Ads Top

Χρ. Σπίρτζης από Θεσσαλονίκη: Είναι πλήρως διασφαλισμένες οι θέσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ (VIDEO)

Συνάντηση με τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τους δημάρχους, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως «θα γίνει ένας συγκεκριμένος διάλογος, πάνω σε συγκεκριμένο κείμενο του σχεδίου νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Θα συζητήσουμε με τους δημάρχους και στη συνέχεια θα συζητήσουμε με άλλους φορείς της πόλης προκειμένου να καταλήξει η τελική εκδοχή του σχεδίου νόμου που θα πάει στη Βουλή».
«Ο ΟΑΣΘ σήμερα», πρόσθεσε, «είναι ένας οργανισμός που κοστίζει πολύ περισσότερο από τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, για τις οποίες, δεν είμαστε και περήφανοι. Διά των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων, είτε αυτές έχουν να κάνουν με μία σύμβαση που υπάρχει από το 57 και ελέγχει τη νομιμότητα και την λογική της, είτε έχει να κάνει με τον εκπληκτικό θεσμό διεθνούς πρωτοτυπίας των διαιτησιών του ΟΑΣΘ. Αυτά είναι τα θέματα που έχουμε θίξει στο παρελθόν και γι'αυτό η κατεύθυνση που έχει η κυβέρνηση είναι η πλήρης ανασυγκρότηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης ενόψει και της ολοκλήρωσης του μετρό, προκειμένου να πάμε σε μία άλλη λογική, στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης που θα συμμετέχει η κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά θα υπάρχει ένας σχεδιασμός για όλο τον Νομό, ακόμα και με τις περιοχές που δεν καλύπτονται από τον ΟΑΣΘ».

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων διαβεβαίωσε πως οι θέσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ είναι «πλήρως διασφαλισμένες. Όλοι οι εργαζομενοι του ΣΑΣΘ και του ΟΑΣΘ θα ανήκουν στον προσωπικο των νέων φορεων». Όσον αφορά το προσωπικό του ΣΑΣΘ τόνισε ότι θα γίνει διαγωνισμός προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για τον φορέα που θα κάνει τον σχεδιασμό.
Έτοιμη να διατυπώσει γενικές και ειδικές παρατηρήσεις επί των άρθρων για τις αστικές συγκοινωνίες εμφανίστηκε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δια στόματος του προέδρου της Λάζαρου Κυρίζογλου.
«Σε γενικές γραμμές λέμε ότι δεν διασφαλίζονται με το κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο μας εστάλη η δέσμευση, την οποία έχει αναλάβει o ίδιος ο υπουργός, οι θέσεις των εργαζομένων στον νυν ΟΑΣΘ. Δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη. Δεν υπάρχει καμία περιγραφή σαφώς του φυσικού αντικειμένου του μεταφορικού έργου. Έχουμε πολλές απορίες ως προς το αν δύνανται ή όχι οι δήμοι να συμμετέχουν σε ανώνυμη εταιρεία διότι με τον ισχύοντα νόμο περί ανωνύμων εταιρειών και με τις διατάξεις του περί δήμων αν δεν γίνει θεσμική ρύθμιση δεν προβλέπεται», ανέφερε πριν τη συνάντηση ο Κ. Κυρίζογλου.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «όταν θα μας στείλει σχέδιο νόμου πιο συγκεκριμένο με βάση την συζήτηση την οποία κάνουμε με τον κύριο υπουργό θα ξαναδιατυπώσουμε τις τελικές μας απόψεις υπό το όρο ότι θα συμμετέχουν και τα δημοτικά μας συμβούλια. Απορούμε όλοι πως σε ένα κλίμα, σε μία πρακτική που εφαρμόζεται από την σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες, ιδιωτικοποιούνται-πωλούνται λιμάνια, αεροδρόμια, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΑ, ΑΤΤΙΚΟ Μετρό θέλει να δημιουργήσει ο κ. Σπίρτζης έναν φορέα αμιγούς δημοσίου χαρακτήρα. Δεν έρχεται σε αντίθεση αυτό, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό 1370/2007; Μήπως είναι ορθότερο να γίνει ένας διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός σε ότι αφορά το εκτελεστικό κομμάτι, τον πάροχο, αυτόν που θα διενεργεί την συγκοινωνία».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε πως ο δήμος έχει παρουσιάσει γραπτώς τις θέσεις του και πως «υπάρχουν δύο τρία σημεία, τα οποία είναι ξεκάθαρα από την δική μας πλευρά. Στην εποπτεύουσα αρχή, η οποία είναι η δημόσια αρχή Μεταφορών, δεν είναι δυνατόν να είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο τρία άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και έξι άτομα από το υπουργείο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος να είναι και αυτοί του υπουργείου».
Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «η θέση μας είναι ότι πρέπει να μετέχουμε σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο και να μετέχουν και τα επιμελητήρια και το Εργατικό Κέντρο και ένας από τους δύο, ή ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος να ορίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο είναι ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με το δημόσιο φορέα, τον operator δηλαδή. Πρέπει να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός όπου θα συμμετέχουν επαγγελματίες και θα πρέπει σε αυτό τον διαγωνισμό να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων».
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.