Ads Top

Κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, με συμμετοχή και της Κύπρου

Σε μια εξαιρετικής σημασίας συμβολική και ουσιαστική κίνηση την μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινά στην θαλάσσια περιοχή από την Ελλάδα έως και την Χάιφα η μεγάλη ναυτική τριεθνής άσκηση Noble Dina με την συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ,το Ισραήλ και την Ελλάδα όπου για πρώτη φορά συμμετέχει και η Κύπρος με το καθεστώς του παρατηρητή.
Στην τριεθνή άσκηση Noble Dina θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός σκαφών επιφανείας, υποβρυχίων και μέσων εναέριας υποστήριξης σε σενάρια άσκησης σε ανθυποβρυχιακές, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και αποστολές αναγνώρισης.
Σε μια στιγμή που οι απειλές ασφαλείας μεγαλώνουν, το επίκεντρο του ανταγωνισμού υπερδυνάμεων και περιφερειακών δυνάμεων εστιάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, όταν στην Ανατολική Μεσόγειο συγκεντρώνεται και το ενεργειακό ενδιαφέρον, με ζωτική ανάγκη πλέον ανάπτυξης «ασπίδας» προστασίας των υπεράκτιων υποδομών άντλησης του φυσικού αερίου και κυρίως την στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η σημασία της άσκησης είναι προφανής.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι αν και οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν εξομαλυνθεί στο τριεθνές σχήμα της άσκησης που αρχικά είχε σχεδιασθεί για την συμμετοχή της Τουρκίας, συνεχίζει να συμμετέχει και εφέτος η Ελλάδα. Το γεγονός μάλιστα ότι με παρότρυνση των Ισραηλινών αλλά και της Αθήνας καλείται η Κύπρος να συμμετάσχει έστω και ως παρατηρητής αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της Λευκωσίας, που θωρακίζει την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η άσκηση θα ξεκινήσει στην Ελλάδα και θα εξελιχθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου στο Ισραήλ όπως ανακοίνωσε στην Χάιφα ο στρατηγός Ασσάφ Μπόνεχ επικεφαλής διεθνούς συνεργασίας του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο ισραηλινός στρατηγός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις για το Ισραήλ καθώς δίνει την ευκαιρία  στις ισραηλινές δυνάμεις να ασκηθούν σε εξαιρετικά επαγγελματικό επίπεδο σε ιδιαίτερα περίπλοκα σενάρια.
«Θα ασκηθούμε σε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή από την Ελλάδα στο Ισραήλ και αυτό μας προσφέρει  ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής πολλαπλών σεναρίων που απαιτούν συνεργασία και δια συνδεσιμότητα».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατηγό (σε δηλώσεις του σε ισραηλινά ΜΜΕ) η κρίση στην Συρία, έφερε και πάλι την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων δυνάμεων και όχι μόνο. Στην περιοχή βρίσκονται ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας της Ιταλίας της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας. Και όπως παρατηρεί ο ισραηλινός στρατηγός δίνοντας μια ακόμη διάσταση, χρειάζονται ασφαλή λιμάνια για τον ελλιμενισμό τον ανεφοδιασμό των πλοίων αυτών αλλά και για την ξεκούραση των πληρωμάτων. Η Συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου και φυσικά των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική και σε αυτό τον τομέα…
Η Τουρκία πριν το 2010 και το επεισόδιο του Μαβή Μαρμαρά ήταν ο κλασσικός εταίρος του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε τέτοιες ασκήσεις όπως η Noble Dina και η Reliant Mermaid η οποία έχει προγραμματισθεί για το τέλος του καλοκαιριού.
Η Αθήνα κάλυψε το κενό της Τουρκίας, αλλά κανείς από το Ισραήλ δεν θέλει να δεσμευθεί τι θα γίνει εάν οι σχέσεις με την τουρκικά βελτιωθούν τόσο ώστε να επιτρέψουν την άσκηση εκ νέου από κοινού των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών. Οι ισραηλινοί επιμένουν ότι ο σχεδιασμός είναι μόνο για τρία κράτη, αλλά δεν αποκλείουν στο μέλλον να μπορεί να διεξαχθεί άσκηση με την συμμέτοχη και της Τουρκίας υπό την διοίκηση όμως των ΗΠΑ και του EUCOM (U.S. European Command).
Το γεγονός πάντως ότι καθημερινά ανακύπτουν όλο και νέα προβλήματα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία με τελευταίο το οργισμένο ξέσπασμα του Ερντογάν για την απόφαση της Κνέσετ να επιβάλλει «σιωπητήριο» στους ιμάμηδες την ώρα κοινής ησυχίας, όπως και οι δηλώσεις για τους εποικισμούς, απλώς διατηρούν την ένταση και διευρύνουν το χάσμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών. 

Ν.Μ./liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.