Ads Top

Αναστασιάδης: Χρωστάμε στην πατρίδα τον αγώνα για λύση

Στη σημερινή 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 αναφέρεται με ανάρτησή του στο κοινωνικό του ιστότοπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει πως υποχρέωση όλων είναι να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι θυσίες και να μην ξαναζήσει η Κύπρος, άλλο πόλεμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Προέδρου:

Μετρώντας κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα χρόνια της εισβολής, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μετρούμε τον πόνο, την απογοήτευση, την απώλεια.
Την απώλεια της πατρίδας, των ανθρώπων, των μνημείων, αλλά όχι της μνήμης.
Γιατί η μνήμη είναι εκεί, ισχυρή και ακλόνητη να στηρίζει την πίστη στην επιστροφή. Να στηρίζει τον αγώνα για την δημιουργία μίας πατρίδας ελεύθερης, απαλλαγμένης από κατοχικά στρατεύματα που να ανήκει πραγματικά στους πολίτες της.

Χρωστάμε πολλά σε πολλούς.

Σε αυτούς που πολέμησαν και χάσαμε αλλά και σε αυτούς που πολέμησαν και είναι δίπλα μας φέροντας την αναπηρία και τις ουλές του πολέμου ως σημάδια πόνου και περηφάνιας. Αυτούς που και σήμερα βλέπω μπροστά μου στα αναπηρικά αμαξίδια να μας θυμίζουν πως όση δύναμη επέδειξαν στα πεδία των μαχών, άλλη τόση δύναμη απαιτεί η καθημερινή δύσκολη για αυτούς πράξη της ζωής.
Σε όλους αυτούς , οφείλουμε τον πιο μεγάλο φόρο τιμής, γιατί αποτελούν το πρότυπο μας και γι αυτούς οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι. Ας είναι η δική μας υπόσχεση και το τάμα αν θέλετε, πως η θυσία τους, ο πόνος τους, δεν θα παν χαμένα, αλλά η δική τους μνήμη και αγώνας θα αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγεί σε όλες μας τις πράξεις για το καλό της πατρίδας.
Με αντικατοχικές εκδηλώσεις, μνημόσυνα για τα θύματα και δεήσεις για τους αγνοούμενους, ο λαός στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου καταδικάζει το έγκλημα της εισβολής και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της μεγαλονήσου από τα τουρκικά στρατεύματα.

«Να αναλογιστούμε τα αίτια που οδήγησαν στην 20η Ιουλίου»

Η 20η Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τα αίτια που την προκάλεσαν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης, για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι 43 χρόνια μετά κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών εισέβαλαν και εκτόπισαν δια της βίας 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοούμενους και βεβήλωσαν ιερά και όσια.
Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η βασική αιτία διαίρεσης της Κύπρου δεν είναι παρά η παρουσία κατοχικού στρατού
“Σαράντα- τρία χρόνια μετά κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν, αυτοί που θρηνούν είναι όσοι βίαια έχασαν αδελφούς, έχουν αγνοούμενους, έχασαν πατρογονικές εστίες, έχασαν τα ιερά αλλά και τα μνημεία της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάποιοι άλλοι, ή ένα μέρος αυτών, ιδιαίτερα όμως η Τουρκία, πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών εισέβαλαν και εκτόπισαν δια της βίας 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοούμενους και βεβήλωσαν ιερά και όσια», τόνισε ο Πρόεδρος.
Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που προσδοκώ και προσβλέπω και η πολιτική ηγεσία προσπαθεί, είναι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι για να μπορεί να έχουν το δικαίωμα να γιορτάζουν θα πρέπει επιτέλους η λύση που επιδιώκουμε και πρέπει να εξευρεθεί, θα πρέπει να σέβεται όλων ανεξαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.