Ads Top

Ντελίριο εξοπλισμών σε ένα ανασφαλή κόσμο γεμάτο αντιθέσεις

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά τη διαφαινόμενη ήττα του Ισλαμικού Κράτους -και μάλιστα, με ολοένα πιο ενεργή εμπλοκή των παγκόσμιων και περιφερειακών υπερδυνάμεων. Λεπτές είναι οι ισορροπίες και στο γειτονικό Ιράκ, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Λιβύη και μαίνονται στην Υεμένη -επίσης με εμπλοκή των ισχυρών του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, στο πιο μακρινό Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κάθε άλλο παρά έχουν ηττηθεί. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, επίσης, στην Ουκρανία, τα σημάδια αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανή το τελευταίο διάστημα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι τρομακτικές πολεμικές μηχανές που διαθέτουν μια σειρά χώρες του πλανήτη -κυρίως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά όχι μόνο αυτές- εμπλέκονται σε ολοένα πιο επικίνδυνα «παιχνίδια» προσομοίωσης συγκρούσεων. Στη Βαλτική, τα επεισόδια ανάμεσα σε νατοϊκές και ρωσικές δυνάμεις είναι σχεδόν καθημερινά. Η Μαύρη Θάλασσα τείνει να μετατραπεί σταδιακά σε πυριτιδαποθήκη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το Αιγαίο και γενικότερα την ανατολική Μεσόγειο. Όσο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η δύναμη πυρός που έχει σωρευτεί εκεί και οι απειλές που ανταλλάσσονται ανάμεσα στους άμεσα ενδιαφερόμενους και τους προστάτες τους μόνο τρόμο μπορούν να προκαλούν. Σε αυτό το φόντο και καθώς αντιθέσεις και ανταγωνισμοί μοιάζουν ένα κουβάρι που περιπλέκεται διαρκώς, εξαιτίας και της βαθιάς και δομικής οικονομικής κρίσης, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών δίνουν προτεραιότητα (παρά τη δημοσιονομική στενότητα...) στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την αγορά νέων, υπερσύγχρονων και φονικών οπλικών συστημάτων. Ούτε, βεβαίως, είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι από τα πρώτα που καλούνται να διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι με τη νέα αμερικανική «διοίκηση» του Ντόναλντ Τραμπ...
Ντελίριο εξοπλισμών σε ένα ανασφαλή κόσμο γεμάτο αντιθέσεις
ΗΠΑ
Μύθος ο Τραμπ της... ειρήνης

Με την παρθενική του ομιλία στο Κογκρέσο, στην οποία περιέγραψε την πολιτιμή που προτίθεται να ακολουθήσει στο πρώτο έτος της προεδρίας του, ο Ντ. Τραμπ ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών -κατά περίπου 10%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 50 δισ. δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ποσό που ξεπερνά τις συνολικές δαπάνες της Γαλλίας ή της Βρετανίας και μαρτυρά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να απωλέσουν την κυριαρχία τους σε αυτόν τον τομέα.
Ντελίριο εξοπλισμών σε ένα ανασφαλή κόσμο γεμάτο αντιθέσεις
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τέλος με τις ενοχές του παρελθόντος

Μπορεί το SPD να εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Γερμανία πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, το σίγουρο όμως είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (ακόμη κι αν συμμετέχουν Πράσινοι και Αριστερά), θα κληθεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Εκτός των άλλων, το Βερολίνο είναι μεγάλος εξαγωγέας όπλων και ελπίζει σε νέα κέρδη από μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών.
Ντελίριο εξοπλισμών σε ένα ανασφαλή κόσμο γεμάτο αντιθέσεις
Σ. ΑΡΑΒΙΑ 
Πετροδολάρια αντί όπλων για τους σεΐχηδες

Αυτή την περίοδο, ο βασιλιάς Σαλμάν περιοδεύει σε χώρες της Ασίας, επιδιώκοντας -ανάμεσα σε άλλα- να τις πείσει να αγοράσουν περισσότερο σαουδαραβικό πετρέλαιο. Εφόσον δε το πετύχει, γνωρίζει ήδη πού θα πάει μεγάλο μέρος από τα έσοδα: Σύμφωνα με το ινστιτούτο SIPRI, η Σ. Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως, μετά την Ινδία, με τις εξοπλιστικές της δαπάνες να έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 212% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Και συνεχίζει...
Ντελίριο εξοπλισμών σε ένα ανασφαλή κόσμο γεμάτο αντιθέσεις
ΡΩΣΙΑ
Ο «τσάρος» παράγει, πουλά και καταναλώνει

Μετά τις ΗΠΑ, η Ρωσία είναι το αναμφισβήτητο νούμερο δύο παγκοσμίως σε αυτό το επίπεδο: Έχει μια πολύ ισχυρή πολεμική μηχανή την οποία εκσυγχρονίζει διαρκώς, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας οπλικών συστημάτων με μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις που φτάνει το 23% (κάνοντας τα συγκεκριμένα προϊόντα εξίσου σημαντικά για τον προϋπολογισμό της με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο) και, φυσικά, διαθέτει εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές, τις οποίες φαίνεται πως επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω.
Ντελίριο εξοπλισμών σε ένα ανασφαλή κόσμο γεμάτο αντιθέσεις
ΚΙΝΑ
Ο «κόκκινος δράκος» βγάζει φωτιές

Φτιάχνει δικά της αεροπλανοφόρα και πυραύλους που να βυθίζουν τα αντίστοιχα των αντιπάλων της (δηλαδή των Αμερικανών). Αγοράζει όπλα και τεχνογνωσία (κυρίως από τη Ρωσία), εκτοξεύει σύγχρονους δορυφόρους και παράγει «αόρατα» αεροπλάνα. Κατασκευάζει βάσεις σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες, πάνω σε τεχνητά νησιά. Διαθέτει τις πολυπληθέστερες ένοπλες δυνάμεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Κίνα μοιάζει να γνωρίζει πολύ καλά ότι για να γίνει υπερδύναμη, δεν αρκούν οι οικονομικές επιδόσεις.
Ντελίριο εξοπλισμών σε ένα ανασφαλή κόσμο γεμάτο αντιθέσεις
• 1,68 τρισ. δολ ήταν επισήμως οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2015, ενώ πέρυσι εκτιμάται ότι αυξήθηκαν περαιτέρω
• 132% η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας την τελευταία δεκαετία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.