Ads Top

«Μαχαίρι» στα τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

Της Βαρβάρας Ζούκα

«Μαχαίρι» στα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία λειτουργούν στον εσχάτως ανακαινισμένο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, υποχρεώθηκε να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης έπειτα από παρέμβαση της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το αυστηροποιημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα στον άξονα της Αγίας Σοφίας ενέκρινε η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε χτες το πρωί υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα.
Οι καταστηματάρχες της περιοχής, που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, αρχικά διαμαρτυρήθηκαν για την αυστηροποίηση του πλαισίου, αλλά δεν αντέδρασαν στην υπερψήφιση της νέας κανονιστικής απόφασης, καθώς και σήμερα τελούν υπό καθεστώς ομηρίας. Αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι, ελλείψει κανονιστικής απόφασης για τα τραπεζοκαθίσματα, οι καταστηματάρχες αδυνατούν να λάβουν άδειες, με αποτέλεσμα να τους επιβάλλονται πρόστιμα, είτε από την ελληνική είτε από τη δημοτική αστυνομία.

Μπούλιγκ στους καταστηματάρχες

«Οι καταστηματάρχες στην Αγίας Σοφίας έχουν υποστεί μπούλιγκ. Από τη μία πλευρά δεν μπορούν να εκδώσουν άδεια και από την άλλη πλευρά τούς επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα και είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν στα δικαστήρια. Ούτε οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί γίνονται καθημερινές καταγγελίες. Οι καταστηματάρχες είναι σε ομηρία εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να εγκριθεί η κανονιστική απόφαση και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε καινούργιο κύκλο επαφών με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, για να δούμε αν μπορεί να προκύψει ευνοϊκότερη ρύθμιση», σημείωσε ο τέως αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης.
Η άποψη αυτή υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ποιότητας ζωής, ενώ ανάλογη θέση διατύπωσε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Λευτέρης Γεωργιάδης. «Θυμίζω ότι ανάλογα προβλήματα υπήρχαν και στον άξονα της Ικτίνου. Μέχρι να ρυθμιστεί το καθεστώς, οι καταστηματάρχες της περιοχής είχαν επιβαρυνθεί με πρόστιμα πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Προτείνω για την Αγίας Σοφίας, εφόσον το επιθυμούν και οι καταστηματάρχες, να εγκριθούν κάποια τετραγωνικά μέτρα, για να είναι νόμιμοι, και μετά να δούμε αν μπορεί η ρύθμιση αυτή να βελτιωθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Την αναβολή του θέματος είχαν ζητήσει λίγο νωρίτερα τόσο ο αντιπρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής Μάκης Κυριζίδης όσο και ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας» Ανδρέας Κουράκης. Μετά την απόρριψη του αιτήματος για αναβολή, οι δύο άνδρες ψήφισαν λευκό. Ανάλογη στάση τήρησε ο Δημήτρης Ράπτης από τους «Εντάξει» όπως και η Μαρία Αγαθαγγελίδου από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Σε τρία σημεία

Σύμφωνα με το αυστηροποιημένο πλαίσιο, το οποίο επέβαλε η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, στον άξονα της Αγίας Σοφίας η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα είναι δυνατή επί της ουσίας σε τρεις ζώνες, ενώ αυστηροί όροι θα ισχύσουν και στους κάθετους πεζόδρομους της Αγίας Θεοδώρας και της Γεωργίου Σταύρου.
Με έγγραφό της προς το δήμο Θεσσαλονίκης, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων κατέστησε σαφές ότι συναινεί στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μόνο στις συγκεκριμένες ζώνες, ώστε «να αποτραπεί η υποβάθμιση των πλησιόχωρων διατηρητέων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. κτιρίων και να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του συγκεκριμένου, μείζονος σημασίας και κατεξοχήν εμπορικού χαρακτήρα τμήματος του ευρύτερου ‘ιστορικού τόπου’».

Όχι στα υπερυψωμένα δάπεδα

Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, εξάλλου, καλούν το δήμο Θεσσαλονίκης να τηρήσει σειρά πρόσθετων προϋποθέσεων, οι οποίες τέθηκαν από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Εσωτερικών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ζήτησε μεταξύ των άλλων «ελαχιστοποίηση αριθμού στοιχείων εξοπλισμού, λιτή μορφή, ουδέτερους χρωματισμούς, τήρηση προδιαγραφών ασφαλείας», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα αποδεχτεί υπερυψωμένα ξύλινα δάπεδα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Νωρίτερα χτες το πρωί, πάντως, σε δηλώσεις του για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής ξύλινων ντεκ για την οριοθέτηση των ζωνών όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα.

Γιατί απορρίφθηκε η αρχική πρόταση

Η αρχική πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ευνοϊκότερη για τους καταστηματάρχες, αφού προέβλεπε τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, πριν από περίπου έναν χρόνο η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο δήμος να υποχρεωθεί στην αναθεώρησή της.
Το τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών είχε απορρίψει τον αρχικό σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τα τραπεζοκαθίσματα στην Αγίας Σοφίας, υπό το σκεπτικό ότι αυτός δεν εναρμονίζεται με τις γενικές αρχές που τέθηκαν στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής μελέτης, βάσει της οποίας προχώρησαν τα έργα ανάπλασης στους τρεις πεζόδρομους.
Επιπλέον, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έκριναν ότι η αρχική πρόταση που είχε υποβληθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης «συνεπάγεται πρόκληση βλάβης στη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του ‘ιστορικού τόπου’ της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθόσον η προτεινόμενη διάταξη και διαστασιολόγηση των επιφανειών ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων αποβαίνει σε βάρος της κυκλοφορίας των πεζών, καθώς και της αισθητικής ανάδειξης των τριών πεζοδρόμων».
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί στην υπόδειξη των αρχαιολογικών υπηρεσιών να μην τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα στο τμήμα των πεζοδρόμων της Αγίας Θεοδώρας και της Γεωργίου Σταύρου, που εφάπτεται με το ακίνητο του 15ου γυμνασίου – λυκείου, «για λόγους προβολής και ανάδειξης του αξιόλογου μεσοπολεμικού διδακτηρίου του πρώην ανώτερου παρθεναγωγείου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.