Ads Top

Παγκόσμια... ανοχή για τους βιαστές - Θύματα σεξουαλικής βίας το 35% των γυναικών διεθνώς


O βιασμός είναι μια παγκόσμια επιδημία που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, αλλά η νομοθεσία δεν τις προστατεύει, αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση Equality Now, με τίτλο «Παγκόσμια Αισχύνη: Η Παγκόσμια Επιδημία Βιασμών» και η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Δικηγορικού Συλλόγου.
Οπως υποστηρίζεται στην έκθεση, οι ανεπαρκείς νόμοι περνούν το μήνυμα ότι ο βιασμός δεν είναι σοβαρό αδίκημα και μεταθέτουν το στίγμα της ντροπής στο θύμα και όχι στον θύτη.
Η σχετική έρευνα εξέτασε την υπάρχουσα νομοθεσία 73 χωρών και κατέληξε στο άκρως εξοργιστικό συμπέρασμα ότι οι βιαστές μπορούν να αποφύγουν την τιμωρία αν παντρευτούν το θύμα τους σε τουλάχιστον εννέα χώρες, περιλαμβανομένων του Μπαχρέιν, του Ιράκ, των Φιλιππίνων, του Τατζικιστάν και της Τυνησίας.
Ο βιασμός στον γάμο επιτρέπεται διά νόμου σε τουλάχιστον δέκα από τις χώρες που εξέτασε η οργάνωση. Ανάμεσά τους η Γκάνα, το Λεσότο, το Ομάν, η Σιγκαπούρη και η Σρι Λάνκα. Μάλιστα σε τέσσερις από αυτές ο βιασμός στον γάμο επιτρέπεται ακόμη και αν η «σύζυγος» είναι παιδί και ο γάμος παράνομος, ανέφεραν οι ερευνητές.
Σε 15 από τις 82 δικαστικές δικαιοδοσίες που εξετάστηκαν, μεταξύ των οποίων του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιορδανίας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Υεμένης, ο βιασμός αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ηθικής παρά βίας.

Το θέμα της συναίνεσης
Στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη οι δράστες μπορούν, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να εξαιρούνται από την τιμωρία, όπως, για παράδειγμα, αν, σε ένα ζευγάρι, το κορίτσι «θεωρείται πολύ νεαρό για να συναινέσει» σε σεξουαλική πράξη, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και το Μαρόκο, η προϋπόθεση για ύπαρξη μαρτύρων κι άλλων «υπερβολικά δύσκολων αποδείξεων» για τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής βίας ουσιαστικά αποτρέπουν τα θύματα από το να τις καταγγείλουν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Αντόνια Κέρκλαντ, νομική διευθύντρια του Equality Now «Από τους χειρότερους νόμους είναι εκείνοι που επιτρέπουν στους βιαστές ή δράστες σεξουαλικών αδικημάτων να διαφύγουν την τιμωρία αν συμφωνήσουν να παντρευτούν τα θύματά τους».

«Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα πως οι γυναίκες δεν θεωρούνται ισάξιες με τους άνδρες απέναντι στον νόμο», τονίζει η Αντόνια Κέρκλαντ, συντάκτρια της έκθεσης και νομική διευθύντρια του Equality Now, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της Αμίνα Φιλάλι, που συγκλόνισε το Μαρόκο το 2012, όταν η 16χρονη κοπέλα αυτοκτόνησε αφότου εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τον βιαστή της. Η αυτοκτονία της προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και τελικά το 2014 ο νόμος άλλαξε.
Τέλος, η έκθεση της Equality Now αναγνωρίζει ότι η σεξουαλική βία ασκείται επίσης σε βάρος αγοριών και ανδρών, αλλά επικεντρώνεται στις γυναίκες και στα κορίτσια επειδή οι περισσότεροι δράστες είναι άνδρες και πολλοί νόμοι περιέχουν ρητή διάκριση εις βάρος των γυναικών. ?

Θύματα σεξουαλικής βίας το 35% των γυναικών διεθνώς

Τα στοιχεία που δίνει ο ΠΟΥ είναι εξίσου θλιβερά: το 35% περίπου των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία. Παράλληλα, ένα στα δέκα κορίτσια ή 120 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει «αναγκαστική σεξουαλική επαφή» κάποια στιγμή στη ζωή τους. Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους βιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.