Ads Top

Στο τραπέζι όλα τα μέτρα-αντίμετρα για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης (video)


Μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν, υπήρξε κατά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων. Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων). Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.Απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ης Μαρτίου, θεωρεί ο πρωθυπουργός, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις.
Τα θετικά αποτελέσματα του περσινού προϋπολογισμού είναι σε μεγάλο βαθμό βιώσιμα και συνεπώς θα επαναληφθούν τόσο φέτος όσο και το 2018, τονίζουν στους Θεσμούς στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επιδιώκοντας να τους πείσουν ότι το πακέτο των μέτρων για μετά τη λήξη του Προγράμματος θα πρέπει να είναι μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει μέχρι το επόμενο eurogroup, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Μάλτας.
Στη δυνατότητα να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρθηκαν οι κύριοι Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις απαντώντας αντίστοιχα στους ευρωβουλευτές Νίκο Χουντή και Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί είπε ότι το Eurogroup προτίθεται να εφαρμόσει πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εάν οι Θεσμοί συμφωνήσουν ότι αυτά είναι αναγκαία. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις είπε ότι «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Χρειαζόμαστε μια ώθηση απ’ όλες τις πλευρές για να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το επόμενο Eurogroup».
Η Μέρκελ για την ποσοτική χαλάρωση

Την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να συμβάλλει αποφασιστικά στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φέρεται να εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την Καθημερινή. Η γερμανίδα Καγκελάριος διαφοροποιείται στο συγκεκριμένο θέμα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μία πολιτική στήριξη, εφόσον υλοποιήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση βρέθηκε για άλλη μία φορά στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή τα σενάρια περί λήψης πρόσθετων μέτρων.

Η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ παρουσίασε τη «λευκή βίβλο» στην οποία περιλαμβάνονται πέντε πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στην ΕΕ μέχρι το 2025, ανάλογα με το βούληση που θα δείξουν τα κράτη – μέλη για εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και της συνεργασίας.Πηγή: ΕΡΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.