Περιμένοντας τον Ντάισελμπλουμ...

Την αποχώρηση Ντάισελμπλουμ από την ηγεσία του Γιούρογκρουπ ζητούν οι περισσότερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής. Κερασάκι στην τούρτα: η άρνηση του ολλανδού πολιτικού να παραβρεθεί στη συζήτηση για την Ελλάδα.
«Ο Ντάισελμπλουμ την κοπάνησε» θα λέγαμε αν είχαμε λίγο «σναπς», κατά τα λεγόμενα του ιδίου. Γεγονός είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και όλες οι πολιτικές ομάδες, τον είχαν προσκαλέσει στη συζήτηση για το δεύτερο πρόγραμμα αξιολόγησης στην Ελλάδα, το απόγευμα της Τρίτης στο Στρασβούργο, η άφιξή του είχε ήδη ανακοινωθεί, αλλά εκείνος δήλωσε ότι δεν θα έρθει, λόγω «έλλειψης χρόνου».
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου, έχει ζητήσει εδώ και μέρες την παραίτηση Ντάισελμπλουμ από την ηγεσία του Γιούρογκρουπ. Σήμερα και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, απαντώντας σε ερώτημα της Deutsche Welle, ξεκαθάρισε ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν μπορεί να ηγείται μίας τόσο σημαντικής ομάδας όπως το Γιούρογκρουπ και ότι αυτή είναι η «επίσημη» θέση του.

«Διπλό ατόπημα»

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται οι Πράσινοι και η Αριστερά. Για «διπλό ατόπημα» (δηλαδή, τις πρόσφατες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για «σναπς και γυναίκες», αλλά και τη σημερινή απουσία του από το Κοινοβούλιο) έκανε λόγο, το μεσημέρι της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. 
Πάντως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος, ούτε προβλέπονται νομικά εργαλεία, για να εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο ολλανδός πολιτικός πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του το 2018.
Η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή, κατά πάσα πιθανότητα, του ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. 


Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου