Ads Top

Υδάτινο πάρκο στην αυλή μονοκατοικίας στην Καλαμαριά!

Της Βαρβάρας Ζούκα

Περισσότερα από 220 τροπικά ψάρια μεγάλων διαστάσεων και πολλές χιλιάδες μικρά, καθώς και πάνω από 300 δέντρα μπονσάι, ηλικίας έως και 40 ετών, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, εμπνευσμένο από τη μακρινή Ιαπωνία, στον περίβολο μιας μονοκατοικίας στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην Καλαμαριά.
Η… κυρία της αυλής είναι ένα θηλυκό Κόι, το οποίο μάλιστα είναι και βραβευμένο, αφού διακρίθηκε σε διαγωνισμό που διενεργήθηκε στην Ολλανδία. “Είναι το πρώτο ψάρι που απέκτησα στη δεκαετία του ’80. Αυτό και κάτι χρυσόψαρα. Φέτος το πρώτο θηλυκό Κόι, το οποίο απέκτησα από μωρό, κλείνει τα 40 χρόνια του και πλέον το μήκος του ξεπερνά το ένα μέτρο”, λέει ο Μιχάλης Τσομπανίδης, ο οποίος έχει μετατρέψει την αυλή του σπιτιού του σε ένα πρωτότυπο υδάτινο πάρκο με καταρράκτες, σιντριβάνια και εκατοντάδες καλλωπιστικά φυτά.
“Η αγάπη μου για αυτό το είδος είναι πολύ μεγάλη. Μόλις απέκτησα το πρώτο ενυδρείο μου με αυτά τα λίγα χρυσόψαρα και το Κόι, θέλησα να ασχοληθώ περισσότερο. Από τη δεκαετία του ’80 λοιπόν άρχισα να φέρνω διαρκώς καλές ποικιλίες ψαριών. Το 1996 ταξίδεψα στην Ολλανδία, οπότε κι έφερα τα πρώτα καθαρόαιμα γιαπωνέζικα”, υπογραμμίζει ο 60χρονος σήμερα Μιχάλης Τσομπανίδης.
Στο σπίτι του, στην Καλαμαριά, ο κ. Τσομπανίδης έχει διαμορφώσει τρεις λίμνες και 54 ενυδρεία, πολλά από τα οποία λειτουργούν σαν μικρά… μαιευτήρια για την αναπαραγωγή των ψαριών. “Μετά τις 10 Μαΐου θα τοποθετήσω δέκα ζευγάρια. Αυτό σημαίνει ότι θα γεννηθούν περίπου 10 εκατομμύρια μικρά”, επισημαίνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι όλα τα ενυδρεία και οι λίμνες λειτουργούν με βιολογικά συστήματα, που διασφαλίζουν τον καθαρισμό των νερών και τη διατήρηση κατάλληλου περιβάλλοντος για τα ψάρια.

Ψάρια με… διακρίσεις
Πολλά από τα τροπικά ψάρια του Μιχάλη Τσομπανίδη είναι και πολυβραβευμένα, έχοντας διακριθεί σε περισσότερους από 30 διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι διενεργήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ολλανδία μέχρι και τη μακρινή Ιαπωνία.
Σε μία πόλη της νότιας Ιαπωνίας εξάλλου διενεργήθηκε ο πιο πρόσφατος διαγωνισμός, στον οποίο τα έξι από τα εκατοντάδες σπάνια ψάρια του Μιχάλη Τσομπανίδη που διαγωνίστηκαν σάρωσαν τα βραβεία.
“Η συμμετοχή σε αυτό το διαγωνισμό ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Ακόμη και αυτή η ίδια η μεταφορά των ψαριών αποτελεί ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Για να αντέξουν σε αυτό το μακρινό ταξίδι, μετέφερα τα ψάρια σε ειδικές σακούλες και κιβώτια με καθαρό οξυγόνο. Τα ψάρια ταξίδεψαν στο αεροπλάνο μαζί με τις αποσκευές. Με αυτή τη διαδικασία που ακολούθησα τα ψάρια μπορούν να αντέξουν μέχρι και 32 ώρες”, εξήγησε ο κ. Τσομπανίδης.
Αυτή η μικρή “οδύσσεια” πάντως άξιζε τον κόπο, αφού ο Μιχάλης Τσομπανίδης επέστρεψε από την Ιαπωνία με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές του για την ομορφιά, τα χρώματα, την καλή υγεία και τη σπανιότητα των ψαριών του που διαγωνίστηκαν.

Με την τεχνική του μπονσάι
Αυτό το πρωτότυπο υδάτινο πάρκο, το οποίο έχει διαμορφώσει ο κ. Τσομπανίδης, κοσμούν περισσότερα από 300 δέντρα που έχουν καλλιεργηθεί με την τεχνική του μπονσάι.
“Ο όρος μπονσάι σημαίνει φυτό σε ρηχό δοχείο”, εξηγεί ο ίδιος, λέγοντας ότι τα πιο παλιά δέντρα μπονσάι τα οποία έχει καλλιεργήσει είναι μία βερικοκιά, ένας κέδρος και ορισμένα πλατάνια. “Για να γίνει το μπονσάι, πρέπει να περιμένεις 30 και 40 χρόνια. Πρέπει να κλαδεύεις διαρκώς το φυτό σου, για να του δώσεις το σχήμα του μπονσάι. Εγώ έχω καλλιεργήσει με αυτόν τον τρόπο πολλές ποικιλίες, όπως αμυγδαλιές, βυσσινιές, δαμασκηνιές, κοντούλες αχλαδιές και μηλιές -οι οποίες μάλιστα έχουν καρποφορήσει κιόλας- αλλά και ελιές, πλατάνια, λιγούστρα κ.ά”, προσθέτει ο Μιχάλης Τσομπανίδης.

Στην ανθοέκθεση της Καλαμαριάς

Για πρώτη φορά φέτος ένα τμήμα της εντυπωσιακής συλλογής του Μιχάλη Τσομπανίδη θα παρουσιαστεί στην 30ή ανθοκομική έκθεση του δήμου Καλαμαριάς, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 26 Απριλίου. Η ανθοέκθεση, η οποία θα λειτουργήσει μέχρι και τις 10 Μαΐου, κατά την παράδοση όλων των προηγούμενων ετών θα φιλοξενηθεί στην πλαζ της Αρετσούς.
Η 30ή ανθοκομική έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα, όπως και την Πρωτομαγιά, οι πύλες της ανθοέκθεσης θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ.

makthes.gr/Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.