Ads Top

Κινητικότητα και ζυμώσεις με στόχο λύση για το χρέος

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, με νέα σενάρια να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και την Αθήνα να διαμηνύει προς τους εταίρους ότι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους στην κατεύθυνση μιας καθαρής λύσης.
Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως όλες οι πλευρές εργάζονται προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου.
Υπάρχουν οι πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις για μία θετική κατάληξη, ο μόνος λόγος για να μην γίνει αυτό θα ήταν οι πολιτικές σκοπιμότητες, επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην Αυγή, και καλεί τη Γερμανία να κατανοήσει τα κοινωνικά και οικονομικά όρια στη χώρα μας.
Σημειώνει ακόμα ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ξαναμπαίνει στο τραπέζι η αρχιτεκτονική του και το δημοσιονομικό μίγμα για την επίτευξη των στόχων, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος δεν θα τεθούν σε εφαρμογή και τα μέτρα που ψηφίστηκαν.
Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ.Τζανακόπουλος κάνει λόγο για όψιμη αλλαγή και οβιδιακή μεταμόρφωση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στο ζήτημα του χρέους, το οποίο -όπως επισημαίνει- αποτελεί μείζον εθνικό θέμα για την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα μιλάνε για επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου από τις Βρυξέλλες, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ελληνική οικονομία σε περίπτωση που δεν γεφυρωθούν οι διαφορές και δεν ενταχθεί η χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση.
Ειδικότερα, εξετάζεται να δοθεί μία αυξημένη δόση δανείου τον Ιούλιο, να υπάρξουν νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης με τη διάθεση περισσότερων κοινοτικών κονδυλίων, να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του ΔΝΤ μετά τις γερμανικές εκλογές, και να εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το τέλος του προγράμματος, ενώ σ’ αυτό το σενάριο η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει τις περικοπές των συντάξεων το 2019.
Εν τω μεταξύ, την προτροπή προς τη γερμανική κυβέρνηση και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από πολλές θυσίες, απευθύνει η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».
Οξεία αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών σε διεθνή δημοσιεύματα σχετικά με το ελληνικό χρέος
Η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο, ξεκαθάρισαν κύκλοι του υπουργείου, σχολιάζοντας μερίδα μέσων ενημέρωσης που έσπευσε να παρουσιάσει μία πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκτίμησε πως η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, όπως και με το Ρόιτερς, το σενάριο βασίζεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει μεταξύ άλλων ανασχεδιασμό των δανείων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναβολή στην αποπληρωμή τόκων ύψους 123 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο.
Εν τω μεταξύ, ανευθυνότητα και έλλειψη στρατηγικής καταλόγισε στην κυβέρνηση η ΝΔ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έχει φεσώσει με δεκάδες δισ. τους Ελληνες μέσα σε δύο χρόνια.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην Real News, αναφέρει πως «η ΝΔ θέλει μια καθαρή λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δηλαδή μια επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής του και “πάγωμα” των επιτοκίων με μετατροπή των κυμαινομένων σε σταθερά χαμηλά επιτόκια, ώστε η βιωσιμότητα του να εξυπηρετείται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, όχι 3,5%».

Ο κ. Κικίλιας κάνει λόγο για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης που μετακυλίεται στους πολίτες.

Σημειώνει, επίσης, ότι τα μέτρα «είναι αχρείαστα, προϊόν εγκληματικής καθυστέρησης και αδιέξοδων πολιτικών που είχαν και έχουν σκοπό το “λίγο παρακάτω”», ενώ αναφερόμενος στους εταίρους τονίζει ότι «έχουν ευθύνη για τα μείγματα πολιτικής και υπερφορολόγησης των Ελλήνων, για ατολμία, αλλά κυρίως γιατί εκμεταλλεύονται την πιο ανίσχυρη και βολική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους».

Κριτική άσκησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.


Πηγή: Α’ Πρόγραμμα,ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.