Ads Top

«Στολίδι» η νέα στεφανιαία μονάδα στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

Άνεμος αλλαγής φυσάει στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», η οποία ήδη μετράει μισό αιώνα ζωής. Μετά από σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια μια σπουδαία δωρεά, ύψους 450.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ήρθε να αλλάξει τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και εργασίας γιατρών και νοσηλευτών, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Πλέον, η στεφανιαία μονάδα δυναμικότητας 12 κλινών μεταφέρθηκε και στεγάζεται σε έναν ανακαινισμένο χώρο, που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και διαθέτει βοηθητικούς χώρους για το προσωπικό. Επιπλέον, ανακατασκευάστηκαν οι παλιοί χώροι της καρδιολογικής κλινικής κι έγιναν πέντε τρίκλινοι θάλαμοι νοσηλείας με 15 ολοκαίνουργια κρεβάτια και δική του τουαλέτα ο καθένας. Τα εγκαίνια των παραπάνω παρεμβάσεων, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου του 2016, θα γίνουν την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στις 12 το μεσημέρι.
«Αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη μείζων αλλαγή στην κλινική μας από το 1996 και μετά. Εκείνη τη χρονιά είχε γίνει ανακατασκευή της στεφανιαίας μονάδας στον παλαιό χώρο όπου στεγαζόταν και κάποια βαψίματα στους άλλους χώρους της κλινικής. Ύστερα από τόσα χρόνια ήταν αναγκαία μια μεγάλη αλλαγή και έτσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη δωρεά. Μέχρι πρόσφατα η στεφανιαία μονάδα στεγαζόταν στον α’ όροφο του κτιρίου, ενώ στον β’ όροφο βρίσκονταν οι θάλαμοι νοσηλείας της καρδιολογικής κλινικής. Νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπήρχε επιπλέον στον β’ όροφο και έπρεπε να ανεβοκατεβαίνουν οι νοσηλεύτριες. Κι αυτό ήταν ένα ζήτημα λειτουργικό. Χρειαζόμασταν περισσότερο προσωπικό και νιώθαμε μεγαλύτερη ανασφάλεια», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο καρδιολόγος και συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Ιωάννης Ζαρίφης, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της κλινικής από το 2008.
Παράλληλα, αναφέρει ότι σε συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες και τη διοίκηση του «Γ. Παπανικολάου» βρέθηκε ότι η ιδανική λύση θα ήταν να μεταφερθεί η στεφανιαία μονάδα στον β’ όροφο όπου υπάρχουν χώροι και έχει δικό της νοσηλευτικό προσωπικό και να κατέβει όλη η υπόλοιπη λειτουργία της κλινικής στον πρώτο όροφο.
«Έγιναν κάποια αρχικά σχέδια από τις τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και στο τέλος του 2014 καταθέσαμε την αίτηση για δωρεά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τον Απρίλιο του 2015 πήραμε την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο αποδέχτηκε το πρότζεκτ που είχαμε υποβάλει και δέχτηκε να κάνει τη δωρεά. Ο τίτλος της δωρεάς ήταν ‘Μετακίνηση και ανακαίνιση της στεφανιαίας μονάδας και αποκατάσταση των χώρων της παλιάς’. Η διαχείριση της δωρεάς έγινε από το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες ‘Λάμψη’. Έγιναν μελέτες από αρχιτεκτονικό γραφείο που όρισε με διαγωνισμό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πήραμε όλες τις νόμιμες άδειες και το έργο υλοποιήθηκε», επισημαίνει ο κ. Ζαρίφης.

Οι αλλαγές
Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον η στεφανιαία μονάδα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, διαθέτει 12 κρεβάτια, εκ των οποίων ένα για περιστατικά που απαιτούν απομόνωση, καθώς και όλους τους βοηθητικούς χώρους που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν κλιματισμός, αερισμός και φίλτρα αέρα τα οποία βοηθούν να μειωθούν οι λοιμώξεις και να γίνεται με καλύτερο τρόπο η νοσηλεία των ασθενών.
«Η πληρότητα της στεφανιαίας μονάδας φτάνει το 85%-90%. Είναι κατά κύριο λόγο οξέα στεφανιαία σύνδρομα, που περιλαμβάνουν εμφράγματα μυοκαρδίου, ασταθή στηθάγχη και καρδιακές ανεπάρκειες. Κάποιοι απ’ αυτούς τους ασθενείς μπορεί να έρθουν διασωληνωμένοι. Ωστόσο, δεν παραμένουν στη μονάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά συνήθως για μία με δύο μέρες μέχρι να διακομιστούν στις κεντρικές καρδιολογικές μονάδες. Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε έως και τέσσερις διασωληνωμένους ασθενείς», εξηγεί ο κ. Ζαρίφης.
Αναφερόμενος στο δεύτερο κομμάτι της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Ζαρίφης τονίζει, ότι ήταν η αποκατάσταση των παλαιών χώρων της μονάδας στον α’ όροφο του κτιρίου, όπου πλέον στεγάζονται οι θάλαμοι της καρδιολογικής κλινικής.
«Η συνολική δυναμικότητα της κλινικής είναι 43 κλίνες. Πριν είχαμε δύο οκτάκλινους θαλάμους με ένα μπάνιο. Ήταν ντροπή. Τώρα φτιάχτηκαν πέντε τρίκλινοι θάλαμοι, δηλαδή 15 καινούργια κρεβάτια με όλες τις προδιαγραφές, όπως τουαλέτα, τηλεοράσεις, επικοινωνία με κεντρικό σταθμό. Ελπίζω με μία νέα δωρεά να τελειώσουμε και τους άλλους θαλάμους», δηλώνει ο κ. Ζαρίφης και προσθέτει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου βοήθησε με κάποια χρήματα, ώστε να γίνουν μικροεργασίες, όπως διευθετήσεις γραφείων και το συμπλήρωμα της ψευδοροφής. Κυρίως, όμως, συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να μην δημιουργηθούν προσκόμματα αναφορικά με τη δωρεά.
«Κάθε ανανέωση στους χώρους του νοσοκομείου είναι βελτίωση. Συμβάλλει στην πιο αξιοπρεπή νοσηλεία των ασθενών, αλλά και στην καλύτερη διάθεση για να εργαστούν οι εργαζόμενοι. Μπορεί να είναι οι ίδιοι άνθρωποι, αλλά μετά τις αλλαγές, το προσωπικό έχει άλλη διάθεση. Μάλιστα, αγόρασαν μόνοι τους κάποια στολίδια για να ομορφύνουν κι άλλο το χώρο, ο οποίος πριν τις αλλαγές ήταν αχούρι. Ούτε μπάνιο δεν μπορούσε να κάνει ένας γιατρός στην 24ωρη εφημερία του», λεει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρίφης.

Οι ανάγκες
Επόμενο βήμα είναι η αγορά ενός νέου στεφανιογράφου αξίας 500.000 ευρώ, καθώς αυτός που διαθέτει σήμερα η καρδιολογική κλινική του «Γ. Παπανικολάου» χρονολογείται από το 2003 και έχει τελειώσει η παραγωγή του από την εταιρεία. Το σύγχρονο μηχάνημα είναι αναγκαίο και θα καλύψει βασικές ανάγκες της κλινικής, στην οποία διενεργούνται ετησίως 2.500 στεφανιογραφίες και 900 αγγειοπλαστικές.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφη, αναμένεται το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια επεμβάσεων για τοποθέτηση βαλβίδων ενδοαρτηριακά (TAVI). Τέτοιες επεμβάσεις γίνονται προς το παρόν μόνο σε Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ, ενώ το «Γ. Παπανικολάου» φιλοδοξεί να είναι το επόμενο δημόσιο νοσοκομείο που θα τις πραγματοποιεί. Η έγκριση της άδειας έχει δοθεί, αλλά αναμένεται η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Το ιστορικό
Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη καρδιολογική κλινική στην Βόρεια Ελλάδα. Από το ξεκίνημά της ξεχώρισε για τις πρωτοποριακές τεχνικές που χρησιμοποιούσε για να θεραπεύσει τους ασθενείς της, ενώ ήταν η κλινική στην οποία τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά βηματοδότες σε ασθενείς τη δεκαετία του ‘70. Στους χώρους της έγιναν από τις πρώτες αγγειοπλαστικές στην Ελλάδα, ενώ στις κατακτήσεις της περιλαμβάνεται το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σπύρου.
Η καρδιολογική κλινική δημιουργήθηκε το 1966, όταν το «Γ. Παπανικολάου» μετονομάστηκε σε «Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος». Τότε, ιδρύθηκαν και άλλες κλινικές, όπως η θωρακοχειρουργική, η πανεπιστημιακή πνευμονολογική και η ΩΡΛ κλινική.
«Ουσιαστικά ήταν η πρώτη καρδιολογική κλινική στην Βόρεια Ελλάδα με έναν διευθυντή κι έναν επιμελητή. Το 1967 ανέλαβαν υπηρεσία και συνεργάζονταν με τους πνευμονολόγους. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία της κλινικής. Από την αρχή έκανε πρωτότυπα πράγματα και η δεύτερη μεγάλη περίοδος της ιστορίας της ήταν τη δεκαετία του ’70, οπότε τοποθετήθηκαν οι πρώτοι βηματοδότες», εξηγεί ο κ. Ζαρίφης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι τον Μάιο του ‘83 η κλινική εγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, ήρθαν περισσότεροι γιατροί, μεγάλωσε η κλινική και δημιουργήθηκε και το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Γίνονταν στεφανιογραφίες και χειρουργεία, ενώ σταδιακά ενσωματώθηκαν διάφορες τεχνικές.
Στο τέλος του 1987 έγινε η πρώτη αγγειοπλαστική στην Βόρεια Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με το «ΑΧΕΠΑ».
Στις κατακτήσεις και τις πρωτιές της κλινικής είναι και το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων. Το 1992 έγινε η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη ταυτόχρονη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα από τον καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου. Ωστόσο, το 2003, λίγο μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Σπύρου, ανακλήθηκε η άδεια μεταμοσχεύσεων και έκτοτε δεν γίνονται μεταμοσχεύεις πνευμόνων στην Ελλάδα και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Στο «Γ. Παπανικολάου», από το 1992 έως το 2002, έγιναν συνολικά 32 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, τέσσερις πνευμόνων και καρδιάς και 11 πνευμόνων.

Νικολέττα Μπούκα
φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.