Ads Top

Καθαρό νερό σε χιλιάδες νοικοκυριά με δώδεκα νέα έργα

Της Φανής Σοβιτσλή 

Πρόσβαση σε καθαρό νερό θα αποκτήσουν χιλιάδες νοικοκυριά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης. Αρωγός στην κάλυψη υδρευτικών αναγκών περιοχών της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Πέλλας είναι η περιφέρεια, η οποία δρομολογεί την κατασκευή δώδεκα μεγάλων έργων, προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διασφαλίσουν την ποιότητα και την επάρκεια του νερού.
Τα έργα, που εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), αφορούν μεταξύ άλλων τηλεέλεγχο των συστημάτων ύδρευσης, προκειμένου να παρακολουθούνται οι διαρροές, νέο εξοπλισμό για τη βελτίωση των υδρευτικών δικτύων, επέκταση υφιστάμενων δικτύων, αναβάθμιση υδρευτικών υποδομών, καθώς και εγκατάσταση μονάδων για την αποσιδήρωση του πόσιμου νερού.
Τα έργα θα γίνουν βάσει των προτάσεων που υπέβαλαν οι φορείς για χρηματοδότηση και οι οποίες αξιολογήθηκαν μεταξύ συνολικά δεκαεπτά που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης από τα αρμόδια στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των φορέων στην πρόσκληση της περιφέρειας για το πόσιμο νερό τον Ιούλιο του 2016 εξέφρασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως στόχος των έργων είναι η βελτίωση της ποιότητας και η διασφάλιση της επάρκειας του πόσιμου νερού σε οικισμούς και περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. «Με τα έργα που χρηματοδοτούμε πετυχαίνουμε το στόχο μας, που είναι να αποκτήσουν όλες οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας τις απαιτούμενες υποδομές, ώστε να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, και επίσης να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες, να περιοριστούν οι απώλειες νερού και να προχωρήσουμε στην ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων», επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Ποια έργα θα γίνουν

Μεταξύ των δώδεκα έργων που χρηματοδοτούνται είναι αυτό της ΕΥΑΘ, που αφορά τον τηλεέλεγχο και τον αυτοματισμό του συστήματος ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησής της, προϋπολογισμού 4,1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται η εγκατάσταση νέων τοπικών σταθμών ελέγχου ύδρευσης (ΤΣΕΥ) σε αντλιοστάσια, δεξαμενές και γεωτρήσεις, που είτε δεν καλύπτονται από το σημερινό σύστημα τηλεμετρίας είτε απαιτείται ο εκσυγχρονισμός τους.

– Στο δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική το έργο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για τη βελτίωση του υδρευτικού δικτύου των δημοτικών ενοτήτων Νικήτης, Αγίου Νικόλαου και Νέου Μαρμαρά, προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ. Θα τεθούν σε λειτουργία επτά μονάδες φίλτρανσης πόσιμου νερού με σκοπό την επεξεργασία του νερού των γεωτρήσεων για την απομάκρυνση του σιδήρου, του μαγγανίου και αλάτων.

– Στη δημοτική επιχείρηση Βέροιας προβλέπονται επέκταση και ολοκλήρωση του συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών της πόλης, προϋπολογισμού 376.760 ευρώ. Επίσης θα γίνει ολοκληρωμένη εγκατάσταση για το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των αντλιοστασίων-δεξαμενών, γεωτρήσεων και σταθμών ρύθμισης πίεσης-παροχής, ενώ θα επεκταθεί ο υφιστάμενος κεντρικός σταθμός ελέγχου.

– Στη δημοτική επιχείρηση Έδεσσας προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος έλεγχου διαρροών και τηλεδιαχείρισης στα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού της πόλης, προϋπολογισμού 574.645 ευρώ.

– Στο δήμο Κασσάνδρας στη Χαλκιδική προγραμματίζεται η επέκταση του συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών δικτύων ύδρευσης στις τοπικές κοινότητες Ν. Σκιώνης, Αγ. Παρασκευής και Παλιουρίου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 596.850 ευρώ.

Στόχος είναι η συλλογή δεδομένων, όπως οι τιμές της παροχής σε σωλήνες, της στάθμης σε δεξαμενές, της πίεσης σε αγωγούς μεταφοράς του νερού, αλλά και η παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού.

– Στη δημοτική επιχείρηση Νάουσας θα γίνει ενίσχυση και αναβάθμιση υδρευτικών υποδομών, έργο προϋπολογισμού 823.800 ευρώ.

Προβλέπεται η κατασκευή ενός δικτύου μεταφοράς νερού 5.160 μέτρων από τη δεξαμενή Γιαννακοχωρίου στον οικισμό της Μαρίνας με φυσική ροή, ώστε να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η άντληση με γεώτρηση πόσιμου νερού. Επίσης θα γίνει αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υδατόπυργου της Επισκοπής με σύγχρονο σύστημα.

– Στο δήμο Πολυγύρου προβλέπεται η εγκατάσταση μονάδων αποσιδήρωσης πόσιμου νερού στην τοπική κοινότητα Βραστάμων και στον οικισμό Πλανών, προϋπολογισμού 146.871 ευρώ.

– Στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας θα εγκατασταθεί σύστημα επεξεργασίας νερού (φίλτρου) στη θέση «Γιαννίτσι» της κοινότητας Αλωνίων, κόστους 259.000 ευρώ. Μέσω του έργου θα γίνει επεξεργασία του νερού με σκοπό την απομάκρυνση του μαγγανίου από τη γεώτρηση στη θέση «Μοναστήρι», το οποίο ανιχνεύτηκε σε μη επιτρεπτά όρια. Το σύστημα επεξεργασίας νερού θα αποτελείται από μία μονάδα φίλτρανσης, που θα περιλαμβάνει κατάλληλο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

– Στο δήμο Βόλβης θα αντικατασταθεί ο αγωγός ύδρευσης από αμίαντο με σωλήνες PVC στην τοπική κοινότητα Νέας Απολλωνίας, προϋπολογισμού 207.580 ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης με πλαστικό αγωγό νέας τεχνολογίας, συνολικού μήκους 2,191 χλμ. Επίσης θα γίνει αντικατάσταση αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου από πήγες νερού Μάνα της υφιστάμενης δεξαμενής Αρέθουσας. Το έργο αυτό είναι προϋπολογισμού 461.935 ευρώ.

– Στο δήμο Σκύδρας θα κατασκευαστούν δεξαμενές ύδρευσης στις τοπικές κοινότητες, κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, που θα εξυπηρετούν τις τοπικές κοινότητες Ανύδρου, Άσπρου, Δάφνης, Λιποχωρίου και Μανδάλου. Θα καταργηθούν οι υφιστάμενοι υδατόπυργοι και θα αντικατασταθούν με επίγειες δεξαμενές ύδρευσης.

– Στο δήμο Θερμαϊκού προβλέπεται η αντικατάσταση αγωγών εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην τοπική κοινότητα Μεσημερίου. Το κόστος του έργου (α’ φάση) ανέρχεται σε 492.811 ευρώ. Επιπλέον θα γίνει αντικατάσταση των δύο υφιστάμενων προσαγωγών του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από αγωγούς πολυαιθυλενίου σε μήκος περίπου 3,5 χιλιομέτρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.