Ads Top

Οι τέσσερις όροι που έθεσε η ΕΕ στη Βρετανία για το «διαζύγιο»

Πρώτα πρόοδος στις συζητήσεις για τους όρους του «διαζυγίου» και μετά οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες, απαντούν οι Βρυξέλλες στη Βρετανία, μετά και την επίσημη κατάθεση της επιστολής για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Βρετανία θα πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στα εδάφη της και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις εμπορικές συμφωνίες, πρόταση που ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν ως «καρότο» προς τη Βρετανία, σύμφωνα με το Skynews.
«Από τη στιγμή και μόνο που θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος για την αποχώρηση θα μπορούμε να συζητήσουμε για το πλαίσιο των μελλοντικών μας σχέσεων», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ταυτόχρονη έναρξη παράλληλων συζητήσεων για όλα τα εκκρεμή θέματα, που προτείνει η Βρετανία, δεν θα συμβεί». 
Όπως διευκρίνισε, τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τη φάση της αποχώρησης. Καταρχήν η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία και των Βρετανών που μένουν στην Ευρώπη, δεύτερον το κόστος του «διαζυγίου» που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, τρίτον τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και τέταρτον η σαφήνεια για την ευρωπαϊκή νομοθεσία στη Βρετανία, αφού αποχωρήσει από την Ένωση. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι το μόνο δίκαιο για τη Βρετανία είναι να τιμήσει τις οικονομικές υποσχέσεις που έκανε ως μέλος της ΕΕ των 28 κρατών. 
Σύμφωνα με αναλυτές, οι κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν καταστούν σαφές ότι η ΕΕ θέλει να υπάρξει μία «μεταβατική» συμφωνία μετά το Brexit, το 2019, και πριν από την όποια εμπορική συμφωνία, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να αποδέχεται τους κανόνες της Ένωσης. Αυτό θα περιλαμβάνει το να πληρώνει τις συνεισφορές στον προϋπολογισμό και να παραμείνει υπό την δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δεν θα υπάρξει «τιμωρητική προσέγγιση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, «το Brexit είναι αρκετά τιμωρητικό από μόνο του». 
Προειδοποίησε, παράλληλα, την Τερέζα Μέι ότι δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να προσεγγίσει ξεχωριστά το κάθε κράτος-μέλος για να διαπραγματευτεί με μία μέθοδο «διαίρει και βασίλευε», αλλά να συζητήσει μόνο με το μπλοκ των «27». 
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών πρόκειται να ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου. 
την επιστολή της προς τις Βρυξέλλες, με την οποία ενεργοποίησε το άρθρο 50, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι συζητήσεις για το «διαζύγιο» θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με αυτές για το ελεύθερο εμπόριο. Ωστόσο, αυτό το σενάριο απορρίφθηκε άμεσα από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. 

Δικαίωμα βέτο στην Ισπανία για το Γιβραλτάρ παραχώρησε η ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε σήμερα στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο για την μελλοντική σχέση μεταξύ του Γιβραλτάρ και της ΕΕ έπειτα από το Brexit, μια απόφαση που ενδεχομένως να διευκολύνει τις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά παράλληλα να εξανεμίσει τις ελπίδες του Γιβραλτάρ να εξασφαλίσει ένα ειδικό καθεστώς. 
Το μέλλον του Γιβραλτάρ, του βρετανικού θύλακα στην νότια Ισπανία, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια σημεία της διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τους όρους του διαζυγίου. 
Οι διενέξεις ανάμεσα στην Μαδρίτη και το Λονδίνο σχετικά με το Βράχο του Γιβραλτάρ καθυστέρησαν στο παρελθόν την ολοκλήρωση συμφωνιών της ΕΕ –όπως την υπάρχουσα νομοθεσία που διέπει τις αερομεταφορές– και οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αποφύγουν μια νέα διαμάχη σε διμερές επίπεδο που θα σταθεί εμπόδιο σε μια ομαλή πορεία Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.