Ads Top

Video: "Πιάσε το Μολύβι" και δες πώς μπορεί να αλλάξεις μία ζωή

Σου ζητώ να μπεις για λίγο στη θέση μου και να γίνεις η φωνή μου. Να προσπαθήσεις να νιώσεις τι σημαίνει να δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις, όπως να πιάσεις ένα μολύβι και να γράψεις. Πιάσε το μολύβι, βίωσε για λίγο αυτήν τη δυσκολία και ενημέρωσε τους φίλους σου για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Μπορεί το μήνυμά σου να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου".
Σε αυτά τα λόγια μιας γυναίκας που πάσχει από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα "Πιάσε το Μολύβι", την οποία υλοποιεί η βιο-φαρμακευτική εταιρεία AbbVie
Στόχος της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ασθένεια και να κινητοποιήσει όσους εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα προκειμένου να επισκεφθούν τον κατάλληλο γιατρό, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο ρευματολόγος. Εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης για τη νόσο, πολλοί συνάνθρωποί μας δεν αξιολογούν τα πρώτα συμπτώματα ως ανησυχητικά και καθυστερούν να αναζητήσουν κατάλληλη ιατρική συμβουλή. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων, έως την τελική διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, είναι 2-4 χρόνια

Video: "Πιάσε το Μολύβι" και δες πώς μπορεί να αλλάξεις μία ζωή

Σε αυτό το διάστημα, ο ασθενής μπορεί να επισκέπτεται διάφορες ιατρικές ειδικότητες, όπως παθολόγους, ορθοπεδικούς ή/και φυσιοθεραπευτές ενώ η νόσος μπορεί να εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία του, να μειώνεται η λειτουργικότητά του και να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής του [1,2]. Εάν όμως ο ασθενής διαγνωστεί έγκαιρα, η εξέλιξη της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας μπορεί να επιβραδυνθεί και η ποιότητα ζωής του να βελτιωθεί.

Ένα γράμμα μιας ασθενούς έκανε την αρχή

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς με ενεργή Ρευματοειδή Αρθρίτιδα να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές, καθημερινές εργασίες, όπως να πιάσουν ένα μολύβι και να γράψουν, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την εκστρατεία "Πιάσε το Μολύβι".
"Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για μεγαλύτερη επίγνωση της νόσου, προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας 'Πιάσε το Μολύβι'. Λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις, πολλοί ασθενείς με ενεργή Ρευματοειδή Αρθρίτιδα δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές, καθημερινές κινήσεις όπως να πιάσουν ένα μολύβι και να γράψουν. Μέσα από την εκστρατεία 'Πιάσε το Μολύβι', καλούμαστε να προσπαθήσουμε να μπούμε για λίγο στη θέση αυτών των ασθενών, να βιώσουμε τη δυσκολία τους και να γίνουμε εμείς η δική τους φωνή", δήλωσε σχετικά η Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της AbbVie.
Όλα ξεκίνησαν από ένα προσωπικό γράμμα μιας ασθενούς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.piasetomolyvi.gr, η οποία περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων. Βάσει του γραφικού της χαρακτήρα σχεδιάστηκε μία μοναδική γραμματοσειρά, σήμα κατατεθέν της εκστρατείας, που αναδεικνύει τη δυσκολία που η ίδια αντιμετώπισε γράφοντας αυτό το γράμμα.
Για τους σκοπούς της εκστρατείας δημιουργήθηκε σελίδα Facebook, καθώς και το παρακάτω video μέσω του οποίου περιγράφεται όλη η πορεία της καμπάνιας, από τη σύλληψη της ιδέας έως την υλοποίηση της.

Πώς να γράψουμε εμείς τη συνέχεια

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Βοήθησε κι εσύ να φτάσουν τα μηνύματα της εκστρατείας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. "Πιάσε το μολύβι" και στείλε το μήνυμά σου. Μπορεί να είναι το μήνυμα που θα αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου!
Αφού επισκεφτούμε την ιστοσελίδα www.piasetomolyvi.gr, επιλέγουμε μία φράση από το γράμμα με την ιστορία  της ασθενούς που έκανε την αρχή και χρησιμοποιώντας τον κέρσορα-μολύβι τη γράφουμε σε ένα ειδικό πεδίο, προσομοιώνοντας τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. 
Στη συνέχεια, μοιραζόμαστε αυτήν τη φράση στον προσωπικό μας λογαριασμό στο Facebook, βοηθώντας στη διάδοση του μηνύματος για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Με αυτόν τον τρόπο, κινητοποιούμε όσους ενδεχομένως εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, να τα αναγνωρίσουν εγκαίρως και να επισκεφθούν έναν ρευματολόγο.
"Πιάσε το Μολύβι", προσπάθησε να μπεις λίγο στη θέση των ασθενών και γίνε η δική τους φωνή.

Λίγα λόγια για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα όργανα του σώματος. Είναι το πιο συχνό από τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται στους 70.000 περίπου. 
Συνήθως εκδηλώνεται στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, ενώ οι γυναίκες ασθενείς είναι τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες.

Video: "Πιάσε το Μολύβι" και δες πώς μπορεί να αλλάξεις μία ζωή

Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένα, ωστόσο η γενετική παράμετρος φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σε συνδυασμό με ορμονικούς, περιβαλλοντικούς ή κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες[3,6].
Όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας παρατηρούν ότι οι αρθρώσεις τους είναι ζεστές, διογκωμένες, ευαίσθητες στο άγγιγμα ή την πίεση, μπορεί να πονούν και να είναι δύσκαμπτες. Επιπρόσθετα, μπορεί να αισθάνονται μεταξύ άλλων, κόπωση, ανορεξία, ναυτία, ή ξηροφθαλμία. 
Χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η φλεγμονή βαθμιαία καταστρέφει τα οστά των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κινητικότητάς τους.
Με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα ή να εκτελούν απλές καθημερινές δραστηριότητες, με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγικότητά τους, να στηρίζονται όλο και περισσότερο στη βοήθεια της οικογένειάς τους και να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία τους. 
Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση της νόσου είναι σημαντική τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, λόγω της αύξησης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της μειωμένης ή περιστασιακής επαγγελματικής δραστηριότητας των ασθενών[3,6].
Ως αυτοάνοσο νόσημα, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δε θεραπεύεται ποτέ πλήρως και οι διαθέσιμες θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Τα τελευταία χρόνια, οι ρευματολόγοι έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ποικιλία θεραπευτικών προσεγγίσεων, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την αντιμετώπιση της νόσου.
  Πηγές - Παραπομπές:
  1. Rheumatoid Arthritis in Greece: patient journey, access to treatment barriers and their impact to adherence, V. Stathakopoulos, A. Evaggelatos, G. Painesis, K. Kottikas. Marketing and Communication, Athens University of Economics and Business, Athens, Greece, http://www.abstracts2view.com/eular/view.php?nu=EULAR16L_AB1017
  2. Ποσοτική Έρευνα για τα Ρευματικά Νοσήματα - Bridge, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης και Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ, 2014.
  3. Andrianakos A, Trontzas P, Christoyiannis F, kaskani E, Nikolia Z, Tavaniotou E, Georgountzos A, Krachtis P; ESORDIG Study Group. Prevalence and management of RA in the general population of Greece- The ESORDIG study. Rheumatology (oxford) 2006Dec;45(12) 1549-54.
  4. Katherine P. Liaoand Elizabeth W. Karlson in Rheumatology, 83, 691-697 bu Hochberg et al, 6th edition, 2015, Mosby.
  5. Οδηγός του Πολίτη με ρευματικά νοσήματα. Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Γιάννης Τούντας / Κυριάκος Σουλιώτης. Εκδόσεις Παπαζήση.
  6. Επώδυνες Καταστάσεις Μυοσκελετικού συστήματος-Ν.Γ Γαλανόπουλος, Αθήνα 2009, Εκδόσεις Focus On Health.
  7. pathfinder.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Από το Blogger.