Ads Top

Τα μέτρα του 2019 κρίνουν το χρόνο των πολιτικών εξελίξεων

Του Βασίλη Γεώργα

Με άξονα την «συμβιβαστική πρόταση» για επιμερισμό των περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο το 2019 και το 2020 επιχειρείται να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο αυριανό Eurogroup. Το επίδικο του χρόνου εφαρμογής των μέτρων συνολικού ύψους κοντά στα 4 δισ. ευρώ  έχει τόσο οικονομική όσο και πολιτική διάσταση, με αποτέλεσμα η σύγκλιση να είναι πολύ δυσκολότερη από κάθε άλλη φορά.
Το μέτωπο ΔΝΤ – Βερολίνου έχει ως προτεραιότητα την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων από την 1.1.2019 προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πρόσθετοι πόροι ώστε η Ελλάδα να πετυχαίνει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και να εγγυάται την ασφαλή αποπληρωμή μέρους των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αντιλαμβάνεται πως η περικοπή συντάξεων και η αύξηση των φόρων λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές του 2019, θα αποτελέσουν ταφόπλακα για τις εκλογικές τις επιδόσεις αν οι κάλπες στηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Πίσω από την προσπάθειά της να απλώσει τις επιβαρύνσεις σε δύο αντί για ένα χρόνο, δεν είναι μόνο το επιχείρημα των υφεσιακών επιπτώσεων αλλά και η πρόθεση  της να ξεφορτώσει από την δική της πλάτη τουλάχιστον τα μισά από τα μέτρα, και να τα χρεώσει στην επόμενη κυβέρνηση το 2020. Επί της ουσίας όλη η συζήτηση γίνεται πλέον στη βάση ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ένα νέο μνημόνιο χωρίς λεφτά αλλά με πρόσθετα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεπερνά τον πολιτικό χρόνο της παρούσας κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των δημοσιονομικών περικοπών από το 2019 είτε αυτές αφορούν στο αφορολόγητο είτε στις συντάξεις, είναι αυτή που θα κρίνει και τον χρόνο των εκλογών. Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιλέξει να πάρει τη συμφωνία από το τραπέζι και να ψηφίσει η ίδια τα νέα μέτρα, υπό τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως δύσκολα ο πολιτικός της χρόνος θα μπορέσει να ξεπεράσει κατά πολύ τους πρώτους μήνες του 2018.
Ο συμβιβασμός που έχει προταθεί με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκή πλευράς και βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Ελλάδας-Βερολίνου και ΔΝΤ, προβλέπει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, με τον όρο, όμως, ότι αν του χρόνου φανεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% για το 2018, να εφαρμοστεί ολόκληρο το πακέτο των μέτρων. Μια πρόσθετη πολιτική δυσκολία για την κυβέρνηση είναι ότι καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κοινωνικές ομάδες –συνταξιούχους και χαμηλοεισοδηματίες- για το ποιους θα επιβαρύνει στη διάρκεια της δικής της κυβερνητικής θητείας.
Η πρόταση αυτή έχει διάφορες παραλλαγές για επιμερισμό των επιβαρύνσεων  συντάξεων-αφορολόγητου μεταξύ 2019-2020, πλην όμως μέχρι και χθες υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες κυρίως εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τελικά εμπόδισαν και την περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε οριστεί και αναβλήθηκε. Παρά την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του 2016 (το πλεόνασμα αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 3%), τα νούμερα για το ΔΝΤ εξακολουθούν να μην βγαίνουν καθώς οι προβλέψεις του Ταμείου δείχνουν χαμηλότερα πλεονάσματα (2%) και δεν συμπίπτουν με εκείνες της ευρωζώνης. Συνεπώς αν υπερισχύουν οι δικές του απόψεις στη διαπραγμάτευση, το πιθανότερο είναι πως η τελική φόρμουλα θα προβλέπει την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων ήδη από το 2019.
Ένα από τα σημεία κλειδιά για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι ο τεχνικός μηχανισμός πρόβλεψης για το ποια και πόσα μέτρα θα ενεργοποιηθούν το 2019. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να μπορεί να «προβλέψει» εγκαίρως και με ασφάλεια μέσα στο 2018, τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2019 (πλεόνασμα) ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστό αν θα εφαρμοστεί όλο ή μέρος του πακέτου των επιβαρύνσεων την επόμενη χρονιά και ταυτόχρονα των αντίμετρων που έχει συμφωνηθεί πως θα υπάρχουν εφόσον το πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5%.
Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν τόσο τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στον απόηχο του χθεσινού μηνύματος του Βερολίνου ότι επείγει ο χρόνος για μια συμφωνία με την Ελλάδα, όσο και τις συζητήσεις που θα γίνουν στο αυριανό Eurogroup. Στόχος του τελευταίου δεν είναι να άλλος από το να κλειδώσει τη φόρμουλα εφαρμογής των μέτρων για το 2019 – 2020 και να ανάψει το πράσινο φως στα κλιμάκια των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με ορίζοντα μια τεχνική συμφωνία εντός του Απριλίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.