Ads Top

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Περίφημος αμπελώνας

«Γκομέντζα κώμη της Μακεδονίας. Παράγει άριστον οίνον, τον της Γκομέντζας λεγόμενον, ούτινος γίνεται μεγάλη εξαγωγή...», έλεγαν τα λεξικά του 1892 και έκτοτε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.


Το πατητήρι της οικογένειας Αϊδαρίνη, πολύτιμο απομεινάρι ενός σπουδαίου οινοποιητικού κέντρου
%IMAGEALT%

«Το ξινόμαυρο τιθασεύεται με τον χρόνο», ακούς απ' τα χείλη του οινοποιού Χρήστου Αϊδαρίνη. Κι η αλήθεια είναι πως η ευγενής βορειοελλαδίτικη ποικιλία, εδώ στις πλαγιές του Πάικου, τον είχε τον χρόνο της! Οσο πίσω κι αν τους πας τους Γουμεντζιανούς, αυτό θυμούνται. Τον αμπελώνα τους να δίνει το περίφημο μπρούσκο κρασί.
Ολες οι οικογένειες είχαν το μούστο στο... αίμα τους. Στα υπόγεια είχαν πατητήρια, τσίπουρο έπιναν και κόκκινο κρασί. 1920-1970 έκαναν μια αναγκαστική παύση λόγω της καταστρεπτικής φυλλοξήρας. Μα η αμπελουργική ζώνη τους ξαναπήρε ζωή.
Κάπως έτσι, το 1979 (και για να ξεφύγουν από τη σκιά της Νάουσας) επέλεξαν την ντόπια ποικιλία νεγκόσκα να κάνει παρέα στο ξινόμαυρο, να μην είναι ατόφιο 100%. Εγένετο, λοιπόν, ΠΟΠ Γουμένισσας: ο υψηλής ποιότητας, μαλακού χαρακτήρα, ερυθρόχρωμος, πλούσιος οίνος, με τις ευχάριστες τανίνες, το φρουτώδες άρωμα και τη βελούδινη γεύση.


Υψηλής ποιότητας κόκκινο κρασί το ΠΟΠ Γουμένισσας
%IMAGEALT%

Ολα κι όλα 5 οινοποιεία μοιράζονται τα 4.000 στρέμματα του αμπελότοπου. Τους μαλακούς λόφους (έως και 270 μ. υψόμετρο), απλωμένους στις ανατολικές υπώρειες του μακεδονίτικου βουνού, το ελαφρύ χώμα κι ανάμεσα στα κλήματα να φυσά ο Βαρδάρης... Εκεί φαντάσου μυρωδιές.
Αν και η μακρόχρονη σχέση της Γουμένισσας με την άμπελο δεν χρειάζεται περαιτέρω «πιστοποιήσεις», αποδεικνύεται περίτρανα και από τον λαμπρό εορτασμό του Αγίου Τρύφωνα (προστάτη των αμπελουργών) κάθε 1η Φεβρουαρίου!
Κορυφαία στιγμή της πανάρχαιης τελετουργίας είναι το κουρμπάνι, η θυσία, δηλαδή, του μόσχου, η οποία συμβολίζει την οινική καλοχρονιά. Στεφάνι φτιαγμένο από σταφύλια, συνοδεία έως το παρεκκλήσι απ' τα χαράματα και, τέλος, το κρέας να βράζει στα καζάνια... με την ευλογία του παπά! Για χορούς και πανηγύρια ας μη μιλήσουμε...

Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου
Φωτογραφίες: Γιώργος Πατρουδάκης

Τα μυστήρια της φύσης σε μουσείο

Το Δημοτικό Σχολείο Αξιούπολης διαμορφώθηκε σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με πέντε ενότητες που σε κάνουν φυσιολάτρη μια για πάντα. Στη Βοτανική θα δείτε 2.500 δείγματα φυτών με σπάνια σαρκοφάγα κ.ά.


Η Φυσική Ιστορία σε πέντε εντυπωσιακές ενότητες στην Αξιούπολη
%IMAGEALT%

Στην Πανίδα εντυπωσιακά θηλαστικά, πτηνά και τρωκτικά και τις σπανιότερες πεταλούδες του πλανήτη. Στη Γεωλογία θα παρακολουθήσετε τα στάδια της δημιουργίας του πλανητικού συστήματος, της Γης και της Ελλάδας.

Στην Παλαιοντολογία θα πάτε εκατομμύρια χρόνια πίσω, ενώ στα Πετρώματα & Ορυκτολογία θα δείτε από τι αποτελείται ο φλοιός της Γης. Ποιος το φανταζόταν;


* Πληροφορίες: 23430 31656,  http://axioupolis.aegean.gr

Κείμενο: Ερση Μηλιαράκη
Φωτογραφίες: Γιώργος Πατρουδάκης

Δοϊράνη: Η γαλήνη της λίμνης

Στα προϊστορικά χρόνια μια τεράστια λίμνη απλωνόταν στα βόρεια της Μακεδονίας. 

Η λίμνη Παιονία πρωταγωνιστούσε στις περιοχές που ζούσαν οι Δόβηρες, μία αρχαία, πολεμική φυλή που κανένας δεν υπέταξε ποτέ και απλά χαθήκαν στη λήθη.  
Και μαζί τους χάθηκε και η λίμνη Παιονία δίνοντας τη θέση της στη λίμνη Δοϊράνη. Αυτή την εποχή οι αμμώδεις ακτές με τις τεράστιες αποθέσεις από τα πάλλευκα κελύφη οστράκων έχουν καλυφθεί από τα νερά που κατεβαίνουν από το Μπέλες και τα Κρούσια όρη.
Οι ιτιές που στεφανώνουν τις ακτές δεν θα μπορούσαν παρά να υποκύψουν στη δύναμη του νερού προσφέροντας ένα απόκοσμο θέαμα που σε συνδυασμό με την απόλυτη ησυχία εντείνουν τη μεταφυσική συνομιλία με τη φύση.

Κείμενο: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος
Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Λάσπη θαυματουργή

Οι αρχαίοι μιλούσαν για μια θαυματουργή λίμνη, από όπου αναβλύζουν θειούχες λάσπες και εξάγεται το «χαλαστραίον νίτρον». Εννοούσαν την αρχαία λίμνη Χαλάστρα, πυρήνας της οποίας υπήρξε η σημερινή Πικρολίμνη.
«Θαυματουργή» για τους αρχαίους, ιαματική για τη σύγχρονη εναλλακτική ιατρική η λάσπη της Πικρολίμνης
%IMAGEALT%

Στα όρια του Κιλκίς με τη Θεσσαλονίκη (23χλμ.), στην Ξυλοκερατιά, τα ρηχά νερά της που μετά βίας φτάνουν το ένα μέτρο βάθος, απλώνονται σε μια έκταση 4.5τ.χλμ. και διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι: τριπλάσιο από αυτό της Νεκράς Θάλασσας!

Οταν όμως το καλοκαίρι υποχωρούν από τον καυτό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, αποκαλύπτουν έναν πολύτιμο πυθμένα από πηλό, πλούσιο σε θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα που του χαρίζουν θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες.
Το καλοκαίρι θα βουτήξετε στην ειδικά άδιαμορφωμένη όχθη, ενώ όλο τον χρόνο λειτουργούν εσωτερικές εγκαταστάσεις στο σύγχρονο λουτροθεραπευτήριο που θα σας φιλοξενήσει κιόλας.
Πληροφορίες: 23410 29971-3 , www.pikrolimnispa.gr


Κείμενο: Ερση Μηλιαράκη
Φωτογραφίες: www.pikrolimnispa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.