Ads Top

Ο Τραμπ συναντά την Μέρκελ: Καθοριστική στιγμή για ΗΠΑ-Γερμανία

O Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Τα «αγκάθια» και τα σημεία τριβής της συνάντησης.
Η Ευρώπη έχει τα μάτια στραμμένα στη συνάντηση αυτή στο Οβάλ Γραφείο και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει για να διαπιστώσει μέχρι που η Γερμανίδα καγκελάριος και κεντρική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρατήσει τις αποστάσεις της από τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου.
«Την σέβομαι, την συμπαθώ, αλλά δεν την γνωρίζω», είχε δηλώσει ο Τραμπ στα μέσα Ιανουαρίου.
Και ήλθε η ώρα για να γνωριστούν, αυτοί οι δύο ηγέτες με την τόσο διαφορετική διαδρομή, στυλ και πολιτικές επιλογές.
Καθώς πλησιάζει η ώρα του ραντεβού, ο Λευκός Οίκος επέμεινε να τονίζει την δύναμη της σχέσης με τη Γερμανία και το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να επωφεληθεί από την εμπειρία της καγκελαρίου, ιδιαίτερα στο θέμα των σχέσεων με τον κύριο του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ή στο θέμα της Ουκρανίας.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προέβλεψε μία «εγκάρδια και πολύ θετική συνάντηση». Η καγκελάριος πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με «ανοικτό πνεύμα», τόνισε από την πλευρά του Γερμανός αξιωματούχος. «Είναι πάντα καλύτερα να συνομιλεί κανείς, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο».
Όμως οι οξείες δηλώσεις, κάποτε αντιφατικές, του 70χρονου επιχειρηματία κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί παρά να βαρύνουν σε αυτό το πρώτο τετ α τετ.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα έχουν τον χρόνο να συζητήσουν για τα σημαντικά διμερή ζητήματα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό θα είναι το «χτίσιμο» μια συμπάθειας και την κατανόηση των αξιών που πρεσβεύει ο καθένας τους, φαίνεται ότι ίσως να είναι πιο σημαντικό.
Ο Τραμπ επετέθη με σφοδρότητα στην Ευρώπη, επαινώντας το «καταπληκτικό» Brexit ή προβλέποντας ότι και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επιτέθηκε επίσης και μετωπικά στη Γερμανία, καταγγέλλοντας τον κυρίαρχο ρόλο της και χαρακτηρίζοντας την πολιτική υποδοχής των προσφύγων «καταστροφική».
«Η Γερμανία αντιμετωπίζει σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα μείγμα αμφιβολίας και ανησυχίας», δηλώνει ο Τζέφρι Ράτκε, του Center for Strategic and International Studies (CSIS) επισημαίνοντας πόσο η κυβέρνηση Τραμπ ήταν μη δημοφιλής στους κόλπους της γερμανικής ηγεσίας και τονίζοντας τις ανησυχίες που συνδέονται «με τις σχέσεις του προέδρου και ορισμένων μελών του στενού του κύκλου προς εθνικιστικά και λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη».

Το «αγκάθι» με το ελεύθερο εμπόριο

Για την Άνγκελα Μέρκελ, που διεκδικεί τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία και θα απευθυνθεί επίσης στους συμπατριώτες της, η επίσκεψη αυτή θα είναι μία άσκηση ισορροπίας: επιβεβαίωση της ισχύος των διατλαντικών δεσμών, οικονομικών και στρατιωτικών, με παράλληλη διατήρηση των αποστάσεων από την ομάδα Τραμπ.
Είναι πολύ πιθανό ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα φροντίσει να μην επαναληφθεί η σκηνή που χαρακτήρισε την επίσκεψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, όταν η Τερέζα Μέι βάδισε χέρι-χέρι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου.
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Επί της ουσίας, η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο τη στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση, υπό το προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», παραμένει προσκολλημένη σε μία ρητορική προστατευτισμού.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 και στην οποία ήταν προσηλωμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Ζούπρις δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ότι η Γερμανία μπορεί να καταθέσει προσφυγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρόταση για την επιβολή δασμών. Ο Τραμπ έχει διατυπώσει την προειδοποίηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που η BMW σχεδιάζει να κατασκευάσει σε νέα βιομηχανική μονάδα στο Μεξικό και να τα εξαγάγει στην αμερικανική αγορά.
Άλλο σημείο τριβής θα είναι το Κλίμα, το οποίο η Γερμανία εννοεί να καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο τον Ιούλιο.
Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: σε εθνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters,ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.