$type=slider$snippet=hide$cate=0

Έρευνες για πετρέλαιο: Ενεργειακοί κολοσσοί στη Δυτική Ελλάδα

Διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί αλλά και ισχυροί εγχώριοι «παίκτες» ετοιμάζονται να... βάλουν μπρος τα γεωτρύπανα, προκειμένου να ξεκινήσουν την αναζήτηση υδρογονανθράκων σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες τριών διεθνών διαγωνισμών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με ωριμότερη την περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, όπου έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτησή του και στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσής του.
Ακολουθούν η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών, και έπονται οι χερσαίες περιοχές Αρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, όπου έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και αναμένεται ο νομικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η Σύμβαση Μίσθωσης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, Δυτικά της Κέρκυρας.

Αφού επισήμανε ότι πρόκειται για σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτήν θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτόν, και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα μας.
Διαπραγματεύσεις
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛΠΕ, που έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία ανάλογη σύμβαση μίσθωσης.

Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Αρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, αποκάλυψε ότι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια επτά ξένες πετρελαϊκές εταιρείες! Πρόκειται για τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου -ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα μας φιγουράρει στην 7η θέση μεταξύ 130 χωρών σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή που έχουν οι ιδιώτες στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (με ποσοστό 50-50% με το Δημόσιο)- τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, ο οποίος ίσως να κρύβει 100 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γρηγόρη Στεργιούλη.
Σχετικά με το κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο, ο Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, ανέφερε ότι προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων με προοπτική, εφόσον εξασφαλισθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες, η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του 2019. Το συγκεκριμένο κοίτασμα εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων, έχοντας πάντα ως πρόταγμα την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του περιβάλλοντος, οι προτεραιότητες του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη είναι οι ακόλουθες:
Η εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά του υφιστάμενου, σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους συναφείς θεσμικούς φορείς.
Η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ ΑΕ ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών (διαχείριση του αρχείου υδρογονανθράκων, προκηρύξεις διαγωνισμών, παρακολούθηση των φάσεων ερευνών και εκμετάλλευσης).
Η συμπλήρωση της νομοθεσίας και για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Η σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων οικοπέδων, όταν ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των διαθέσιμων τεχνικών στοιχείων.
Το υπουργείο θεωρεί αναπόσπαστη την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων. Ειδικότερα επισημαίνει ότι στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι προβλέπεται ειδική διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος πριν και μετά την έναρξη των εκμεταλλεύσεων.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

COMMENTS

Όνομα

Αθλητικα,470,Αμυνα,59,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,19,Απόψεις,2250,Γυναίκα,3,Διασκέδαση,15,Διάφορα,1408,Εθνικά,174,Εικαστικά,1,Εκκλησία,856,Εκλογές 2014,37,Εκλογές 2015,27,Ελλαδα,4377,Ελληνοτουρκικά,138,Επικαιρότητα,69,Επισκόπηση τύπου,83,Θεσσαλονίκη,2754,ιστορικά,41,Κοινωνια,2391,Κοσμος,3292,Κυπρος,214,Μουντιάλ,30,Οικονομια,2832,Ορθοδοξία,903,ΟΤΑ,1,παιονία κιλκις,611,Περιβάλλον,8,Περιεργα,4,Πολιτικη,2548,Πολιτισμός,79,Σαν σημερα,92,Σινεμά,1,Τεχνολογία,42,Υγεία,88,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ,1,CREATIVES,7,CULTURE,3,English,14,english edition,34,feature,37,featured,6180,featured post,26,lifestyle,41,media,28,News,208,NRS-Import,1,slider,17015,Society,7,Travel,209,video,23,zblog,4,
ltr
item
SynoraNews: Έρευνες για πετρέλαιο: Ενεργειακοί κολοσσοί στη Δυτική Ελλάδα
Έρευνες για πετρέλαιο: Ενεργειακοί κολοσσοί στη Δυτική Ελλάδα
https://4.bp.blogspot.com/-odWdHBmC900/WNzIQ6Zm_GI/AAAAAAAAryk/l7vc3llpbCE_AS61VxIJrCgzBzk9_SbvQCLcB/s640/6.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-odWdHBmC900/WNzIQ6Zm_GI/AAAAAAAAryk/l7vc3llpbCE_AS61VxIJrCgzBzk9_SbvQCLcB/s72-c/6.jpg
SynoraNews
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_235.html
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/
http://synoranewsgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_235.html
true
1027476136815526915
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy