Ads Top

Ταξίδι στην πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας μέσα από το μουσείο των Αιγών

Λίγο μετά την πολιορκία των Θηβών, ο Αλέξανδρος επιστρέφει στη Μακεδονία και προσφέρει θυσία στον Ολύμπιο Δία. Ενόψει της εκστρατείας στην Ασία, οργανώνει αγώνες για τους θεούς και τις μούσες, όπως αναφέρει ο Αρριανός. Όλα αυτά συμβαίνουν στους πρόποδες των Πιερίων, στην πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, τις Αιγές, που το όνομά τους σημαίνει "ο τόπος με τα πολλά κατσίκια". Εικόνες που αναπαριστούν εκείνους τους αγώνες προβάλλονται στο ψηφιακό μουσείο "Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην οικουμένη", στο κτήριο που αποτελεί την είσοδο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών αλλά και του αρχαιολογικού χώρου.
Την τελετή δείχνει να παρακολουθεί από απόσταση το γλυπτό της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου του Β', πατέρα του Αλέξανδρου, που βρίσκεται στο υαλοσκέπαστο αίθριο και λούζεται από το φυσικό φως του ήλιου που διαπερνά την οροφή. Στον μεγάλο ενιαίο εκθεσιακό χώρο και στην έκθεση "Αιγών μνήμη" που φιλοξενεί, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη τα ίχνη που άφησαν πάνω στον πηλό τα χέρια των ανθρώπων της εποχής, οι πατημασιές των κατοίκων της πόλης, τα κλειδιά από τα σπίτια τους, τα όπλα που συνόδευαν τους Μακεδόνες στην τελευταία τους κατοικία, ακόμη και τα σερβίτσια που χρησιμοποιούσαν στα επίσημα συμπόσια. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την επιβλητική εικόνα του πάνω ορόφου της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών, που την εποχή εκείνη ήταν ορατό από ολόκληρη τη λεκάνη της Μακεδονίας και αποτελεί, μαζί με τον Παρθενώνα, ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της κλασικής Ελλάδας.
Την εικόνα αυτή θα αντικρίζει από το τέλος του χρόνου ο επισκέπτης του νέου πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών, σε μια εντυπωσιακή εμπειρία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη. Η ίδια κάνει λόγο για μια πρωτοποριακή παρουσίαση εναλλασσόμενων πόλων ενδιαφέροντος σε έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους βασιλικούς τάφους, το ανάκτορο των Αιγών, το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο 500 στρεμμάτων, τη νεκρόπολη των Αιγών αλλά και το κτήριο του πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών.
"Το νέο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών θα είναι το απόλυτο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, ένας λόγος για να μείνει ο επισκέπτης εκεί τουλάχιστον μια ολόκληρη μέρα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει το χρόνο παραμονής, εφόσον η επίσκεψη στο μουσείο συνδυαστεί και με άλλους σημαντικούς χώρους όπως η παλιά βυζαντινή Μητρόπολη στη Βέροια. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ήδη η έκθεση των βασιλικών τάφων της Βεργίνας προσελκύει 200.000 με 220.000 επισκέπτες το χρόνο, καθιστώντας μια στείρα, τουριστικά, περιοχή όπως η Ημαθία ως το πλέον επισκέψιμο μουσείο και αρχαιολογικό χώρο από τους Δελφούς και πάνω" τονίζει η κ. Κοτταρίδη.
Επιχειρώντας μια πρώτη αναλυτική παρουσίαση του χώρου του νέου πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών στο κοινό, κάνει καταρχήν λόγο για μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. "Πρόκειται για ένα σύνολο μουσειακών χώρων ή μνημείων, έναν αρχαιολογικό χώρο με πολύ μεγάλη έκταση και διάσπαρτα μνημεία, ένα κέντρο ανοιχτό στο χώρο, με περισσότερα από ένα σημεία ενδιαφέροντος, κατασκευές μουσειακού τύπου και μνημεία αναδεδειγμένα. Αυτό είναι το νέο πολυκεντρικό μουσείο" εξηγεί.AΠΕ-ΜΠΕ,thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.