Ads Top

Πάρτι κάνουν τα κουνούπια στην πόλη

ΦΩΤ.ΑΡΧΕΙΟΥ
Της Φανής Σοβιτσλή

Κόκκινο έχει χτυπήσει το τελευταίο δεκαήμερο η όχληση από τα κουνούπια στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε γειτονικούς νομούς εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης φάσης των ψεκασμών στους ορυζώνες, που έπρεπε να γίνει στοχευμένα στις αρχές Ιουνίου. Το πρόβλημα οξύνεται και λόγω του καύσωνα αλλά και των σωρευμένων τόνων απορριμμάτων. Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί απέναντι στους πολίτες, λέγοντας πως δεν εγκυμονεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς τα κουνούπια μεταφέρουν λοιμώξεις μόνο μέσω του αίματος.

Δεν υπάρχει ανησυχία

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η όχληση είναι περιστασιακή και θα υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, όταν θα επανέλθουν οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Επιπλέον εκτιμούν ότι θα μειωθούν και οι πληθυσμοί των κουνουπιών, καθώς ήδη ψεκάζονται οι ορυζώνες σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη”, που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για λογαριασμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δρ. βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος, επισημαίνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν αναμένονται υγειονομικά προβλήματα. “Τα κουνούπια ασφαλώς και έλκονται από τα σκουπίδια και τη δυσοσμία και από τις υψηλές θερμοκρασίες. αλλά δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία”, σχολίασε.
Η αύξηση των κουνουπιών και συγκεκριμένα του είδους “aedes caspious”, που αναπτύσσεται πέριξ των ορυζώνων, σημειώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επειδή όμως τα κουνούπια κάθονται στο νερό το Μάιο και τον Ιούνιο, έπρεπε να ψεκαστούν για δεύτερη φορά στις αρχές του τρέχοντος μήνα, που είναι το πλέον κρίσιμο διάστημα για τις εκκολάψεις. Ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση περίπου δέκα ημερών, διάστημα κατά το οποίο αυξήθηκαν σημαντικά οι πληθυσμοί των κουνουπιών, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν περιοχές των δήμων Χαλκηδόνας, Δέλτα, οι δυτικές συνοικίες και το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη όχληση παρατηρείται και σε περιοχές του δήμου Πύδνας-Κολινδρού στην Πιερία και σε πολλές ακόμη στην πεδιάδα των Σερρών, όπου υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα ρυζιού. Ο κ. Μουρελάτος μιλώντας στη “Μ” παραδέχθηκε την καθυστέρηση των ψεκασμών στους ορυζώνες. “Υπήρξε μία αστοχία στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά ήδη αντιμετωπίζεται και η όχληση από το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού θα περιοριστεί”, υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.

Έρχεται το κουνούπι των… κήπων

Οι Θεσσαλονικείς όμως αλλά και ευρύτερα οι πολίτες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πολύ σύντομα θα ενοχληθούν από το “aedes albobictus”. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο το νέο είδος κουνουπιού αναπτύσσεται τον Ιούλιο σε κήπους, πράσινα σημεία και αυλές σπιτιού, αυξάνοντας κατά πολύ τον πληθυσμό του καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. “Η παρουσία του είναι δεδομένη και θα ενοχλήσει τον κόσμο, καθώς είναι στάσιμο, δεν συνηθίζει να μετακινείται και τσιμπά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της “Οικοανάπτυξης”. Πρόσθεσε ακόμη ότι, επειδή βγαίνει και σε κήπους και τάσια γλαστρών, πρέπει την ευθύνη να αναλάβουν οι ιδιώτες αντιμετωπίζοντάς το με σκευάσματα. Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως είπε, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την όχληση από το συγκεκριμένο κουνούπι, καθώς οι ψεκασμοί γίνονται σε δημόσιους χώρους.
Σε ό,τι αφορά τα ανωφελή κουνούπια, τα οποία ευθύνονται για την ελονοσία, ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν θα σημειωθούν προβλήματα, καθώς οι πληθυσμοί τους είναι πολύ μικροί, ενώ ελέγχονται όλες οι εστίες αναπαραγωγής. Μεταξύ αυτών είναι οι 15.000 σχάρες ομβρίων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες ψεκάζονται διαρκώς. Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η ΠΚΜ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.