Ads Top

Η αισιοδοξία της Μέρκελ και η ανησυχία του Τσίπρα

Στο... ξέφωτο μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους φαίνεται ότι βγαίνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν διστάζει να προβλέψει δημοσίως το προσδοκώμενο θετικό φινάλε με το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο. 
Το χαρακτηριστικό ενσταντανέ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός αναρωτιέται -«λόγω εμπειρίας πια», όπως τόνισε με νόημα- για την... ανησυχητική αισιοδοξία της Ανγκελα Μέρκελ, φέρνει σύμφωνα με το Μαξίμου πολύ κοντά το τέλος της «περιπέτειας».
Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε τυχαία στην υπεραισιοδοξία της Γερμανίδας καγκελαρίου. Αλλωστε και στο παρελθόν είχε ακούσει ενθαρρυντικά λόγια από κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης, όταν έφταναν οι διαπραγματεύσεις σε κρίσιμο σημείο. Ομως έγκυρες πληροφορίες λένε ότι στο σύντομο τετ α τετ που είχε ο κ. Τσίπρας με την κυρία Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου, εκείνη αναγνώρισε κατ’ αρχάς ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αποκάλυψε απευθυνόμενη στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι της μεταφέρουν πολύ καλό κλίμα για τα αποτελέσματα σε τεχνικό επίπεδο των διαπραγματεύσεων και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σχετικά με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Οτι γενικώς η ελληνική οικονομία έχει μπει στον δρόμο αντιμετώπισης των παθογενειών ? τη στιγμή, δε, που οι εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία φαίνεται ότι απομπλέκονται από το ελληνικό ζήτημα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σύγκλιση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε για την περιγραφή της συνολικής συμφωνίας. Είναι βέβαια πασιφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει και άλλα δείγματα γραφής για να «πειστεί» ότι όλοι οι κορυφαίοι παράγοντες θα επιδιώξουν να συντονιστούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Συνολική λύση
Ηταν ενδεικτική η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες σχετικά με την υπεραισιοδοξία της κυρίας Μέρκελ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα επόμενα βήματα. «Εγώ κρατάω και μια ''πισινή'' σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, γιατί έχω μια εμπειρία. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι συνολική συμφωνία σημαίνει κατ’ αρχάς έγκριση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και στη συνέχεια προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Απρίλη.
Το γεγονός, εν τω μεταξύ, ότι το «άρθρο» του Αλέξη Τσίπρα για λιγότερη λιτότητα και έμφαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική πέρασε με «αστερίσκο» στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής και αφορά στην οπτική για το μέλλον της Ευρώπης, θεωρείται σημαντικό βήμα και για τη χώρα - στη λογική, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη, ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το τοπίο της Ευρώπης των πολλών επιλογών αντί των δύο ταχυτήτων.
Οσον αφορά στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη «θέα» του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσίπρας όπως δεν έκρυψε ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την κυρία Μέρκελ, τον Μάριο Ντράγκι και άλλους αναζητώντας πολιτικό φόντο για την κατάληξη της συμφωνίας (π.χ. για τα εργασιακά), έτσι προχώρησε και στην ενημέρωση για την επικοινωνία που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Οπως είπε, της ζήτησε να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί για το ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Συγκεκριμένα ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ να μην είναι η λογική a la carte, δηλαδή στο διά ταύτα να απαιτούν μέτρα και στο θέμα του χρέους να ακολουθείται η γνωστή μέχρι τώρα ευρωπαϊκή τακτική του «να πετάμε την μπάλα μπροστά». Με αυτή τη φράση ο κ. Τσίπρας λέγεται ότι εκφράζει την ανησυχία του για μια νέα παγίδα που θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις, αντί όλοι οι παράγοντες στο παζλ να συμφωνήσουν χωρίς υπεκφυγές για τη διαδρομή που θα οδηγήσει πολύ σύντομα πια σε μια συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θεωρεί σχεδόν βέβαιον ότι το χρονοδιάγραμμα εφεξής δεν πρόκειται να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό και ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να «κλειδώσει» το φινάλε χωρίς αιφνιδιασμούς και με τη σωστή διαχείριση στο εσωτερικό.
Το πρώτο που πιστεύει είναι ότι η αναλυτική, σοβαρή ενημέρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εντός και εκτός Βουλής, θα απομακρύνει κάθε ενδεχόμενη αμφισβήτηση της πορείας που ακολουθεί το Μαξίμου για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εξασφάλιση των «επιταχυντών» για την εδραίωση δυναμικής στην ελληνική οικονομία, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Ετσι κι αλλιώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν με σιγουριά ότι το σχέδιο της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων στο οποίο και επένδυσε η ΝΔ ακυρώνεται στην πράξη, όπως και το «διαρκές» αίτημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές. Οπερ σημαίνει ότι το Μαξίμου ποντάρει σε μια συνολική συμφωνία μέσα στην άνοιξη και στην εκκίνηση της εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδίου, με έμφαση στο να αναδεικνύει το προοδευτικό αποτύπωμα - να εξασφαλίζει λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και να «φτιάχνει» κλίμα προοπτικής για τη νέα γενιά και την «επόμενη μέρα» για τους πολίτες.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.