Ads Top

Μέτρα και αντίμετρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (video)

Σε πλήρη εξέλιξη βρισκονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενίσχυση της απασχόλησης και ΔΕΗ βρέθηκαν την Πέμπτη στην ατζέντα των συνομιλιών. Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς καθώς θα τεθεί επί της ουσίας το πιο καυτό θέμα, τα δημοσιονομικά και στο τι ακριβώς θα πρέπει να προνομοθετήσει η κυβέρνηση.
Τα θέματα που έχουν «φέρει» οι Θεσμοί είναι: το αφορολόγητο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ και η προσωπική διαφορά.
Κυβερνητικό στέλεχος, ανέφερε ότι ανοικτό παραμένει το θέμα της διαγραφής των οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σημείωσε ακόμη ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό επίπεδο και σχολίασε λέγοντας πως «δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά όπως συμβαίνει στα εργασιακά».
Σε ό,τι αφορά στο όριο των 20.000 ευρώ για την ένταξη στον μηχανισμό, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα».

Οι προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ

Οι προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος τέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τη στρατηγική της επιχείρησης για άνοιγμα της αγοράς με δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιριών στις οποίες θα μεταφερθούν πελάτες της ΔΕΗ.
Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή (σήμερα επελέγη ο σύμβουλος της διαδικασίας που θα είναι ο οίκος Pricewaterhousecoopers), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία για την επιλογή και νομικού συμβούλου, με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο. Και στο βαθμό που θα στεφθεί με επιτυχία, να ακυρωθεί στην πράξη η αναγκαιότητα για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που είναι το εργαλείο το οποίο έχει επιλεγεί επί του παρόντος για το άνοιγμα της αγοράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν «με ενδιαφέρον» το σχέδιο της ΔΕΗ, ενώ έθεσαν και εκείνοι από την πλευρά τους την ανάγκη η απελευθέρωση της αγοράς να προχωρήσει με ασφάλεια.
Στο ερώτημα δε γιατί δεν ανοίγει η αγορά, από πλευράς ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση καθώς η ανισορροπία ανάμεσα στα μερίδια που έχει η επιχείρηση στην παραγωγή και τη λιανική είναι εις βάρος της. Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτές ως παθητικός μέτοχος προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών σε αυτές.
Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ούτε οι εξελίξεις σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ.
Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν το επόμενο διήμερο.


Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.