Ads Top

Τόμσεν: Μεγαλύτερο του αναμενόμενου το πρωτογενές πλεόνασμα - Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο του ΔΝΤ


Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, σχολιάζοντας τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως «το νούμερο που ανακοινώθηκε το πρωί είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι προβλέπαμε, απ' ό,τι προέβλεπαν όλοι», έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του 2016.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ προκειμένου να βοηθήσει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στη Μάλτα.
Ο Τόμσεν στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά εάν δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί σύντομα η τεχνική συμφωνία (staff level agreement), σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά «επείγοντος», καθώς εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση.
Ειδικότερα για την βιωσιμότητα του χρέους όπως απεκάλυψε ο Τόμσεν το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Πολ Τόμσεν.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο όπως είπε η διαφορά ενός χρόνου είναι άνευ σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους.
Κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον Τόμσεν αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τόσο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όσο και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες, όπως είπε, σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, δεν πρέπει να έχουν ως στόχο την πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα. Αντιθέτως θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι θετικό στην ανάπτυξη.
Εκτίμησε, τέλος, ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως ότου η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.