Ads Top

Από τη σεισάχθεια στις κατασχέσεις σπιτιών

Οι κατασχέσεις πέφτουν βροχή από την εφορία. Στον προθάλαμο βρίσκονται και οι πλειστηριασμοί από τα funds- γεράκια. Για μια κυβέρνηση, η οποία στα χρόνια της αντιπολίτευσης ευαγγελιζόταν την περιλάλητη… σεισάχθεια, το όλο μοτίβο του ισοπεδωτικού, αν μη τι άλλο, μίγματος οικονομικής πολιτικής στέλνει για «περίπατο» την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια κοινωνική δικαιοσύνη που αποτέλεσε σημαία αιχμής για την Κουμουνδούρου πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά πλέον και αυτήν την πήρε η μπάλα της μνημονιακής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηταν τότε, το 2014, όταν στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας σαν δούρειο ίππο για να αλλάξει χέρια η χώρα. Ηταν τότε, λίγο πριν από το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και μετά, μέχρι δηλαδή και την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου του 2015, που έκανε την εμφάνισή του το σύνθημα της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το οποίο «κανένα σπίτι δεν θα περνούσε στα χέρια τραπεζίτη». Και αυτή η υπόσχεση, όπως άλλωστε και πολλές άλλες, έμεινε από… καύσιμα όσο η κυβερνητική παράταξη βίωνε τη βίαιη ωρίμανση του ρεαλισμού. Οι εποχές της 13ης σύνταξης, του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ, της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, της αύξησης του επιδόματος της ανεργίας πέρασαν χωρίς επιστροφή. Ωστόσο, στον αφρό παραμένουν καίρια ερωτήματα: Πώς μπορούν βαριά φορολογούμενοι πολίτες να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους; Πώς μπορούν να πληρώσουν παλαιότερες οφειλές άνεργοι και χαμηλόμισθοι; Ειδικά, όταν οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας;
Το προεκλογικό διαφημιστικό που έφερε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ανοίξουν οι κάλπες του Ιανουαρίου του 2015, δεν άφηνε κανένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις ή ερωτηματικά γύρω από τις προθέσεις της Κουμουνδούρου. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τέλος σε κατασχέσεις και ποινικές διώξεις. Θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτά έλεγε η νυν κυβερνητική παράταξη. Μόνο που οι προθέσεις αποδείχθηκαν αδύναμες και το μόνο που έμεινε ήταν οι δηλώσεις-μνημεία υποσχεσιολογίας του κ. Τσίπρα να θυμίζουν το κόμμα που θα… έσκιζε το Μνημόνιο με ένα νόμο, αλλά τώρα η πολιτική του καταστρέφει ακόμα και αυτούς που υποτίθεται πως θα υπερασπιζόταν.
Το 2014, λοιπόν, ο νυν πρωθυπουργός χαρακτήριζε τους πλειστηριασμούς ισοδύναμο επίθεσης από ξένη δύναμη, αλλά και υπονόμευση και οριστική κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας, υποστηρίζοντας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως σε περίπτωση που υλοποιηθούν αυτοί το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα διαλυθεί. «Ο κίνδυνος δεν είναι αόριστος», διεμήνυε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας. Αναλύοντας, δε, τις επιπτώσεις ανέφερε πως εκείνοι που θα υφαρπάξουν τη χώρα μέσω των τραπεζών θα αναγκάσουν τους Ελληνες να εργάζονται σαν είλωτες για 300 ευρώ το μήνα. «Για εμάς, οι πλειστηριασμοί και οι μαζικές απολύσεις σηματοδοτούν μια διπλή κόκκινη γραμμή», έλεγε. Είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν και νέες δηλώσεις, οι οποίες στη συνέχεια αποδείχθηκαν φτερό στον άνεμο.
*«Εχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι σύνθημα. Από Δευτέρα θα είναι νόμος του κράτους. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», έλεγε, σε προεκλογική του ομιλία, ο κ. Τσίπρας.
*«Το ξεκαθαρίζω αυτό. Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός για πολίτες που πήραν δάνεια κάποια εποχή, ενώ τώρα η αξία των σπιτιών τους έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά», ανέφερε σε συνέντευξή του.
*«Πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αυτοί; Σεισάχθεια λέμε εμείς. Ας μην τολμήσουν να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Ελληνα. Δεν θα βγάλουν στο… σφυρί και την πρώτη κατοικία ανέργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια. Θα στηρίξουμε και το κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ας το γνωρίζουν καλά αυτό τα κοράκια της τρόικας και τα πολιτικά τους τσιράκια στην Ελλάδα. Οσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα. Εκτός εάν πάνε να κάνουν τους πλειστηριασμούς σε άλλη χώρα. Αλλά να δούμε πώς θα τους εκτελέσουν στην Ελλάδα. Θα είμαστε εκεί, για να υπερασπιστούμε την κατοικία του μέσου εργαζόμενου Ελληνα, του άνεργου και του χαμηλόμισθου», σημείωσε, απευθυνόμενος στους πολίτες.
*«Για εμάς οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία είναι η σημαντικότερη κόκκινη γραμμή. Εάν δεν τη θέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να τη θέσει η κοινωνία», υποστήριζε σε δηλώσεις του.
Οταν, πάντως, πριν από λίγους μήνες και στη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδόμησε κάθε αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα, εγκαλώντας τον μεταξύ άλλων για το περιβόητο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που πλέον εξελίσσεται σε απανωτούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το 2016 (μέχρι τον Οκτώβριο) πραγματοποιήθηκαν μόνο 500. Σημείωση πρώτη: Από τον κανένα πλειστηριασμό στους 500 με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων η διαφορά λόγων και έργων απέχει έτη φωτός. Σημείωση δεύτερη: Ο κ. Τσίπρας απέφυγε τότε να σημειώσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ήταν πολλαπλάσιοι, αν δεν υπήρχε η αποχή των δικηγόρων, που διήρκεσε μήνες.
Μιας και ο λόγος, πάντως, για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, καλό είναι να θυμηθούμε και μία δήλωση του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πρώτη κατοικία. Η παρουσία μας στην κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατάσχεση του σπιτιού κανενός Ελληνα. Αυτό είναι δεσμευτικό», είχε αναφέρει. Και μετά ήρθαν το τρίτο Μνημόνιο και τα μέτρα με την υπογραφή Κουμουνδούρου και Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Δημήτρης Γκάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.