$type=slider$snippet=hide$cate=0

Δεν αλλάζει η ολλανδική πολιτική για την Ελλάδα

Με ή χωρίς Ντάισελμπλουμ στο «τιμόνι» του Γιούρογκρουπ, η πολιτική της Ολλανδίας στο ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτιμούν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα.
Πολλοί οι νικητές των ολλανδικών εκλογών: ο φιλελεύθερος Μαρκ Ρούτε που μάλλον παραμένει πρωθυπουργός, οι χριστιανοδημοκράτες που γίνονται περιζήτητος κυβερνητικός εταίρος, η Πράσινη Αριστερά που τετραπλασιάζει τη δύναμή της, οι φιλελεύθεροι «Δημοκράτες 66» που αναδύονται από την αφάνεια μετά από πολλά χρόνια αλλά και τα μικρότερα, ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα. Οι μόνοι που καταποντίστηκαν στην κάλπη ήταν οι σοσιαλδημοκράτες του Χανς Σπέκμαν και του «δικού μας» Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το άλλοτε κραταιό Εργατικό Κόμμα πλήρωσε την προσήλωσή του στις περικοπές και μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει από το 25% στο... 6%. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την «επόμενη μέρα» στη Χάγη;
Ο Βιμ φαν ντερ Καμπ, ευρωβουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και προφανώς από τους κερδισμένους των εκλογών, κάνει μία πρώτη πρόβλεψη: «Σήμερα έχουμε έναν συνασπισμό δύο κομμάτων, των φιλελευθέρων με τους σοσιαλοδημοκράτες. Φαίνεται ότι θα αποκτήσουμε συνασπισμό περισσότερων κομμάτων, γιατί μπορεί να προστεθούν οι Δημοκράτες 66, οι χριστιανοδημοκράτες, αλλά και οι Πράσινοι, που πήγαν από τις 4 στις 14 έδρες. Αν αθροιστούν όλοι αυτοί πάμε στις 76 έδρες, οπότε έχουμε μία ισχνή, έστω, πλειοψηφία. Αλλά νομίζω ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μέχρι να δούμε τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό» επισημαίνει ο ολλανδός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Κατακερματισμός αλλά και... ρεαλισμός

H νέα σύνθεση του ολλανδικού κοινοβουλίου θα περιλαμβάνει δεκατρία κόμματα

Δεκατρία κόμματα συμμετέχουν στη νέα ολλανδική Βουλή, περιλαμβανομένου βέβαια του ακροδεξιού Γκερντ Βίλντερς. Με δικό τους κόμμα εκπροσωπούνται οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες και οι... ζωόφιλοι. Η ολλανδική παράδοση ανέχεται τη διαφορετικότητα, αλλά θεωρεί αυτονόητη και τη συνεργασία στα κυβερνητικά έδρανα. Ακόμα και μία συνεργασία ανάμεσα σε φιλελεύθερους και κινηματικούς Πράσινους; «Γιατί όχι» απαντά ο Βιμ φαν ντερ Καμπ με μία δόση ολλανδικού χιούμορ, ίσως και... αυτοσαρκασμού. «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι Πράσινοι στην Ολλανδία δεν είναι όπως οι Πράσινοι στην Ελλάδα» δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. «Θέλω να πω ότι γενικότερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η πολιτική στην Ολλανδία εμπεριέχει λιγότερη ιδεολογία. Οι Ολλανδοί ενδιαφέρονται πρώτα για την κερδοφορία τους και μετά για την πολιτική δράση».
Το αποτέλεσμα δείχνει πάντως μία αριστερή στροφή σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Δείγμα ότι μπορεί να προκύψουν πιο ευνοϊκοί συσχετισμοί δυνάμεων και για το ελληνικό ζήτημα; Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις: «Είναι μία διάσταση αυτή, αλλά είναι σύνθετο το αποτέλεσμα. Γιατί και ο Ρούτε μετατοπίστηκε προς τα δεξιά- του έδωσε κίνητρο ο Ερντογάν- για να εξουδετερώσει ή να ελέγξει την άκρα Δεξιά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εφόσον ο Βίλντερς είναι κατά της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος από την Ολλανδία, μπορούμε να περιμένουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση Ρούτε θα είναι το ίδιο ή και περισσότερο αυστηρή στην εκτίμηση των καταστάσεων στην Ελλάδα, για να καλυφθεί πολιτικά». Παρόμοια η εκτίμηση και από τον έμπειρο ευρωβουλευτή Βομ φαν ντερ Καμπ: «Η πολιτική της Ολλανδίας στο ζήτημα του ευρώ, του χρέους και των πακέτων διάσωσης δεν αλλάζει. Όλα τα μετριοπαθή κόμματα πιστεύουν ότι πρέπει να στηριχθεί το ευρώ και γι αυτό χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τώρα δεν έχουμε μεγάλη επιτυχία σε αυτήν την προσπάθεια και νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βιαστεί λίγο». 

Αβέβαιο το μέλλον του Ντάισελμπλουμ

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Σοβαρές αποφάσεις περιμένουν τώρα όχι μόνο τον πρωθυπουργό Ρούτε, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Ντάισελμπλουμ. Θα πρέπει να αποφασίσει αν παραμείνει επικεφαλής του Γιούρογκρουπ πριν αποφασίσουν... άλλοι γι αυτόν. Για τον Βιμ φαν ντερ Καμπ «είναι ένα δύσκολο ερώτημα. Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι βέβαια και λένε ότι όποιος παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν μπορεί να παραμείνει επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Ωστόσο θέλουμε τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και σε αυτή την μεταβατική περίοδο ο κ.Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει. Αλλά επειδή γνωρίζω τον κ. Ντάισελμπλουμ, νομίζω ότι και ο ίδιος δεν θα έχει κίνητρο να μείνει πρόεδρος του Γιούρογκρουπ χωρίς να είναι υπουργός Οικονομικών».
Ο έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος επισημαίνει ότι και αν ακόμη αντικατασταθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο διάδοχός του θα είναι εξίσου αυστηρός ως προς τη δημοσιονομική πολιτική. Στην καλύτερη περίπτωση. «Ήδη οι Ολλανδοί ήταν αυστηροί» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Τον Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα τον θεωρούμε πιο δεξιό από τον Σόιμπλε, αλλά είναι κεντροαριστερός. Επομένως: είτε ο Ντάισελμπλουμ θα μείνει στην ίδια θέση, αλλά θα είναι αυστηρότερος απ΄ότι τον γνωρίζουμε, είτε ο ολλανδός αντικαταστάτης του Ντάισελμπλουμ θα είναι αυστηρότερος από τον Ντάισελμπλουμ...».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

COMMENTS

Όνομα

Αθλητικα,462,Αμυνα,59,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,16,Απόψεις,2247,Γυναίκα,3,Διασκέδαση,15,Διάφορα,1408,Εθνικά,174,Εικαστικά,1,Εκκλησία,849,Εκλογές 2014,37,Εκλογές 2015,27,Ελλαδα,4371,Ελληνοτουρκικά,138,Επικαιρότητα,69,Επισκόπηση τύπου,82,Θεσσαλονίκη,2733,ιστορικά,41,Κοινωνια,2378,Κοσμος,3270,Κυπρος,214,Μουντιάλ,30,Οικονομια,2817,Ορθοδοξία,896,ΟΤΑ,1,παιονία κιλκις,607,Περιβάλλον,8,Περιεργα,4,Πολιτικη,2536,Πολιτισμός,79,Σαν σημερα,92,Σινεμά,1,Τεχνολογία,42,Υγεία,88,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ,1,CREATIVES,6,CULTURE,3,English,14,english edition,34,feature,37,featured,6180,featured post,11,lifestyle,41,media,27,News,208,slider,16909,Society,7,Travel,208,video,23,zblog,4,
ltr
item
SynoraNews: Δεν αλλάζει η ολλανδική πολιτική για την Ελλάδα
Δεν αλλάζει η ολλανδική πολιτική για την Ελλάδα
https://1.bp.blogspot.com/-HNI_J_0XgXU/WMuqhj2h_YI/AAAAAAAAquo/UilQnbs2W5QNdWEt5q_1fpiY03Gc6b2egCLcB/s640/1.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-HNI_J_0XgXU/WMuqhj2h_YI/AAAAAAAAquo/UilQnbs2W5QNdWEt5q_1fpiY03Gc6b2egCLcB/s72-c/1.jpg
SynoraNews
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_500.html
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_500.html
true
1027476136815526915
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy