπόδιο για ανθρώπους που αναζητούν ή χρειάζονται βοήθεια για να την αντιμετωπίσουν.

Γενικά μηνύματα της καμπάνιας του ΠΟΥ

Η κατάθλιψη είναι μια συνήθης ψυχική νόσος που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, από κάθε οικονομική και κοινωνική τάξη, σε κάθε χώρα
Ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται λόγω φτώχειας, ανεργίας, συμβάντων όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός, σωματικών ασθενειών και κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
Η κατάθλιψη προκαλεί ψυχική οδύνη και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές υποχρεώσεις, συχνά με καταστροφικές επιπτώσεις στις σχέσεις με τους συγγενείς και τους φίλους
Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η κατάθλιψη μπορεί να αποκλείσει τον πάσχοντα από την εργασία και τη συμμετοχή στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή
Η χειρότερη δυνατή συνέπεια της κατάθλιψης είναι η αυτοκτονία
Η κατάθλιψη είναι δυνατό να προληφθεί και να θεραπευτεί. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή συνδυασμό των δύο
Η εξάλειψη του στίγματος που σχετίζεται με την κατάθλιψη θα ενθαρρύνει περισσότερους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια
Η συζήτηση ανάμεσα στον πάσχοντα και σε έναν άνθρωπο από τον περίγυρό του που εμπιστεύεται μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Πάσχεις από κατάθλιψη;
Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου πώς να τονώνεις τη διάθεση σου

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (W.C.P.T) από το 2011 έχει αναγνωρίσει σαν υποομάδα της τη Διεθνή Οργάνωση για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH), θεσπίζοντας, έτσι, άλλη μια ειδικότητα εντός Φυσικοθεραπείας. Το Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», με τον θεσμικό του ρόλο, συνέστησε το 2014 το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», το οποίο, με το συνεχές έργο & τις δραστηριότητες του το 2016, έγινε μέλος της Παγκόσμιας κοινότητας των φυσικοθεραπευτών που ασχολούνται με τις ψυχικές νόσους.
Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές εναρμονιζόμενοι πια με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο Δώμα του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», θα μιλήσουν για την «Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη».

Πρόσφατα η πολιτεία με το άρθρο 4 και 6 του Νόμου 4461 (ΦΕΚ. 38, τεύ-χος Α / 28 Μαρτίου 2017) για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε τους φυσικοθεραπευτές στους επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά η τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης (Αριθ. Γ3γ/οικ. 28501 ΦΕΚ 1115, τεύχος δεύτερο, 19 Απριλίου 2016), που θα δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης συνεδρίων φυσικοθεραπείας και στους ψυχιάτρους καθίσταται αναγκαία, όχι μόνον για την τεκμηριωμένη πια αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στις ψυχικές νόσους αλλά και για την συμβολή της στον εξορθολογισμό των οικονομικών τους.


ΠΗΓΕΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.