Ads Top

Toυρκικές ασκήσεις και έρευνες νοτίως της Κύπρου

Με το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος της Τουρκίας γνωστό, στην Αθήνα επικρατεί σχετική ηρεμία, διότι τουλάχιστον εξέλιπε μια πηγή πιθανής έντασης. Η επιφυλακτικότητα της Αθήνας φάνηκε ανάγλυφα στη μάλλον τυπική και απολύτως ουδέτερη διαρροή που έγινε περί σεβασμού στις αποφάσεις του τουρκικού λαού. Ωστόσο, βάσει των πρώτων δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί διεξαγωγής των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους το 2019, υπάρχει ο φόβος ότι το κλίμα έντασης της προεκλογικής περιόδου μπορεί να κλιμακωθεί ξανά, ιδιαίτερα αφότου το «Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση δεν κινήθηκε στα επίπεδα που περίμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Δεδομένου, δε, ότι σε σημαντικό βαθμό αυτό αποδίδεται στην αποτυχία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί των «Γκρίζων Λύκων» (MHP) να πείσει την εκλογική βάση του, αναμένονται έντονες διεργασίες στους εθνικιστικούς κύκλους. Ηδη στον τουρκικό Τύπο διακινείται έντονα το σενάριο δημιουργίας νέου κεντροδεξιού κόμματος από τη Μεράλ Ακσενέρ, η οποία εκδιώχθηκε προ του δημοψηφίσματος από το ΜΗΡ αλλά –όπως αναφέρεται– εκφράζει τους «νεοεθνικιστές».
Διπλωματικές πηγές περιγράφουν ως θετικά στοιχεία την καλή αντιμετώπιση του αποτελέσματος από τις αγορές, αλλά και τον συνήθως ρεαλιστικό χαρακτήρα που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν αφότου έχει επιτύχει τον στόχο του. Πάντως η Αγκυρα φαίνεται να παραμένει σταθερή τουλάχιστον ως προς ένα σημείο, όπως είχε φανεί πριν από την Κυριακή αλλά και μετά αυτήν: τη στάση της ως προς την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, μόλις ένα 24ωρο πριν από τη νέα διακοινοτική συνάντηση για το Κυπριακό ανάμεσα στον κ. Ν. Αναστασιάδη και στον Μουσταφά Ακιντζί, η Αγκυρα εξέδωσε δύο οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει δύο μεγάλες περιοχές στα νότια της Κύπρου για έρευνες και ασκήσεις με πυρά.
Συγκεκριμένα, με τις NAVTEX 403/17 και 404/17 η Αγκυρα προειδοποιεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά, ενώ λίγο νωρίτερα ένα ωκεανογραφικό πλοίο της θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες με ειδικό καλώδιο από τις τέσσερις τα ξημερώματα ώς τις οκτώ το πρωί. Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να σημειωθεί ότι το ανατολικό όριο της NAVTEX 403/17 φθάνει στα νότια της Λεμεσού και περιλαμβάνει όχι μόνο το οικόπεδο 6 το οποίο η Τουρκία περιγράφει ως επικαθήμενο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά τουλάχιστον ακόμη τέσσερα. Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο (έως και τις 15 Αυγούστου) η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, επίσης, προαναγγείλει σεισμικές έρευνες με τα πλοία «Ramform Hyperion» και «Global Sentinel» σε τμήματα των οικοπέδων 6, 8, 9 και 11. Χθες, ελεγχόμενη ένταση υπήρχε και στο Αιγαίο, καθώς στις 14.55 κατεγράφη εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο ελληνικά και δύο τουρκικά F-16 στα δυτικά της Χίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.