Ads Top

Οι ελληνικοί στόχοι στο Eurogroup - Τι λέει ο Ντάισελμπλουμ και η Κομισιόν


Θετικά μηνύματα από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου προσδοκούν θεσμοί και ελληνικό οικονομικό επιτελείο, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται εξ αποστάσεως.
Στόχος είναι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να υπάρξει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement). Ακόμη κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα είναι σημαντικό να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, αλλά και να οριστεί άμεση επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να «κλείσουν» τα ανοιχτά ζητήματα των συζητήσεων.
«Σε συνέχεια της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι ομάδες των θεσμών έχουν επιστρέψει στις έδρες τους και οι επαφές εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Μαρτίου λαμβάνουν χώρα «τόσο στην Αθήνα όσο και από τις έδρες των θεσμών». «Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η Ανίκα Μπράιτχαρντ.
«Το επόμενο Eurogroup είναι νωρίς τον Απρίλιο (7-4) στη Μάλτα, δηλαδή επίσης πολύ νωρίς για να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και να έχουμε τεχνική συμφωνία. Αλλά αυτό δεν μας πειράζει πολύ, αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και κάτι κινείται», διευκρίνιζε στο «Εθνος» πηγή από τις Βρυξέλλες. «Με άλλα λόγια, το καλύτερο σενάριο είναι αμέσως μετά τις 20 Μαρτίου οι θεσμοί να πάνε ξανά στην Ελλάδα ή, έστω, να συνεχιστούν οι συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων. Αν αυτό δεν συμβεί, πάει να πει ότι κάτι έχει ?κολλήσει - και αυτό δεν είναι καλό. Σε κάθε περίπτωση, την προσεχή Δευτέρα, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν», τόνισε η ίδια πηγή.
Στο μεταξύ, στην προεκλογική Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε το ολλανδικό Κοινοβούλιο, όπως κάθε φορά πράττει εν όψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είπε πως αντισταθμιστικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση θα ψηφιστούν μόνον όταν υπάρξει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα θετικά αυτά μέτρα αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.
«Στο Eurogroup θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Απάντηση
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τζανακόπουλο, θα αρκεί η επίτευξη και όχι η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα. «Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στο έγγραφο-ενημέρωση του επικεφαλής του Eurogroup. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του 2018».

Με άλλα λόγια, εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ επιτευχθεί, ακόμα κι αν δεν ξεπεραστεί, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε ισχύ τα θετικά μέτρα.
Πηγή των Βρυξελλών, ωστόσο, έλεγε στο «Εθνος» ότι οι συζητήσεις «έχουν προχωρήσει και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις». Και συμπλήρωσε: «Φυσικά, οι διαφωνίες παραμένουν στα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν πρέπει να ανατραπούν αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Σε σχέση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δεν είναι αρνητικό, όπως λέγεται, αλλά επιθυμεί να εφαρμοστούν για τις νέες αποφάσεις που θα ληφθούν».
Στις Βρυξέλλες βρίσκουν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή με τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, «δουλεύεται» και η συμφωνία με το ΔΝΤ. «Ετσι κερδίζουμε χρόνο» σχολίασε έτερη πηγή των Βρυξελλών από τον χώρο της Ευρωζώνης.
«Μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, που θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα για την οικονομία, προϋποθέτει καταρχήν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με την εξεύρεση συμφωνίας σε σχέση με τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018, την αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018. Από εκεί και πέρα, οι επόμενες ενέργειες αφορούν τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι θα πρέπει να σχεδιάσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά και η ΕΚΤ για να εντάξει την Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (αγοράς εταιρικών και κρατικών ομολόγων) και να καθορίσουν τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.