Ads Top

Για τον Γεωργίου δε λέτε τίποτε;

Η καταδίκη του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου είναι μέρος μιας κομβικής υπόθεσης για το ελληνικό πρόβλημα και την έναρξη της κρίσης.
Η ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος επιβλήθηκε μετά την έφεση υπέρ του νόμου ενώ η σοβαρότερη υπόθεση, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, βρίσκεται στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος. 
Η υπόθεση Γεωργίου και της τεχνητής διόγκωσης ή μη του ελληνικού χρέους, αναδεικνύει την τρομακτική καθυστέρηση στη διαλεύκανση μιας υπόθεσης για τον τρόπο που η χώρα χρεοκόπησε και μπήκε στα μνημόνια. Εν μέσω σκότους εδώ και 7 χρόνια οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται κατά το δοκούν και αυτό βολεύει πολλούς. Δημαγωγία πολιτικών για να αποσείσουν τις ευθύνες τους, αλληλοσυγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις. Λες και η χώρα αρνείται πεισματικά να δει στα μάτια το παρελθόν της και να μάθει από τα λάθη της. 
H είδηση της καταδίκης του κ. Γεωργίου, συνοδεύτηκε στον αντιπολιτευόμενο τύπο, με την επισήμανση ότι η καταδίκη θα προκαλέσει την ενόχληση των δανειστών, όπως και έγινε λίγο αργότερα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να εκφράζει, διπλωματικά, τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής.
Η αντιπολίτευση, που πρόσφατα κονταροχτυπήθηκε για το σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν θίχτηκε από την ενόχληση που εκδήλωσε η Κομισιόν για τη δικαστική απόφαση;


dw:«Θύμα της ειλικρίνειάς του ο Γεωργίου»

Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου, όχι επειδή διόγκωσε τα στοιχεία για το έλλειμμα, που ήταν και το επίμαχο σημείο για το οποίο είχε απαλλαγεί, αλλά για παράβαση καθήκοντος, σχολιάζεται αρνητικά από τον γερμανικό τύπο.

Η υπόθεση Γεωργίου επιστρέφει στη θεματολογία των γερμανικών εφημερίδων με σχόλια και ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Αφορμή η νέα καταδίκη του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των δύο ετών με τριετή αναστολή χωρίς κανένα ελαφρυντικό για μία εκ των τριών κατηγοριών που αντιμετώπιζε, συγκεκριμένα για το ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος των ελλειμμάτων πριν τα παραδώσει στην Eurostat.

Διπλό σκάνδαλο

Καταδικάστηκε επειδή απέστειλε τα στοιχεία στη EUROSTAT χωρίς να ενημερώσει το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ

Σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «ποινές φυλάκισης για τον έλληνα επικεφαλής στατιστικολόγο που δεν ήθελε να κάνει ζαβολιές» δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν την προϊστορία κάνει αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης και των διαφόρων δικαστικών σταδίων, των δύο αθωωτικών αποφάσεων φθάνοντας μέχρι τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση. Στο σχόλιο για το ίδιο θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για το δεύτερο στατιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα. «Το πρώτο συνίσταται στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία, με τα οποία η Αθήνα κορόιδεψε για να μπει στη Νομισματική Ένωση και να καθησυχάσει τις χρηματαγορές και τους ευρωπαίους εταίρους χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί γι' αυτό», σημειώνει ο σχολιαστής. «Το δεύτερο σκάνδαλο συνίσταται στο ότι ο τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου μετά από απανωτές δίκες τώρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή, απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν 'μαγειρεύει' σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν επιτρέπεται να είναι ανεξάρτητοι, τότε και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να κρατήσουν συνεπή στάση και να μην πιστεύουν στατιστικά στοιχεία από την Αθήνα. Και ακόμη λιγότερο όταν, όπως τα τελευταία, κάνουν λόγο για εκπλήρωση των στόχων εξυγίανσης και αποτελούν τη βάση για εμβάσματα οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων».

Κομισιόν: Ο Γεωργίου «έπραξε ορθά»

Ο Ανδρέας Γεωργίου με τον πρώη υπ. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Για φθοροποιό πόλεμο κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο ntv στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το αλλόκοτο της υπόθεσης. «Ο Γεωργίου αθωώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν από την κατηγορία της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων, αυτήν τη φορά όμως καταδικάστηκε όχι γι' αυτήν την κατηγορία αλλά για παράβαση καθήκοντος, επειδή απέστειλε τα στοιχεία χωρίς να ενημερώσει πρώτα τo ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. (...) Η Κομισιόν βέβαια επαναλάμβανε συνεχώς ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα και τα επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία».
Στη διαδικτυακή της σελίδα η τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή tagesschau κάνει επίσης αναφορά στην καταδικαστική απόφαση Γεωργίου. «Τιμωρήθηκε για την ειλικρίνειά του» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου, που σημειώνει: «Ο Ανδρέας Γεωργίου από το 2010 έως το 2015 ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έκανε μόνο αυτό που θεωρούσε ως καθήκον του. Ενημέρωσε τη EUROSTAT ότι τα δικά του στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι υψηλότερα από όσο θεωρούσαν μέχρι τότε. Τα αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί στην Ελλάδα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να πάρει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Η Κομισιόν δηλώνει ότι ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας έπραξε ορθά, (...) αλλά οι έλληνες δικαστές πιστεύουν ότι έδωσε τα στοιχεία χωρίς προηγούμενη άδεια του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα ο Γεωργίου είναι θύμα της ειλικρίνειάς του».


Ειρήνη Αναστασοπούλου
tvxs.gr ,dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.