Ads Top

Πως οι ελληνικές ομάδες μπήκαν στο «γκρουπ των αδυνάτων»

Για μία εικοσαετία η Ελλάδα είχε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ευτύχησε να έχει ακόμη και τρεις (2003-04), ενώ έως και το 2006-07 μετείχε με δύο ομάδες στους ομίλους.
Πέρυσι ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε, στον τρίτο κιόλας προκριματικό γύρο, από την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά και η χώρα μας έμεινε πρόωρα δίχως εκπρόσωπο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Από τη σεζόν 2018-19 για την Ελλάδα αλλάζουν, επί τα χείρω, πολλά και στις δύο διοργανώσεις. Ειδικά το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται κατ’ ουσίαν ένα κλειστό κλαμπ. Από τις 32 θέσεις οι 26 θα δίνονται απευθείας στις δέκα πρώτες χώρες της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ. Τις 16 εξ αυτών θα καλύπτουν ομάδες της πρώτης τετράδας (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία). Από δύο ομάδες απευθείας θα έχουν Γάλλοι και Ρώσοι, ενώ εισιτήριο θα πάρει και ο πρωταθλητής των χωρών 7-10 (Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία).
Αν ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2017-18 έχει εξασφαλίσει θέση μέσω του εθνικού του πρωταθλήματος, τότε τη θέση του στα γκρουπ θα πάρει ο πρωταθλητής Τσεχίας (τώρα στην 11η θέση). Αν συμβεί το ίδιο και με τον νικητή του Γιουρόπα Λιγκ, τότε και ο τρίτος της Γαλλίας (5η στην κατάταξη) θα μπει δίχως αγώνες στους ομίλους. Από τις εναπομείνασες έξι θέσεις, τις τέσσερις, μέσω προκριματικών, θα διεκδικήσουν οι πρωταθλητές των χωρών 11-55 και τις άλλες δύο οι δευτεραθλητές των χωρών 5-15 (οι 5-6 θα έχουν τον τριταθλητή σε αυτήν τη διαδικασία).
Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τη χώρα μας; Από τη 14η θέση της βαθμολογίας, όπου βρίσκεται, ο πρωταθλητής θα πρέπει να περάσει δύο γύρους και ο δευτεραθλητής τρεις προκριματικούς ώστε να μπουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον πρωταθλητή η δυσκολία παραμένει ίδια, ενώ και η κλήρωση θα παίζει ρόλο. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, που ακόμη έχει υψηλό συντελεστή, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να έχουν πολλές ελπίδες παρουσίας στο γκρουπ των ισχυρών. Ειδικά τώρα που το σύστημα βαθμολόγησης αλλάζει και το ποσοστό του εθνικού συντελεστή των ομάδων μειώνεται μόλις στο 20%.

Οι αντίπαλοι
Για παράδειγμα ο πρωταθλητής Ελλάδας, αν είναι στο γκρουπ των ισχυρών, θα πρέπει να περάσει πάλι μια Μπερ Σεβά και μετά μια Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ως αδύναμος θα έχει αντίπαλο, για παράδειγμα, τη Σέλτικ και έπειτα ομάδα τύπου Ζάλτσμπουργκ ή Βικτόρια Πλζεν. Για τον δευτεραθλητή οι τρεις γύροι μοιάζουν βουνό για να μπει στα γκρουπ. Μπορεί να μην τεθεί αντιμέτωπος ομάδας από την κορυφαία τετράδα, αλλά θα κληθεί να αποκλείσει διαδοχικά δευτεραθλητές από χώρες όπως οι Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία, Τσεχία, Τουρκία, Βέλγιο, Ουκρανία, Πορτογαλία και τους τριταθλητές Ρωσίας και Γαλλίας.


Η Ελλάδα για να έχει τον πρωταθλητή στους ομίλους πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στην 11η θέση και να ελπίζει ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης θα έχει προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω πρωταθλήματος. Για το 2018-19 αποκλείεται, καθώς οι θέσεις έχουν «κλειδώσει» και η βαθμολογία δεν αλλάζει. Για το 2019-20 θα πρέπει η χώρα μας να καλύψει 11 αγωνιστικούς βαθμούς που τη χωρίζουν από την Ολλανδία, η οποία θα ξεκινήσει 11η την ερχόμενη χρονιά, και παράλληλα να έχει παραπάνω πόντους από τη 12η και τη 13η (Τσεχία και Ελβετία). Αποστολή εξαιρετικά δύσκολη, αν αναλογιστεί κανείς την πορεία των ομάδων μας τα τελευταία χρόνια.
Πιθανός αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ δίνει δεύτερη ευκαιρία στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο πρωταθλητής αν αποκλειστεί στον 3ο γύρο συνεχίζει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά κόντρα σε ομάδες που επίσης θα έχουν αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ. Αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, μπαίνει στους ομίλους του Γιουρόπα. Ο δευτεραθλητής αν αποκλειστεί στον δεύτερο προκριματικό γύρο, τότε συνεχίζει στον 3ο γύρο του Γιουρόπα. Αν βγει νοκ άουτ στον 3ο γύρο ή στα πλέι οφ, τότε προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Ουσιαστικά η ΟΥΕΦΑ χρυσώνει το χάπι στους μικρομεσαίους, δίνοντας δεύτερη ευκαιρία για συμμετοχή έστω στο Γιουρόπα. Εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τις ελληνικές ομάδες (3ος, 4ος και κυπελλούχος) που θα μπουν στα προκριματικά για μία θέση στα γκρουπ. Απευθείας θέση δεν υπάρχει. Θα αποκτηθεί, για τον κυπελλούχο, για το 2019-20 αν η Ελλάδα ανέβει στη 12η θέση της ειδικής κατάταξης. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη (6 αγωνιστικοί βαθμοί), αλλά δίχως νίκες, προκρίσεις και βαθμούς ελπίδα δεν υπάρχει. Οι ομάδες που θα μπουν το 2018-19 στα προκριματικά του Γιουρόπα θα έχουν λιγότερες θέσεις για τα γκρουπ (13 έναντι 22 έως τώρα). Η Ελλάδα θα έχει τον 3ο και τον 4ο στον δεύτερο προκριματικό και τον κυπελλούχο στον 3ο. Δηλαδή η πρόκριση στη φάση των ομίλων σημαίνει τρεις και δύο προκρίσεις, αντίστοιχα. Με τους χαμηλούς συντελεστές που έχουν οι περισσότερες ομάδες μας, οι κληρώσεις δύσκολα θα βγάλουν βατό αντίπαλο.
Αν η Ελλάδα πέσει από τη 14η στη 15η θέση, τότε ο πρωταθλητής θα δίνει τρεις αντί για δύο προκριματικούς γύρους, ενώ στη 16η θα χαθεί η θέση του δευτεραθλητή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα θα παίξει έναν γύρο νωρίτερα (στον 1ο) ο τρίτος της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας. Γενικά, μπλέξαμε...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.