Ads Top

Δύο Βίντεο από τη Θεσσαλονίκη Δείχνουν ότι μια Καταιγίδα Μπορεί να Εξελιχθεί Πολύ Άσχημα


Μετεωρολογική «βόμβα» - Ξανά χωρίς νερό και ρεύμα η πόλη.


Το πρώτο βίντεο από την οδό Εθνικής Αμύνης, έξω από το κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής, διαρκεί 1.35'. Βρέχει δυνατά και ο δρόμος έχει μετατραπεί σε ένα ορμητικό, θολό ποτάμι, που κατεβαίνει από την Ευαγγελίστρια προς το Σιντριβάνι. Η δύναμη του νερού είναι τεράστια. Ξαφνικά εμφανίζεται μια γυναίκα, που έχει πέσει κάτω και παρασύρεται στην ορμή του. Μετά από πολλά μέτρα, καταφέρνει να πιαστεί από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Σηκώνεται και το νερό φθάνει στο γόνατο. Είναι σοκαρισμένη και φαίνεται να καλεί σε βοήθεια, όμως ο ήχος της βροχής καλύπτει τη φωνή της. Στο απέναντι πεζοδρόμιο, άνθρωποι έχουν σταματήσει και παρακολουθούν την απίστευτη σκηνή, χωρίς να μπορούν να επέμβουν.
Το δεύτερο βίντεο διαρκεί 1.10’ και είναι εξίσου σοκαριστικό. Ο άνθρωπος που το τραβάει είναι επιβάτης αστικού λεωφορείου, το οποίο έχει ακινητοποιηθεί στην οδό Λαγκαδά στο ύψος της Αγίου Δημητρίου. Το νερό κατεβαίνει σαν χείμαρρος προς τον Βαρδάρη. Ένας άνδρας έχει πέσει στον δρόμο με το μηχανάκι και παρασύρεται με ορμή στην κατηφόρα. Ο οδηγός και το μηχανάκι μοιάζουν σαν πανάλαφρα επιπλέοντα αντικείμενα. Ο κόσμος από το λεωφορείο τού φωνάζει: «Άσε το μηχανάκι».
Και οι δύο άνθρωποι στα βίντεο, είναι καλά στην υγεία τους. Φαίνεται, όμως, ότι μια σφοδρή ανοιξιάτικη μπόρα, σε μια βαλκανική και μονίμως απροετοίμαστη πόλη, μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο ουρανός της Θεσσαλονίκης σκοτείνιασε -σχεδόν βράδιασε- κι αμέσως ξέσπασε μια πρωτοφανής νεροποντή, μαζί με χαλάζι. Ήταν μια μετεωρολογική «βόμβα». Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα, η σφοδρή καταιγίδα που χτύπησε την πόλη είχε κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Το ύψος της βροχόπτωσης έφθασε τα 72,4 χιλιοστά με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα - 500 χιλιοστά/ώρα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η μέση βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία του σταθμού μέτρησης στη Μίκρα) φθάνει τον Μάιο τα 44,4 χιλιοστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα, έπεσε νερό που αντιστοιχεί περίπου σε διάστημα ενάμιση μήνα.
Προκλήθηκαν σκηνές χάους. Στην πλατεία της ΧΑΝΘ το νερό έφθανε ως το γόνατο, το ίδιο και στο λιμάνι, στο ύψος του Ερυθρού Σταυρού, όπου φαινόταν σαν να βγήκε η θάλασσα στην προκυμαία. Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στη Μοναστηρίου και στη γέφυρα των Αγίων Πάντων. Στον Λευκό Πύργο, την ώρα της καταιγίδας βρίσκονταν μαθητές σχολείου του Βόλου και Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν καθώς νερά είχαν φράξει την είσοδο του μνημείου. Πυροσβέστες έκοψαν με τροχό τα κάγκελα ενός παραθύρου από όπου βγήκαν οι επισκέπτες, χωρίς να κινδυνεύσουν. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας πλημμύρισε, το ίδιο και το ισόγειο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Γλάστρες και άλλα εμπορεύματα της Ανθοέκθεσης, που παρασύρθηκαν από τον χώρο της ΔΕΘ, έφθασαν ως το Μακεδονία Παλλάς. Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για άντηληση υδάτων από σπίτια.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαφώνησαν ξανά ως προς την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των φρεατίων και την αντιπλημμυρική προστασία. Ο Χρήστος Τραγανός, προϊστάμενος Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ: «Τα 25.000 φρεάτια που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα καθαρίζονται από τα συνεργεία της ΕΥΑΘ, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο όγκο νερών της βροχής. Καθαρίζουμε τα φρεάτια χωρίς να έχουμε την απόλυτη ευθύνη για αντιπλημμυρική προστασία, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια κάνουμε αυτήν τη δουλειά χωρίς να πληρωνόμαστε».
Λίγη ώρα αργότερα, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, απάντησε: «Τα όμβρια ύδατα δεν ήταν ποτέ αρμοδιότητα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με τον Καλλικράτη έχουμε μπει σε μια συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να μπορέσει να δοθεί ξεκάθαρη λύση για την αντιμετώπιση, είτε των ρεμάτων είτε των ομβρίων. Είμαστε διατεθειμένοι να το αναλάβουμε»

Χωρίς νερό και ρεύμα

Στο μεταξύ, η καταιγίδα προκάλεσε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. Συνολικά 12 κύριες υπόγειες γραμμές μέσης τάσης της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ρεύματος σχεδόν σε ολόκληρο το κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Είναι μακρύς ο δρόμος, διότι για να επανασυνδέσουμε το δίκτυο πρέπει να αντληθούν τα συσσωρευμένα ύδατα από τους υποσταθμούς. Πρέπει πρώτα η Πυροσβεστική να ολοκληρώσει το έργο της», σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του Δικτύο Διανομής Μακεδονίας-Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης. Λίγο αργότερα, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα και με την υδροδότηση - για δεύτερη φορά σ' έναν μήνα. Εξαιτίας θολότητας στο νερό -δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος- χωρίς νερό έμεινε όλο το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης, καθώς επίσης περιοχές κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, γίνονταν έλεγχοι στο δίκυο ύδρευσης. Η υδροδότηση εκτιμάται ότι δεν θα έχει αποκατασταθεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής.


Κώστας Κουκουμάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.