Ads Top

Ο πύραυλος της Β. Κορέας θα χρειαστεί 14 λεπτά για να χτυπήσει το Γκουάμ

Οι κάτοικοι θα έχουν 14 λεπτά στη διάθεσή τους στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει πυραυλική επίθεση, σύμφωνα με το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εκφράζει την ελπίδα ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να επιλυθεί χρησιμοποιώντας τη διπλωματική οδό, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του είναι έτοιμη σε περίπτωση σύγκρουσης. Στην άσκηση της κριτικής έναντι των δηλώσεων Τραμπ πρόσθεσε την φωνή του κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ. 
Στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ, θα απαιτηθεί χρόνος 14 λεπτών μέχρι οι πύραυλοι να πλήξουν τον στόχο τους, ενώ το σύστημα συναγερμού θα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αναφερόμενου γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού.
Οι δύο πλευρές τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε μία σκληρή ρητορική. Λίγες ώρες μετά το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στο οποίο εκτιμούσε ότι η προειδοποίηση «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή» και πως η Πιονγκγιάνγκ θα έπρεπε να είναι «πολύ, πολύ νευρική», έρχεται ο υπουργός των Εξωτερικών να μιλήσει για διπλωματία.
Ο James Mattis δηλώνει ότι ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφικός και πως η διπλωματία είχε αρχίσει να δίνει αποτελέσματα.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, είπε ότι ήταν η δουλειά του ως υπουργός Άμυνας είναι η δουλειά του να είναι έτοιμος για σύγκρουση.
Ωστόσο, δηλώνει ότι η διπλωματική προσπάθεια του υπουργού των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του πρεσβευτή των Ηνωμένων Εθνών, Nikki Haley «έχει αποτελέσματα».
«Η τραγωδία του πολέμου είναι αρκετά γνωστή», ανέφερε. «Δεν χρειάζεται να περαιτέρω χαρακτηρισμός πέρα του γεγονότος ότι θα είναι καταστροφικός».
Ερωτηθείς για τα σχέδια του αμερικανικού στρατού σε ενδεχόμενη σύγκρουση, επεσήμανε ότι η χώρα είναι έτοιμη αλλά όπως τόνισε «δεν θα πω στον εχθρό εκ των προτέρων τι θα κάνω».

Παρέμβαση Τζίμι Κάρτερ

Στην άσκηση της κριτικής έναντι των δηλώσεων Τραμπ πρόσθεσε την φωνή του κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ που έχει επισκεφτεί τρεις φορές την Βόρεια Κορέα ως πολίτης. “Παράλληλα με την αυτοσυγκράτηση στη πολεμική ρητορική, οι ηγέτες μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας κι άλλων χωρών. Ειδικότερα την Ρωσία, αλλά και την Κίνα,” τόνισε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να διαβεβαιώσουν την Βόρεια Κορέα ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη “με οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, εάν η ίδια παραμείνει ειρηνική.”
Επιστολή των Δημοκρατικών στον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Περισσότερα από 60 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Με την επιστολή αυτή, οι Δημοκρατικοί ζητούν την παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ώστε να συγκρατηθεί ο πρόεδρος Τραμπ.“Οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες κι επικίνδυνες, ενώ ασυναίσθητα αποτελούν ευλογία για την προπαγάνδα που ασκεί η Βόρεια Κορέα στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως απειλή για τον λαό της Βόρειας Κορέας,” τονίστηκε χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ανησυχία στο Βερολίνο για το «μέτωπο» της Β. Κορέας

Ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναζητούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκτόνωση της κρίσης με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας και από το Κουβέιτ

Οι αρχές του Κουβέιτ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση των απ’ ευθείας πτήσεων προς και από την Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο μια επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ.
Η πηγή είπε στο πρακτορείο ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση των ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου (βίζες) σε βορειοκορεάτες υπαλλήλους και την κατάργηση εμπορικών αδειών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, The New York Times,ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.