Ads Top

Το μεγάλο μπρα ντε φερ για το χρέος - Λαγκάρντ και Σόιμπλε αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση

Στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται το... μπρα ντε φερ των «ισχυρών» του ελληνικού προγράμματος. Εκεί, στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις 21 έως 23 Απριλίου, πρόκειται να κριθούν οι σημαντικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και με ποιον τρόπο θα εξαρτηθεί από τις άτυπες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι υπουργοί Οικονομικών, οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες.
Συμφέροντα
Η πραγματική μάχη για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο, θα δοθεί μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας, μια που οι δύο πλευρές έχουν αντίθετα συμφέροντα και σχέδια για το μέλλον του προγράμματος διάσωσης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι «αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».
Η δε Γερμανία έχει διαμηνύσει ότι «πρώτα τα μέτρα του 2% και μετά η ελάφρυνση του χρέους». Στις συζητήσεις, ωστόσο, θα συμμετάσχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ηδη τη συμμετοχή του στη Σύνοδο ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θεωρείται βέβαιο -αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται- ότι θα λάβει θέση στις κρίσιμες συζητήσεις για την Ελλάδα.
Η θέση του ΔΝΤ για το θέμα, που παρουσίασε η Κρ. Λαγκάρντ και επανέλαβε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Ομπφελστ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις του Βερολίνου, που -για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης- πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν επιθυμεί να δώσει καμία «ανάσα» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Β. Σόιμπλε θεωρεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει εκ των ων ουκ άνευ. Και εκεί θα δοθεί η μητέρα των μαχών: στο πόσο συγκεκριμένα θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, πόσο διάστημα θα αφορούν και τι τελικά θα κομίζουν για την ελληνική οικονομία.
Τόσο στην ομιλία της για την εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel όσο και στη συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφής: ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει παράλογες προβλέψεις για την Ελλάδα, ούτε να οργανώσει ένα οικονομικό πλαίσιο που δεν «δικαιολογείται» από τα στοιχεία και όταν ρωτήθηκε για το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας και τις διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, τόνισε πως ζητούμενο είναι να συγκλίνουν οι απόψεις όλων των πλευρών, τόσο στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και στα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για την Ελλάδα έχει λογική βάση, δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου. «Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο».
Στις δηλώσεις της είναι σαφές ότι το Ταμείο έχει την καλή διάθεση να είναι μέρος του προγράμματος, κάτι που θεωρούν ως βασική προϋπόθεση όλα τα «ισχυρά» Κοινοβούλια της Βόρειας Ευρώπης. Οταν ρωτήθηκε γι’ αυτό στην πρόσφατη συνέντευξή της, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα, «όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν σημαντικές μεταρρυθμίσεις νομοθετηθούν και εφαρμοστούν και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί για να προσαρμοστεί στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ».
Δεσμεύσεις
Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χθες στο «Εθνος» ότι στόχος είναι όλες οι λεπτομέρειες να έχουν καθοριστεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, υπό τον όρο ότι θα έχει υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι τότε.
«Για να γίνει αυτό, όμως, η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να δώσει στην Ουάσιγκτον ισχυρές δεσμεύσεις προς το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο. Και όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη: με συγκεκριμένο τρόπο και πλάνο. Και αυτό σημαίνει ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων», εξήγησε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όμως, «η συγκεκριμένη ποσοτικοποίηση των μέτρων, από τα οποία θα προκύψουν και συγκεκριμένα νούμερα, αναμένεται να μεταφερθούν το 2018». Κι αυτό γιατί αυτό ζήτησε η καγκελάριος Α. Μέρκελ από την Κρ. Λαγκάρντ στις πρόσφατες επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους. Παρόλο που το ΔΝΤ δεν θα ενέκρινε εύκολα κάτι τέτοιο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δεχθεί την εξέλιξη αυτή, γιατί υπάρχει η κατανόηση της δύσκολης προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.


 Μαρία Ψαρά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.