Ads Top

Χανιά: Ονειρο ζωής

Η ομορφιά τους μοιάζει εξωπραγματική, κι όμως είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα που σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Τα Χανιά είναι εδώ και μαζί ξετυλίγουμε τις χάρες τους απ' άκρου εις άκρον.

Ο εξωτικός Μπάλος, μία από τις ομορφότερες παραλίες σε παγκόσμια κλίμακα
%IMAGEALT%
Ομορφα που ‘ναι τα Χανιά, χειμώνα καλοκαίρι, ψυχή τση Κρήτης και χαρά, στον κόσμο δίχως ταίρι. Οχι πως μπορεί μια αυτοσχέδια μαντινάδα να κλείσει σε μια χούφτα λέξεις τι εστί «Χανιά», αλλά θες δεν θες μπροστά σε τέτοια ομορφιά της φύσης και των έργων του ανθρώπου γίνεσαι μια στάλα «ποιητής».
Και είναι στ’ αλήθεια τόσο όμορφα τα Χανιά που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως είναι αληθινά και όχι μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή. Από την πόλη και το Ακρωτήρι μέχρι τα εξωτικά νερά του Μπάλου, από τον Πλατανιά και το ιστορικό Μάλεμε μέχρι το ελαιοσκέπαστο Σέλινο, κι από τον Αποκόρωνα μέχρι τα περήφανα Σφακιά, τα Χανιά είναι γεμάτα χρώματα, εικόνες, μνημεία, θρύλους, σε βαθμό που μία και δυο ζωές δεν φτάνουν για να τα χορτάσεις. 
Πρώτα απ’ όλα είναι η Παλιά Πόλη των Χανίων, ένα διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών που διατηρείται ανέπαφο στον χρόνο. Τα λιθόστρωτα στενορύμια του, τα βυζαντινά ερείπια, τα βενετσιάνικα αρχοντικά, οι ανατολίτικες επιρροές, όλα μαζί συνθέτουν έναν καμβά που μοιάζει να φιλοτεχνήθηκε από αληθινούς καλλιτέχνες.
Σύμβολο και σήμα κατατεθέν της πόλης είναι φυσικά ο φάρος, ενετικός ή αιγυπτιακός (και τα δυο σωστά είναι), μα τη δική τους ιστορία έχουν και τα νεώρια, ο Φιρκάς, η Σπλάντζια, το Κουμ Καπί, τα Ταμπακαριά, η Χαλέπα.
Δύο βήματα από τα Χανιά απλώνεται η χερσόνησος του Ακρωτηρίου, με τα μοναστήρια της και τις παραλίες από τον Σταυρό μέχρι τα Σεϊτάν Λιμάνια, και λίγο παραπέρα η Σούδα, με το σύγχρονο λιμάνι και το νησάκι με το κάστρο του. Μνημεία σαν την αρχαία Απτέρα, και διαδρομές από το Θέρισο μέχρι τα Κεραμειά και τη Δίκταμο προσφέρουν επιπλέον λόγους για να μην ξεκολλάς απ’ τα Χανιά.
Ο κοσμοπολίτης Πλατανιάς φημίζεται για τη νυχτερινή του ζωή αλλά και για τους εύφορους κάμπους του με τους πορτοκαλεώνες και τις ελιές, το ιστορικό Μάλεμε, τον Ομαλό και τη Στράτα τω Μουσούρω, τα φαράγγια του μα και το δημοφιλές παραλιακό του μέτωπο. 
Αυθεντική Κρήτη
Τόπος άγριος και ανόθευτος, συνώνυμος για τα ιερά και τα όσια της Κρήτης, τα Σφακιά προσφέρουν την εμπειρία της «αληθινής» Κρήτης για όποιον θέλει να την ανακαλύψει. Ο δρυμός της Σαμαριάς και οι μεγαλόπρεπες Μαδάρες στα Λευκά Ορη, οι παραλίες που απαιτούν προσπάθεια για να τις απολαύσεις και το ρομαντικό Φραγκοκάστελλο αποτελούν πρόκληση για κάθε επισκέπτη. 
Ο γλυκός Αποκόρωνας, με τα πολλά νερά, χωριά γραφικά σαν τον Βάμο και τον Βαφέ, με τις παραλίες και το ήρεμο τοπίο του προσφέρει περισσότερα από όσα υπόσχεται. Στη δυτική πλευρά των Χανίων, ο εξωτικός Μπάλος, τα Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι δικαιολογούν κάθε φορά τον λόγο που θεωρούνται από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου.
Γοητευτικό είναι και το Σέλινο με τα αναρίθμητα βυζαντινά μνημεία της ενδοχώρας του, την ιστορική Κάντανο και το παραλιακό του μέτωπο από το Κεδρόδασος μέχρι την Παλαιόχωρα και τη Σούγια. Και βέβαια η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, που κάποτε μάγεψε τον Οδυσσέα και έκτοτε κάθε ταξιδιώτη. Μαγικά είναι τα Χανιά, και στη μαγεία αντιστάσεις δεν χωρούν... 
*Πάνω από εξήντα φαράγγια (δια)σχίζουν τα βουνά των Χανίων. Το πιο διάσημο από αυτά είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, στα Σφακιά, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και από τα πιο δημοφιλή. Αλλα γνωστά φαράγγια είναι της Αράδαινας, της Ιμπρου, της Αγίας Ειρήνης, το Τοπολιανό, του Ασφένδου, του Δίκταμου, του Αυλακίου, καθώς και τα πιο απαιτητικά φαράγγια της Τρυπητής και του Κλάδου. 
Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.