9 Μαΐου 2017

Η Wikipedia προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας

Στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε, σύμφωνα με το CNN Türk, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia εναντίον της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίζεται η πρόσβαση στον ιστότοπό της από τη χώρα.
Πριν από δύο εβδομάδες η επιτροπή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως η πρόσβαση στη Βικιπαίδεια από την Τουρκία πλέον έχει αποκλειστεί, επικαλούμενη έναν νόμο που της επιτρέπει να εμποδίζει την προσπέλαση ιστοτόπων που θεωρείται ότι εγείρουν απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Ο αποκλεισμός του ιστοτόπου οφείλεται σε δύο λήμματα της Βικιπαίδειας τα οποία κάνουν λόγο περί δεσμών της Τουρκίας με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών υποστήριξε ότι η Βικιπαίδεια διεξήγαγε μια «εκστρατεία κατασυκοφάντησης» της χώρας επειδή ορισμένα λήμματά της υποστήριζαν ότι η Άγκυρα συντόνισε τη δράση της με αυτή εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Τουρκικό Εφετείο απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει το Wikimedia Foundation, το οποίο διαχειρίζεται τη Βικιπαίδεια, εναντίον του αποκλεισμού, επιχειρηματολογώντας πως παρότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, μπορεί να περιορίζεται σε υποθέσεις όπου υπάρχει «ανάγκη για ρύθμιση».
Το Wikimedia Foundation ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβαση στον ιστότοπό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,ert.gr

Δημοσίευση σχολίου

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search