Ads Top

Καλαμαριά Σημαίνει Graffiti, Πόντος και Μπάνιο στη Θάλασσα Όλο τον Χειμώνα


Η γειτονιά των ναυταθλητικών συλλόγων και των Skra Ghetto Boys.

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Νικόλας Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στο Σικάγο, μεγαλούργησε στην Αθήνα κι ερχόταν στην Καλαμαριά για να δει τον πατέρα του, Χάρρυ Κλυνν
Τη δεκαετία του '80, στην Κρήνη λειτούργησαν καφετέριες και ντισκοτέκ ιστορικές μέχρι σήμερα, με εξωτικά ονόματα και φοίνικες ανάμεσα στα τραπέζια. Ήταν η εποχή που στην Καλαμαριά κατευθύνονταν κάθε βράδυ ολόκληρη η «καλή» πόλη. Η νυχτερινή διασκέδαση κάνει κύκλους, τα στέκια αλλάζουν, το ίδιο και τα δεδομένα που δημιουργούν κατά καιρούς τυχοδιώκτες επιχειρηματίες και, βέβαια, η κρίση. Σήμερα, το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του.
Σύνθημα για την ομάδα του Απόλλωνα Πόντου, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Για μια σειρά από λόγους, η περιοχή αναδείχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε κοιτίδα της ελληνικής κουλτούρας του hip-hop. Από εδώ ξεκίνησαν να βάφουν συστηματικά ως ομάδα, την περίοδο 1990-91, οι Skra Ghetto Boys (έβαφαν ήδη από τα τα '80s), μια από τις πιο θρυλικές ομάδες graffiti στην Ελλάδα που κρατάνε ως σήμερα. Σταθμός θεωρείται το φεστιβάλ graffiti του 1995 στην Καλαμαριά. «Μαζευτήκαμε 500 άτομα χωρίς άδεια, ήταν τόσο μαζικό, ώστε η Αστυνομία ήταν σίγουρη ότι είχαμε άδεια. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκαν τα μεγαλύτερα spot και hall of fame στην πόλη, τη δεκαετία του '90, πολλά από τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Κάποιοι "έδωσαν αίμα", που λέμε, για να μπορεί να γίνει η αρχή», μου είχε πει ο εμβληματικός Jasone.
Στην Καλαμαριά έχουν λειτουργήσει, κατά καιρούς, πρωτοποριακά κέντρα διασκέδασης.
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Νικόλας Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στο Σικάγο, μεγαλούργησε στην Αθήνα κι ερχόταν στην Καλαμαριά για να δει τον πατέρα του, Χάρρυ Κλυνν. Η Καλαμαριά είναι η οδός Χηλής, το γήπεδο του Απόλλωνα, το πάρκο των Χαμένων Πατρίδων, η βόλτα στον πεζόδρομο, τα εμπορικά καταστήματα στην Πασαλίδη, το Remezzo και η Ρέμβη, κέντρο διασκέδασης, στο οποίο πήγαιναν οι παππούδες μου τη δεκαετία του '60 για να χορέψουν «ευρωπαϊκό» και φυσικά λειτουργεί ως σήμερα.
Ένα αυγουστιάτικο βράδυ, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς εκτυλίχθηκε δράμα. Ο Νιγηριανός πωλητής cd Τόνι Ονουόχα, κυνηγημένος από δύο άγνωστους άνδρες, πήδηξε από το μπαλκόνι, μπλέχτηκε στην τέντα και σκοτώθηκε
Υπάρχει και μια εκπληκτική περιγραφή του Σκαμπαρδώνη για την εποχή που τραγουδούσε ο Καζαντζίδης, σε ταβέρνες στο Καραμπουρνάκι: «Ξαφνικά καταλαβαίνουνε πως δίπλα τους, στα 10-12 μέτρα, είναι ακινητοποιημένες κι άλλες βάρκες, μαύροι όγκοι και κάφτρες τσιγάρων που αναβοσβήνουν. Πλησιάζουν αθόρυβα κι άλλες. Μαζεύονται επτά, οκτώ, δέκα, έντεκα βάρκες φορτωμένες κόσμο. Μια λιτανεία από μικρά σκάφη γεμάτα φτωχαδάκια που δεν έχουνε να πληρώσουνε την ταβέρνα και ήρθανε κι ακούνε λαθραία τον Στέλιο μέσα από τη θάλασσα. Σμήνη από πενιές περνάνε λοξά, ολοκάθαρες, κρυστάλλινες, θρυμματισμένες και σβήνουν στο πέλαγος – ακούγονται κιόλας παραδίπλα βογκητά θαυμασμού. Κι άλλοι που με τα παράφωνα λαρύγγια τους συνοδεύουνε στριγκά αυτή την μπουκαδούρα που φτάνει στα αυτιά τους, στο είναι τους, στην ψυχή τους σαν ψαλμωδία μιας βαθιάς Μεγάλης Παρασκευής».
Στην άκρη στο Καραμπουρνάκι, σε σημείο με σχεδόν πανοπτική θέα, βρίσκεται επίσης το Κυβερνείο ή «παλατάκι», μεγάλο νεοκλασσικό κτίριο, πρώην εξοχικό της βασιλικής οικογένειας. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό μόνο μια νύχτα, καθώς επιλεγόταν από τον βασιλιά το ξενοδοχείο Méditerranée στην παλιά παραλία. Μετά τη μεταπολίτευση, στο Παλατάκι έμενε ο εκάστοτε Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κι επίσης κατέλυε ο Κ. Καραμανλής όταν ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, το κτίριο δυστυχώς ερημώνει. Τον περσινό καλοκαίρι εκεί έγινε η κιτς δεξίωση του γάμου του γιου του Ιβάν Σαββίδη, στην οποία τραγούδησαν Ρώσοι καλλιτέχνες και ο Λευτέρης Πανταζής. Λίγο πιο κάτω, βρίσκεται η ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού. Πολίτες χωρίς λόγο δεν μπορούν να περάσουν μέσα, εκτός από το ειδικό τμήμα ναυτικών χαρτών: τυλιγμένα χοντρά ρολά με συντεταγμένες για ξέρες, μετρήσεις των αβαθών και φωτοβολίες των φάρων, πωλούνται σε ερασιτέχνες ψαράδες και θαλασσόλυκους.
Ένα αυγουστιάτικο βράδυ, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς εκτυλίχθηκε δράμα. Ο Νιγηριανός πωλητής cd Τόνι Ονουόχα, κυνηγημένος από δύο άγνωστους άνδρες, ενδεχομένως αστυνομικούς, ανέβηκε σε ένα καφέ πρώτου ορόφου και στριμωγμένος καθώς ήταν, πήδηξε από το μπαλκόνι, μπλέχτηκε στην τέντα και σκοτώθηκε. Ξέσπασαν επεισόδια και μεγάλο παράπονο. Η Αστυνομία είπε ότι έλαβε περισσότερες από 100 καταθέσεις, όμως δεν ταυτοποίησε ποτέ τους δύο άνδρες που καταδίωξαν τον Ονουόχα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Καλαμαριάς:Κώστας Κουκουμάκας
φωτογραφίεςΑλέξανδρος Αβραμίδης
vice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.