Ads Top

Ντάισελμπλουμ: Δεν προλαβαίνουμε το Eurogroup της Δευτέρας, αργεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης


Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
Ο ίδιος υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα. 
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση» (acute crisis).
Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα με εστίαση στα σχέδια για προχωρήσει η β’ αξιολόγηση. Αξιολόγηση γίνεται από το προσωπικό της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.
Νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η επίσκεψη 'πολιτικού χαρακτήρα' από τον κ. Μοσκοβισί αύριο στην Αθήνα «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».
Όπως ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Γάλλου επιτρόπου, θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επιπλέον, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ίδια εκπρόσωπος, παραπέμποντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να «επιλέξουμε εάν θα οικοδομήσουμε στην πρόοδο ή θα την υπονομεύσουμε».
Ειδικότερα, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε πως οι εργασίες συνεχίζονται προς το παρόν από τη βάση των θεσμών και πως δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα.
Σύμφωνα μάλιστα με κοινοτική πηγή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του περιγράμματος συμφωνίας που συζητήθηκε στη διάσκεψη της Παρασκευής, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται διάφορα σενάρια, όπως η νομοθέτηση των μέτρων σε δύο «δόσεις» αλλά και το να συμπεριληφθούν «θετικά» μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει και πάλι τους στόχους της. Η ίδια πηγή τόνισε πως στόχος είναι να έχει επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και πως γι’ αυτό το λόγο υπάρχει «ευρεία συναίνεση».
Ντομπρόβσκις: Απαραίτητη η πολιτική βούληση για να κλείσει η αξιολόγηση
Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να δείξουν πολιτική θέληση για να κλείσει η αξιολόγηση και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που επετεύχθη, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι κρίσιμο όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν είναι ώρα να υπονομευτεί η προσπάθεια που έγινε, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν συνολικά 200 μέτρα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.
Η Ελλάδα είναι σε ένα σταυροδρόμι. Εγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δημοσιονομική προσπάθεια, υποστήριξε και στάθηκε στη δημιουργία της νέαςανεξάρτητης αρχής για τα έσοδα αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Σημείωσε ότι η ανάπτυξη επέστρεψε το 2016 και υπήρξε υπεραπόδοση έναντι των προβλέψεων. Στάθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν που δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη και επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 (1,75% του ΑΕΠ), αλλά και στημείωση της ανεργίας, που ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.
Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Το Staff Level Agreement είναι εντός παιδιάς αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, γιατί η εφαρμογή ήταν η«αχίλλειος πτέρνα» των ελληνικών προγραμμάτων.
Η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι σημαντική, τόνισε και στάθηκε στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.