Ads Top

Ο Τσίπρας, ο Σουλτς και το ...τζόκερ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δύο χρόνια μετά την πρώτη εκλογική του επικράτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βυθίζεται ολοένα και πιο πολύ στη δημιουργική ασάφεια που πρώτος υιοθέτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το μικρόβιο που πρώτος έφερε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, φαινεται πως πλέον έχει «μολύνει» ολόκληρο  το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει συγκεκριμένη στόχευση και ειδικά στον τομέα της διαπραγμάτευσης να μην μπορεί να αποκτήσει έναν ξεκάθαρο βηματισμό. Όπως τονίζουν γαλάζιες πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί στο απόλυτο κενό και είναι έτοιμος να κάνει το μετέωρο βήμα...
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πλέον να έχει εγκλωβιστεί στην ίδια του την ρητορική για πέντε λόγους:  
Πρώτον ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Στην ΝΔ θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επένδυσε σε μια σειρά διεθνών συσχετισμών που δεν του βγήκε. Αρχικά στη νίκη των Ποδέμος για να γίνει η συμμαχία του Νότου. Οι Ποδέμος έχασαν. Στην συμμαχία υπήρξε στρατηγική συμμαχία με τον Ματέο Ρέντζι, ο οποίος βγήκε και αυτός από το κάδρο.
Τώρα, το νέο «πολιτικό τζόκερ», όπως λένε, που αναζητά είναι η νίκη του Μάρτιν Σουλτς για να αλλάξει, θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική πολιτική. Ένα κόμμα που επενδύει στη βούληση των Ισπανών, Ιταλών και Γερμανών πολιτών και όχι στα δικά του πεπραγμένα δείχνει απλώς πόσο πανικόβλητο είναι και πόσο ταλαιπωρείται από την έλλειψη πολίτικης.
Δεύτερον : ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ
Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν πλέον ανοιχτά ότι «έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους», όπως πρώτος τόνισε ο Νίκος Φίλης,  ενώ όλο  και περισσότεροι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας  εκφράζουν ανησυχίες για την στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ένας τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ο άλλος υπέρ της διάλυσης του «γάμου» με τον Πάνο  Καμμένο, ο τρίτος ανοίγει θέμα δραχμής (βλέπε Ξυδάκη).
Τρίτον : Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ
Όποτε και αν τελικά κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν θα καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση, μια και θα πλήξουν το στενό πυρήνα της φιλοσοφίας της. Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει κυρίως τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ήταν οι πλέον προνομιακές εκλογικά ομάδες της. Τα εργασιακά και τα ενεργειακά θα πλήξουν τη στελεχιακή  βάση, την στιγμή που η πραγματική οικονομία βυθίζεται.
Τέταρτον : ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ
Ενδεικτικό του αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανάλυση που κυριαρχεί στην ΝΔ, είναι ότι τα στελέχη του προσπαθούν να κρατηθούν διακινώντας σενάρια για δήθεν γκρίνιες και κόντρες στα εσωτερικά άλλων κομμάτων, οι οποίες καταρρέουν μέσα σε μερικά 24ωρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, πλέον, ένα τοξικό πολιτικό σχηματισμό, με τον οποίο ουδείς θέλει να έχει την παραμικρή σχέση. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται κάποιος επώνυμος να δηλώνει μετανοημένος που τον στήριξε» τονίζει κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ παραπέμποντας σε δημόσιες τοποθετήσεις «επωνύμων».
Πέμπτον : O ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Το έργο του αξιολογείται πολύ αρνητικά – και συγκεκριμένα σε ποσοστό πάνω από 80% – από τους πολίτες. Οι όποιες θετικές αναφορές προσκρούουν σε ένα παγωμένο κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει. Στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πίσω με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και υστερεί και σε όλα τα κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία. Η ίδια εικόνα υπάρχει και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Άρα, οι δεξαμενές του παρελθόντος δεν υπάρχουν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από ένα τρομερό επικοινωνιακό άγχος.
 Ό,τι κι αν κάνει προσκρούει πάνω στην ίδια την πραγματικότητα. Και κάθε επικοινωνιακό πανηγύρι που στήνει, από τις τηλεοπτικές άδειες, το Eurogroup Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, το επίδομα συνταξιούχων κλπ., διαρκεί λίγες μέρες και μετά ξεφουσκώνει επαναφέροντάς τον στην ίδια δεινή πολιτική θέση.
Είναι προφανές ότι η τέχνη της επικοινωνίας εξαντλείται για τον ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη με την καθημερινότητα είναι λυσσαλέα και δυστυχώς για όλους, οι ήττες του είναι συνεχείς.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.