Ads Top

Δεν αναμένεται απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα (video)

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μπορεί να δηλώσει πρόθυμο να λάβει μέρος μελλοντικά, προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, εκτιμούν στελέχη που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και άτομο που έχει γνώση των διεργασιών στο εσωτερικό του Ταμείου.


Το εκτελεστικό συμβούλιο θα συζητήσει την έκθεση για την ελληνική οικονομία που έχει συνταχθεί με βάση το άρθρο 4 και η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) καθώς και την έκθεση αξιολόγησης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.
Δεν είναι μυστικό ότι οι τεχνοκράτες του Ταμείου εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με βάση τα υφιστάμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προκρίνουν οι ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας.
Επίσης, οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα με βάση την διεθνή εμπειρία.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο μέσω κυρίως των μέτρων ελάφρυνσης και η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Για να καταστεί το χρέος βιώσιμο, το ΔΝΤ θα τονίζει ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές δαπάνες της χώρας δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15%-20% ενώ ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μπεί σε σταθερά πτωτική τροχιά.
Με βάση τις συζητήσεις που έχουν κάνει στελέχη του Ταμείου με συναδέλφους τους στη Κομισιόν, το ΔΝΤ αναμένεται να επιμείνει στην επέκταση της ωρίμανσης των επισήμων δανείων μέχρι το 2060-2070, την παράταση της περιόδου χάριτος μέχρι το 2040 όπως και την μετάθεση των πληρωμών τόκων που πρέπει να γίνουν τις δυο επόμενες δεκαετίες στο απώτερο μέλλον.
Επίσης, αναμένεται να ζητήσει το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας να είναι σταθερό για δεκαετίες και να μην υπερβαίνει το 1,5%.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, οι τεχνοκράτες του Ταμείου αναμένεται να ζητήσει την απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων απο τις τράπεζες και μέτρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το ΔΝΤ πιθανόν θα επισημάνει ότι οι τράπεζες ίσως χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Στα τελευταία συγκαταλέγονται η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ ουσιαστικά περνά το μπαλάκι της συμμετοχής του στους ευρωπαίους δανειστές και δευτερευόντως στην Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σοιμπλε έχει διαμηνύσει ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περνά απο την αρμόδια επιτροπή της Γερμανικής Βουλής.
Πάντως, νομική υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής δηλώνει ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Παρ’ όλα αυτά παρατηρητές δεν θεωρούν πιθανό οι βουλευτές που απαρτίζουν την αρμόδια επιτροπή να αναλάβουν την ευθύνη σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι θα προτιμήσουν να το παραπέμψουν στην ολομέλεια της Βουλής. Ομως, το κυβερνών κόμμα δεν θα επιθυμούσε λογικά κάτι τέτοιο γιατί θα έδινε πόντους στο ακροδεξιό Εναλλακτική για την Γερμανία.

Ο Παππάς για το ρόλο της Κομισιόν και «πρόωρες εκλογές»

«Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των εκλογών. Άρα περιμένουμε από τους θεσμούς που έχουν και την δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο». Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, όταν εκλήθη σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, να θεωρηθεί αυτό ως επαρκής συνθήκη για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το θέμα των μέτρων μετά το 2018 και της συμμετοχής του ΔΝΤ να παραπεμφθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών εάν δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση ο Ν. Παππάς απάντησε κατηγορηματικά : « Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Η χώρα θα έχει μπει σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης και ο λαός μας μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει ποιος είναι αυτός που βύθισε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και ποιος ανέλαβε να την ξελασπώσει»

Σκουρλέτης και Παπαδημούλης

Επιδιώκουμε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο, δήλωσε στο Πρώτο πρόγραμμα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Πρόσθεσε ότι γίνεται συζήτηση για μετά το 2018 και όχι για ανοιχτά ζητήματα και επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί ούτε ένα μέτρο προκαταβολικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης – είπε ο κ.Σκουρλέτης – είναι ο ίδιος ο εαυτός της.
Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόνισε μέσω του σταθμού μας ο αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υποψήφιου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Τεντ Μάλοκ περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (που, όπως είπε, μίλησε ως οικονομολόγος), ο κ. Παπαδημούλης κατέστησε σαφές ότι για τη χώρα μας αποφασίζουμε εμείς.

Γερμανικό Ινστιτούτο

Εν τω μεταξύ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι η ασυμφωνία των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ ευθύνεται για την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η ασυμφωνία των δανειστών. Αυτό δυσκολεύει την Ελλάδα να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές της» εκτίμησε ο ‘Αντριου Βατ, ερευνητής του -προσκείμενου στα (ιδιαίτερα ισχυρά γερμανικά) συνδικάτα- Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης (ΙΜΚ) του Ντίσελντορφ, στην εφημερίδα Νeues Deutschland σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ο Σόιμπλε προφανώς πιστεύει ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμείνει, μπορούν να απαιτηθούν περισσότερα από την Αθήνα» εξηγεί ο Γερμανός οικονομολόγος την επιμονή του Βερολίνου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να κλιμακωθεί λόγω του θέματος αυτoύ και ότι ο Σόιμπλε θα μπορούσε να προσπαθήσει να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως φάνηκε το καλοκαίρι του 2015, δεν το πιστεύουν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
«Εάν το προσπαθούσε πραγματικά θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο» εκτιμά και ο Βατ, ο οποίος προσθέτει: στο τέλος, θα γίνει ξανά ένας συμβιβασμός με τον οποίον όλες οι πλευρές θα βγουν ασπροπρόσωπες. Δυστυχώς αυτός ο συμβιβασμός δεν θα βοηθήσει πιθανόν την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια προοπτική για να μπορέσει επιτέλους να ανακάμψει και πάλι η οικονομία της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.