Ads Top

Τσίπρας: Παρά τις πιέσεις που δεχθήκαμε έχουμε θετικό έργο να αναδείξουμε (video)

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των θετικών στοιχείων της συμφωνίας και οι δυνατότητες που ανοίγονται για την οικονομία, με έμφαση στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό επίπεδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνεδρίαση διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα συνεδριάσει την Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Ιουλίου και η οποία, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, θα είναι η πρώτη μετά από πολύ καίριο με προγραμματικό χαρακτήρα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κατά τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ζήτησε να γίνει ένας απολογισμός της τελευταίας διετίας, υπογραμμίζοντας πως «παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε έχουμε θετικό έργο να αναδείξουμε», καθώς «έχουμε πάρει παρά πολλές πρωτοβουλίες σε σειρά ζητημάτων».
«Με δεδομένο ότι βγαίνουμε από έναν δύσκολο διαπραγματευτικό κύκλο και με την οικονομία να γυρίζει σελίδα έχουμε τη δυνατότητα να περιγράψουμε το δρόμο της διεξόδου με μεγαλύτερη σαφήνεια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.



Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε μια σειρά θεμάτων σε τομείς του πολιτικού σχεδιασμού και του κυβερνητικού έργου, με αιχμή πάντα το κοινωνικό κράτος, όπως συζητήθηκε και το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο.
Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημειώνουν, αφορά και στον τρόπο που θα προκύψει η ανάπτυξη, με την κυβέρνηση να δηλώνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη που θα στηρίζει την εργασία, σε αντίθεση με τη ΝΔ που είναι σταθερά προσανατολισμένη, στη συντριβή της εργασίας.
Αρκετά μεγάλη συζήτηση έγινε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, και στις αλλαγές στην παιδεία κυρίως αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπου η κυβέρνηση έχει δώσει το στίγμα της, όπως τα ζητήματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας.
Επίσης συζητήθηκε και η βελτίωση του κυβερνητικού έργου και του συντονισμού αλλά και η επαφή κυβέρνησης – κόμματος.
Κατά την ομιλία του το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός εστίασε σε τρεις άξονες
Ο πρώτος αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων προς την κοινωνία, ο δεύτερος στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και ο τρίτος στην εξισορρόπηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας είναι ανάγκη να μείνει όρθια η κοινωνία και να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα απηύθυνε μήνυμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας παρουσιάζοντας σειρά νομοσχεδίων που βρίσκουν το δρόμο τους, και τούτο παρά την εκκωφαντική σιωπή ή την προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου «μια νέα μέρα για την οικονομία, δεν μπορεί να βρει την κοινωνία παρατημένη εκεί που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού είχαν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν στο περιθώριο.»
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων, του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ νωρίτερα ψηφίστηκε από τη Βουλή η ο νόμος για την κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.


Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ,ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.